10 dolog, amit nem tudtál a Doktor Szösziről

Reese Witherspoon egyik első fontosabb alakítása volt a Doktor Szöszi. Akkor még nem tudtuk, miből lesz a cserebogár, de az Oscar-díjas sztártól függetlenül is érdemes újranézni ezt a bájos kis filmet. Hát még elolvasni hozzá tíz érdekességet!

1. A szerződése értelmében a forgatás után Reese Witherspoon megtarthatta az összes ruhát, amit Elle Woodsként a filmben viselt. Ez csak sálból harminc darabot jelentett.

2. A színésznő úgy készült a szerepére, hogy két hetet töltött egy főiskolai lányszövetségben, mert nem akarta üresfejű cicababaként ábrázolni ezt a karaktertípust. A Doktor Szöszi DVD-kiadásának audiokommentárjában Witherspoon elárulta, hogy az összes lányszövetségi lány kedves és udvarias volt, és nagyon élvezte a velük töltött időt. A sztár ezenkívül egy jogi egyetemre is ellátogatott, hogy tanulmányozza a közeget.

3. Reese Witherspoon Elle Woodsként negyven különböző frizurát viselt a filmben.

4. Az Elle Gyilkos nevű kutyusát játszó csivava sajnos már nincs az élők sorában: 2016. március 10-én pusztult el. De szép hosszú kutyaélete volt: 18 évig élt.

5. Mivel Witherspoon a Doktor Szöszi forgatása után rögtön Angliába távozott, hogy ott leforgassa a Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember című Oscar Wilde-adaptációt, a nyitó stáblista alatt futó jelenet forgatásakor már nem állt rendelkezésre – így a haját fésülgető Elle Woodsot itt nem is ő játssza.

Ugyanezen okok miatt, miután a filmet levetítették a tesztközönségnek, és a nézők hiányolták a bunkó exnek, Warnernek való visszavágásról, illetve az Elle ügyvéddé válásáról szóló jeleneteket, azokat utólag forgatták le Angliában (szerencsére a Warnert alakító Matthew Davis is épp ott dolgozott). A szóban forgó képsorokat csak Witherspoonal és Davisszel vették fel, és a diplomaosztós rész többi szereplőjét (Jennifer Coolidge-ot, Selma Blairt és Luke Wilsont) úgy vágták külön hozzájuk, hiszen velük Los Angelesben forgattak. További érdekesség, hogy Witherspoonnak és Luke Wilsonnak is parókát kellett viselnie az utóforgatáson, mert a színésznő rövidre vágatta a haját, Wilson pedig a Tenenbaum, a háziátok miatt teljesen leborotválta.

6. Vivian szerepére – akit végül Selma Blair alakított – először Chloë Sevignyt választották, de ő nemet mondott. A főhősnő megformálására pedig Reese Witherspoon kiválasztása előtt olyan színésznők voltak esélyesek, mint Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Alicia Silverstone, Katherine Heigl, Christina Applegate, Milla Jovovich, Jennifer Love Hewitt és Tori Spelling. Utóbbi színésznő meghallgatása azért volt vicces, mert a sztori szerint Elle Bel Airben nőtt fel, és ugyanabban az utcában lakott, mint Aaron Spelling, Tori édesapja.

7. Elle Woods az Elle női magazin után kapta a keresztnevét. Amanda Brown, a Doktor Szöszi regényeredetijének írója ugyanis nagyon sokat forgatta a lapot, amikor a Stanfordi Jogi Egyetemre járt.

8. A Doktor Szöszi pedig nemcsak könyv és film formájában létezik, hanem musicalverzió is készült belőle. A 2007. április 29-én a Broadwayen nyitó színdarab 2008. október 19-ig futott, és összesen nem kevesebb mint 595 előadást ért meg.

9. Amikor Elle megérkezik a Harvarda a csinos kis rózsaszín rucijában, az egyik diák a campuson úgy nevezi, hogy „Malibu Barbie”. Amikor 2003-ban kijött a Doktor Szöszi folytatása, a Mattel valóban piacra dobott promócióként egy Doktor Szöszi ihlette Barbie babát. A filmet egyébként a rajongói nem hivatalos élőszereplős „Barbie-filmnek” tekintik (a kritikusok ezzel szemben a Spinédzserek főiskolai verziójának kiáltották ki).

10. És ha már folytatás – ahogy arról tavaly külön cikkben mi is beszámoltunk, Doktor Szöszi ismét, egy harmadik részben is visszatér, hiszen Reese Witherspoon főszereplésével és az eredeti film producere, Marc Platt, továbbá a Kirsten Smith – Karen McCullah forgatókönyvíró-páros részvételével készül a Doktor Szöszi 3. Időközben kiderült a premierdátum is: 2020. május 8-án mutatják be az amerikai mozik. Sajnos a sztoriról még nem derültek ki részletek, de mi így is nagyon várjuk!


(via IMDb)