Tévénézettség: szoros volt a küzdelem a TV2 modelljelöltjei és az RTL renitenskedő takarítónője között

Vasárnap volt a hét legnagyobb nézettségi meccse, megnéztük, ki került ki győztesen.

Vasárnap este, főműsoridőben történt a hét legnagyobb nézettségi összecsapása: a ring egyik sarkában a harmadik epizódját taposó A renitens, másik sarkában pedig a vadiúj TV2-es műsor, a Next Top Model Hungary (NTMH) című „modellkereső reality”. És a végeredmény:

mind a fiatalok, mind a teljes lakosság körében az RTL új sorozata, A renitens győzött – bár az előbbi célcsoportban hajszál híján.

A renitens; Forrás: RTL Sajtóklub

 

Ám az mégiscsak sokat jelent, hogy általában egy új műsornál szinte mindig az első epizód a legnézettebb, legalábbis ha jó volt a marketing, akkor sok-sok néző kapcsol oda, hogy lemeózza az új jövevényt, hogy érdemes-e perceket, órákat szentelni az életéből rá. Itt azonban A renitens harmadik epizódja volt a nyerő 165 ezer nézővel és 15,4 százalékkal a fiatalok körében (8. helyezés) , míg a NTMH-t 162 ezren választották, a közönségarány 14,6 százalékos volt (11. helyezés). A teljes lakosság körében ennél is nagyobb volt a különbség A renitens javára: itt 603 ezer néző választotta az RTL sorozatát 16,7 százalékos közönségaránnyal (21. helyezés), a TV2 modellkeresését 512 ezren nézték (31. helyezés), a közönségarány 14,4 százalékos volt.

Azt is hozzá kell tenni, hogy A renitens kicsit veszített nézőszámából az előző héthez képest, de közel sem annyit, mint az első és második rész különbsége. Akkor, a premierepizódhoz képest 44 ezerrel nézték kevesebben a második részt, a közönségarány a kezdeti 19,5 százalékról 15,9 százalékra esett, ami elég nagy ugrás, viszont ebben az eredményben még vastagon benne volt a Cápák között is, ami egyértelműen pozitívan hatott a sorozat nézettségére is.

Next Top Model Hungary; Forrás: TV2 Sajtószoba

 

De most, hogy kikerült a képből a Cápák között, talán reálisabban láthatjuk a nézettség alakulását: a második epizódhoz képest (175 ezer néző; 15,9% SHR) a harmadik epizód (165 ezer néző; 15,4% SHR) nagyjából 10 ezer nézőt veszített, és a hatodik helyzésről a nyolcadikra csúszott hátrébb, ami nem jelentős esés.

Múlt héten véget ért a TV2 meglepetéssikere, a Kincsvadászok első évada, ami közönségarányban rendre túlszárnyalta a TV2 és az RTL főműsoridős műsorait, a Szerencsekereket és Az ugrást is, de volt olyan hét, hogy még nézőszámok tekintetében is jobban végzett, mint a két nagy vetélkedő. A régiségreality az utolsó hetében egy kicsit elfáradt, a fiatalok körében 8 ezerrel kevesebben néztek egy-egy epizódot, mint az előző héten, a közönségarány 20-ról 18,9 százalékra csökkent (ebben benne lehet az is, hogy a TV2 találomra beszúrt egy-egy ismétlést a gyanútlan nézők kárára) , de még ezzel együtt is hatalmas teljesítményt nyújtott, és határozottan állíthatjuk, hogy új közönségkedvenc született.

A TV2 főműsoridős vetélkedője, a Szerencsekerék is elmegy pihenni egy időre, és ez nézettségi szempontból is ráfért már, abszolút elfáradt a műsor. Bár az előző héthez képest egy hajszálnyival többen nézték, 149 ezerről 153 ezerre nőtt az átlagos nézőszám a fiatalok körében, de ez már csak kínlódás, Az ugrást már több hete nem tudja legyűrni. Most sem sikerült: az RTL vetélkedője 163 ezres átlagos nézőszámával egy nap kivételével rávert a Szerencsekerékre, nézőszámban szinte pontosan hozta az előző hetieket, viszont közönségarányban elmarad tőle, ez a műsor is fárad, de az RTL időben fel volt készülve erre az eshetőségre, és jövő héttől már Az álommeló második évadát kezdik el vetíteni.

A fiatalok körében a hét legnézettebb műsora ismét A mi kis falunk lett,

amely már másodjára viszi a hetet: pontosan akkor kezdődött a győztes menet, amikor a Cápák között pihenni ment.

A mi kis falunk; Forrás: RTL Sajtóklub

 

 

Az RTL sikersorozata 223 ezer nézőt vonzott szombat este, a közönségarány 20,3 százalékos volt – minimálisan csökkent az előző héthez képest. Második helyezést ért el a hagyományosan sok nézőt vonzó, vasárnap esti RTL Híradó, harmadik lett Az ugrás legnézettebb, keddi része. Negyedik helyen ért célba a március 15-i RTL Híradó, hatodik lett a hét legnézettebb, hétfői Kincsvadászok epizódja. A legnézettebb Szerencsekerék csupán a 10. helyen zárt.


A teljes lakosság körében az első két helyet egy-egy Tények vitte el, harmadik helyen végzett A mi kis falunk legfrissebb epizódja, majd újra egy Tények következik, és ötödik helyen ért célba a vasárnapi RTL Híradó.

A fiatalok körében, főműsoridőben mért közönségarányok tekintetében kiegyenlített a küzdelem, múlt héten az RTL 13,8 százalékkal végzett, míg a TV2 13,7 százalékot ért el.

Kíváncsian várjuk, hogy a TV2 hétköznapi műsorfrissítése milyen eredményeket hoz majd a csatornának, és hogyan tudja felvenni a versenyt a Házasság első látásra és a Hazatalálsz második évada az RTL főműsoridős műsoraival.