10 dolog, amit nem tudtál a Csillagporról

Ha újranézed a napokban ezt az igazi sztárparádéval (Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Sienna Miller, Claire Danes) tálalt romantikus fantasyt, ezt a tíz érdekességet mindenképpen olvasd el hozzá! És esetleg akkor is, ha nem…

1. Lamia, a boszorkánykirálynő szerepére Matthew Vaughn rendező mindig is Michelle Pfeiffert akarta, hiszen már az 1982-es Grease 2. megtekintése óta rajongott a színésznőért (ezek szerint elég rendhagyó ízlése van a filmeket illetően).

2. Ferdy szövegének legnagyobb részét végig improvizálta a figurát alakító komikus, Ricky Gervais (azt például mindenképp, amikor azt mondja Lamiának, hogy szerez neki őrkutyának egy kétarcú kutyát, ami egyszerre tudja figyelni az első és a hátsó bejáratot is).

3. A már említett Lamia által használt handzsárszerű üvegkést Matthew Vaughn rendező eredetileg Magneto karaktere számára tervezte az X-Men: Az ellenállás vége című filmbe, de abba az alkotásba végül nem került be az eszköz. (Ahogy nem mellesleg végül Vaughn sem került be az említett X-Men filmbe, mivel visszalépett a megrendezésétől.)

4. Amikor Matthew Vaughn elvitte a Csillagpor tervét a Paramount Pictureshöz, a stúdió a főhős, Tristan megformálására mindenképpen egy ismert színészt akart (Orlando Bloomot emlegették). Csak miután Vaughnnak már sikerült beszerveznie Robert De Nirót, Michelle Pfeiffert és Claire Danest, egyeztek bele, hogy az ismeretlen névnek számító Charlie Cox játssza el a figurát. A rendező egyébként azért ragaszkodott Coxhoz, mert olyan színészt akart, aki fajankóból egy pillanat alatt képes jóképű és nyájas úriemberré válni.

5. Cox pedig olyan hálásnak bizonyult, hogy a forgatás során szó szerint a vérét adta a filmért, mivel tényleg megsérült a boszorkánykirálynővel és segítőivel való végső nagy csatajelenet (lásd a fenti videót) felvétele során, amikor annyira eltalálta egy óriási váza, hogy elveszítette az eszméletét.

6. Eredetileg egyébként nem is Matthew Vaughn rendezte volna a Csillagport, hanem Terry Gilliam, aki azonban pont akkoriban fejezte be a Grimm munkálatait, és semmi kedve sem volt megint tündérmesét forgatni.

7. A Robert De Niro által alakított Shakespeare kapitány úszó hajója a rendező két gyermeke, Caspar és Clementine után kapta a Caspartine nevet (a gyerekek édesanyja egyébként Claudia Schiffer, az egykori szupermodell, akivel Vaughnnak a Csillagpor forgatása után pár évvel egy harmadik gyermeke is született: őt a hármas alliteráció jegyében Cosimának hívják).

8. A Csillagpor a híres fantasyszerző, Neil Gaiman regényén alapul, aki producerként vett részt a filmváltozat munkálataiban, és a Matthew Vaughn író-rendezővel zajló kezdeti egyeztetések során feltűnt neki, hogy Vaughn sokkal otthonosabban mozog az akció- és kalandfilmes részekben. Ami nem véletlen, tekintve, hogy a direktor addig csak egy gengszterfilmet rendezett (Torta), utána pedig szuperhősös mozikat (Ha/Ver, X-Men: Az elsők) és kémfilmeket (Kingsman filmek) – szóval a Csillagpor afféle kiruccanás volt a számára.

Gaiman ezért bemutatta neki Jane Goldmant, akinek a mű romantikus szálához és az eredeti alkotás mondanivalójának megragadásához volt tehetsége, és ők ketten nemcsak remek forgatókönyvet írtak a Csillagporhoz, de Goldman azóta is Vaughn állandó alkotótársa (ő jegyzi a Ha/Ver, az X-Men: Az elsők, a Kingsman: A titkos szolgálat és a Kingsman: Az Aranykör scriptjét is).

9. Robert De Niro azért mondott igent, amikor felkérték a már említett Shakespeare kapitány szerepére, mert ki akarta köszörülni azt a csorbát, hogy annak idején elutasította a Barbossa szerepére szóló felkérést A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átkában.

10. Yvaine szerepére Claire Danes előtt felkérték Anne Hathawayt, Scarlett Johanssont, Sarah Michelle Gellart és Jessica Albát is, ők azonban mind nemet mondtak (Gellar például azért, hogy több minőségi időt tölthessen férjével, Freddie Prinze, Jr-ral). Ezenkívül a végül Ricky Gervais alakította Ferdy szerepe majdnem Vinnie Jonesnak jutott (A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, Blöff), a főhős, Tristan megformálására kiírt meghallgatáson pedig Alex Pettyfer is részt vett – ő később a Magic Mike-ban domboríthatott.


(via IMDb)