Tíz dolog, amit nem tudtál a Nem vénnek való vidékről

A Coen fivérek remekművét nemcsak újranézni érdemes, hanem elolvasni a forgatásáról ezt a tíz érdekességet, amit összegyűjtöttünk a számotokra.

1. A film eredetijéül szolgáló Cormac McCarthy-regényben az szerepel, hogy a cselekmény előtt nem sokkal megöltek egy szövetségi bírót. Az 1980-ban játszódó sztori ezen része megtörtént eseten alapul: 1979-ben valóban meggyilkoltak egy John Howland Wood nevű szövetségi bírót – méghozzá egy texasi bérgyilkos, Charles Harrelson, a Nem vénnek való vidék Carson Wellsét alakító Woody Harrelson apja.

2. Amikor Ethan és Joel Coen rendezők megkeresték Javier Bardemet, hogy játssza el a pszichopata gyilkos, Anton Chigurh szerepét, a színész azt válaszolta: „Nem tudok vezetni, rossz az angolom és gyűlölöm az erőszakot.” Mire az alkotópáros: „Ezért szeretnénk téged.” Bardem végül azért fogadta el a felkérést, mert egyik nagy álma volt a Coen testvérekkel dolgozni.

3. Anton Chigurh meglehetősen speciális hajviseletéhez az ihletet Coenék egy 1979-es fotóból nyerték, amelyen egy bordélyház kuncsaftja volt látható a szóban forgó bizarr bilifrizurával. Amikor pedig Javier Bardem meglátta magát az új hajával, felkiáltott:

„Jaj, ne, most két hónapig tuti nem fogok tudni szexelni!”

 A Coenek meg persze rendkívül elégedettek voltak, mert épp erre a hatásra törekedtek.

4. Két nappal azután, hogy megkapta Llewelyn Moss szerepét, Josh Brolin eltörte a vállát egy motorbalesetben. Egy interjúban elárulta, milyen dühös volt, mert nagyon szeretett volna a Coen fivérekkel dolgozni – aztán később kiderült, hogy a sérülés nem fogja akadályozni mindebben, mert a cselekmény egy elég korai pontján a karakterét vállon lövik.

5. A forgatás egyik nem várt költségét az jelentette, hogy a kellékesek a megszokottnál drágább művért vásároltak, ami gallononként (=3,8 liter) 800 dollárba került. Joel Coen akkor jött rá, hogy megérte a befektetés, amikor egy nagy lövöldözés után játszódó jelenetnél látta a földön heverni a sok statisztát, és az eredeti, olcsó művér, amiben sok a cukor, azt jelentette volna, hogy ellepik őket a hangyák és bogarak, de a drágább cucc nem érdekelte az állatokat.

6. A film nagy részét a texasi Marfában forgatták, nem messze a Vérző olaj forgatási helyszínétől. Az egyik nap Joel és Ethan Coen épp egy nagytotált akart felvenni, amikor egy hatalmas füstfelhő takarta el a kilátást, tönkre téve így a képeket, ezért aznapra le is állt a forgatás. Mint kiderült, Paul Thomas Anderson, a Vérző olaj direktora tesztelte egy öreg olajfúrótorony lángra lobbanását. Másnap Coenék szerencsére folytathatták a forgatást, másfél év múlva pedig ez a két film volt az Oscar-gála két legnagyobb esélyese (a Nem vénnek való vidék végül négy, a Vérző olaj két trófeát nyert).

7. A két Coen nagyon takarékosan dolgozott, és mindössze 250 ezer láb filmszalagot használtak el. Más produkcióknál ez a szám 700 ezer és egymillió között szokott lenni (mindez méterben 76 200, illetve 213 360 – 304 800).

8. Chigurh sűrített levegővel működő marhaölő fegyverének hangját szögbelövővel keltették a hangmesterek. A figura egyébként összesen 14 embert ölt meg a cselekmény során, az összes halott száma pedig 22.

9. A film vágójaként Roderick Jaynes van feltüntetve, ő azonban nem egy létező személy, csak Joel és Ethan Coen álneve, a szakszervezet ugyanis nem engedi, hogy két vágó neve is szerepeljen a stáblistán, ezért a két Coen a Véresen egyszerű óta így tünteti fel magát – ahogy együtt is írják és rendezik a filmjeiket. A nem létező Jaynest pedig a Fargónak és ennek a filmnek a vágásáért Oscar-díjra jelölték. A „férfi” végül egyszer sem nyert, de a fivérek utánajártak, hogy amennyiben győzött volna, a díjat átadó művész is átvehette volna a nevében a trófeát.

10. Llewelyn Moss szerepére Heath Ledger is esélyes volt, de végül Jokert játszotta el A sötét lovagban. A legkeményebben azonban Garret Dillahunt próbálkozott, aki ötször is elment a meghallgatásra, hogy megkapja ezt a szerepet, de végül Wendellt osztották rá. Anton Chigurh szerepére pedig Mark Strongnak is komoly esélye volt, olyannyira, hogy csak az utolsó körben ejtették ki Bardem miatt.


(via IMDb)

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu