10 dolog, amit nem tudtál a Kutyaszorítóban című Quentin Tarantino-filmről

A Kutyaszorítóbanról a mai napig bukkannak fel újabb és újabb érdekességek – mi megpróbáltunk olyanokat választani, amikről még nem hallott a nagyközönség.

1. A filmnek olyan alacsony volt a költségvetése, hogy nem telt kosztümre, így a legtöbb színész a saját ruhatárából válogatott. Chris Penn híres susogós melegítőfelsője is saját darab, s habár az ikonikus fekete öltönyöket ingyen ajánlotta fel a tervező, Steve Buscemi például a saját fekete farmerjét vette fel hozzá pantalló helyett. Ehhez hasonlóan kocsikat sem tudott bérelni a stáb, így Mr. Drapp (Szőke) Cadillac Coupe de Ville-je az őt alakító színészé, Michael Madsené volt.

2. Biztos mindenki emlékszik rá, hogy a nyitó párbeszéd Madonna Like a Virgin című száma körül forgott. Az énekesnőnek nagyon tetszett a film, de cáfolta, hogy a dal szövege valóban azt jelentené, amit Tarantino sugallt. Később küldött is a rendezőnek egy példányt Erotica című albumából, amit azzal a szöveggel dedikált, hogy „Quentinnek szeretettel. Nem a fa**ról szól, hanem a szerelemről”.

3. Mr. Pink szerepét Tarantino eredetileg saját magának szánta, csak aztán Steve Buscemi olyan meggyőző volt a meghallgatáson, hogy lemondott róla a javára. Buscemi előtt felmerült egyébként Tom Sizemore, Jon Cryer, Vincent Gallo és Dennis Hopper neve is. Mr. Drapp (Szőke) szerepére George Clooney, Christopher Walken és Matt Dillon is esélyes volt. Holdaway megformálására jelentkezett Ving Rhames és Samuel L. Jackson is, míg „Széparcú” Eddie Cabot majdnem Nicolas Cage lett. Robert Forster Joe Cabot szerepét akarta eljátszani (a nemrég elhunyt színész később a Jackie Brownnal vigasztalódhatott, amiben Max Cherry óvadékügynököt játszotta).

Tarantino ezenkívül szerette volna, ha James Woods is játszana a filmjében, de bármilyen összeget is ajánlott az ügynökének, az mindig alulmaradt ahhoz a gázsihoz képest, amit az akkoriban elég nagy sztárnak számító színész kapni szokott, így nem jött össze a dolog.

A szóban forgó ügynök egyébként az egészről egy szót sem szólt Woodsnak, és amikor a színész később találkozott QT-vel, és kiderült az igazság, annyira kiakadt, hogy ki is rúgta az ügynökét. A rendező nem akarta felfedni, melyik szerepre gondolt Woodsszal kapcsolatban, mert aki végül megkapta, nagyon jó munkát végzett, de sokan Mr. Narancsra (Tim Roth figurájára) tippelnek.

4. A film forgalmazója az európai premier kapcsán találta ki azt a fogást, hogy minden fontosabb karakter kapjon egy saját posztert. Ez akkoriban új dolognak számított, de azóta a karakterplakátok készítése széles körben elterjedt a filmforgalmazók körében.

5. Az egyik jelenetben a háttérben szól a rádió, és egy hirdetésben a Jack Rabbit Slim's nevű helyet reklámozzák: ez az a fiktív, az ötvenes éveket idéző diner, ahol Mia Wallace és Vincent Vega ötdolláros turmixot isznak a Ponyvaregényben. További önutalásként Mr. Fehér flashback-jelenetében szóba kerül egy Alabama nevű nő: ő ugyanaz a karakter, aki a Tarantino által írt Tiszta románcnak áll a középpontjában. Az alkotó eredeti tervei szerint a Tiszta románcban Alabama és Mr. Fehér találkoztak és együtt bűnöztek volna, de ez a befejezés végül át lett írva.

A Joe Cabot és Mr. Fehér közt zajló beszélgetésben említenek ezenkívül egy bizonyos Marsellust is: ő minden bizonnyal a Ponyvaregény Marsellus Wallace-a. A Mr. Drapp (Szőke) által ivott üdítő pedig a poharán látható minta alapján a Big Kahuna Burgerből származik, amely gyorsétteremlánc szintén a Ponyvaregényben tűnt fel később. Végül, de nem utolsósorban elhangzik egy rádióállomás neve is: Kbilly, ami egyértelmű utalás a Kill Bill című későbbi Tarantino-mozira. Úgy tűnik, minden út a Kutyaszorítóbanhoz vezet vissza...

6. A Pink nevű popénekesnő több interjúban is elárulta, hogy művésznevét a Kutyaszorítóban Mr. Pinkjétől kölcsönözte.

7. A filmben 272 alkalommal hangzik el a B betűs káromkodás.

8. A Kutyaszorítóban legnagyobb része egy nagy raktárban játszódik, ami a valóságban egykor halottasház volt, de még a forgatás ideje alatt is tele volt koporsókkal. Mr. Drapp (Szőke) az egyik jelenetben valójában nem is egy ládára ült rá, hanem egy régi halottaskocsira.

9. Az ún. Wilhelm sikoly nevű konzervhangot még egy 1951-es westernhez, a Distant Drumshoz rögzítették, de utána teljesen érthetetlen módon (hiszen roppant idétlen) olyan népszerű lett, hogy később számtalan, mára körülbelül ötszáz filmben és sorozatban használták fel – például a Kutyaszorítóbanban is, akkor, amikor Mr. Pink fellök az utcán egy járókelőt, miközben a félresikerült ékszerrablás után a rendőrök elől menekül. Korábban itt írtunk a Wilhelm sikolyról, meg is hallgathatjuk a csatolt videóban.

10. Arról már sokat hallhattunk, hogy Mr. Drapp (Szőke), azaz Vic Vega és a Ponyvaregény-beli Vincent Vega testvérek – Tarantino tervezett is egy előzményfilmet, ami a két fivér amszterdami kalandjairól szólt volna a Ponyvaregényt megelőző időkből. A Ponyvaregénynek viszont van egy törölt jelenete, amiben Vincent azzal dicsekszik Mia Wallace-nek, hogy a híres énekesnő, Suzanne Vega az unokatestvére. Ennek értelmében tehát a Tom's Diner előadója a pszichopata Vicnek is az unokatesója. (A szóban forgó jelenetet egyébként az énekesnő menedzsmentjének kérésére távolították el a Ponyvaregényből, mert attól féltek, nem tenne jót a karrierjének.)


(via IMDb)