10 dolog, amit nem tudtál a Nem vénnek való vidékről

A Coen fivérek remekművét nemcsak újranézni érdemes, hanem elolvasni a forgatásáról ezt a tíz érdekességet, amit összegyűjtöttünk a számotokra.

1. A film eredetijéül szolgáló Cormac McCarthy-regényben az szerepel, hogy a cselekmény előtt nem sokkal megöltek egy szövetségi bírót. Az 1980-ban játszódó sztori ezen része megtörtént eseten alapul: 1979-ben valóban meggyilkoltak egy John Howland Wood nevű szövetségi bírót – méghozzá egy texasi bérgyilkos, Charles Harrelson, a Nem vénnek való vidék Carson Wellsét alakító Woody Harrelson apja.

2. Amikor Ethan és Joel Coen rendezők megkeresték Javier Bardemet, hogy játssza el a pszichopata gyilkos, Anton Chigurh szerepét, a színész azt válaszolta: „Nem tudok vezetni, rossz az angolom és gyűlölöm az erőszakot.” Mire az alkotópáros: „Ezért szeretnénk téged.” Bardem végül azért fogadta el a felkérést, mert egyik nagy álma volt a Coen testvérekkel dolgozni.

3. Anton Chigurh meglehetősen speciális hajviseletéhez az ihletet Coenék egy 1979-es fotóból nyerték, amelyen egy bordélyház kuncsaftja volt látható a szóban forgó bizarr bilifrizurával. Amikor pedig Javier Bardem meglátta magát az új hajával, felkiáltott:

„Jaj, ne, most két hónapig tuti nem fogok tudni szexelni!”

 A Coenek meg persze rendkívül elégedettek voltak, mert épp erre a hatásra törekedtek.

4. Két nappal azután, hogy megkapta Llewelyn Moss szerepét, Josh Brolin eltörte a vállát egy motorbalesetben. Egy interjúban elárulta, milyen dühös volt, mert nagyon szeretett volna a Coen fivérekkel dolgozni – aztán később kiderült, hogy a sérülés nem fogja akadályozni mindebben, mert a cselekmény egy elég korai pontján a karakterét vállon lövik.

5. A forgatás egyik nem várt költségét az jelentette, hogy a kellékesek a megszokottnál drágább művért vásároltak, ami gallononként (=3,8 liter) 800 dollárba került. Joel Coen akkor jött rá, hogy megérte a befektetés, amikor egy nagy lövöldözés után játszódó jelenetnél látta a földön heverni a sok statisztát, és az eredeti, olcsó művér, amiben sok a cukor, azt jelentette volna, hogy ellepik őket a hangyák és bogarak, de a drágább cucc nem érdekelte az állatokat.

6. A film nagy részét a texasi Marfában forgatták, nem messze a Vérző olaj forgatási helyszínétől. Az egyik nap Joel és Ethan Coen épp egy nagytotált akart felvenni, amikor egy hatalmas füstfelhő takarta el a kilátást, tönkre téve így a képeket, ezért aznapra le is állt a forgatás. Mint kiderült, Paul Thomas Anderson, a Vérző olaj direktora tesztelte egy öreg olajfúrótorony lángra lobbanását. Másnap Coenék szerencsére folytathatták a forgatást, másfél év múlva pedig ez a két film volt az Oscar-gála két legnagyobb esélyese (a Nem vénnek való vidék végül négy, a Vérző olaj két trófeát nyert).

7. A két Coen nagyon takarékosan dolgozott, és mindössze 250 ezer láb filmszalagot használtak el. Más produkcióknál ez a szám 700 ezer és egymillió között szokott lenni (mindez méterben 76 200, illetve 213 360 – 304 800).

8. Chigurh sűrített levegővel működő marhaölő fegyverének hangját szögbelövővel keltették a hangmesterek. A figura egyébként összesen 14 embert ölt meg a cselekmény során, az összes halott száma pedig 22.

9. A film vágójaként Roderick Jaynes van feltüntetve, ő azonban nem egy létező személy, csak Joel és Ethan Coen álneve, a szakszervezet ugyanis nem engedi, hogy két vágó neve is szerepeljen a stáblistán, ezért a két Coen a Véresen egyszerű óta így tünteti fel magát – ahogy együtt is írják és rendezik a filmjeiket. A nem létező Jaynest pedig a Fargónak és ennek a filmnek a vágásáért Oscar-díjra jelölték. A „férfi” végül egyszer sem nyert, de a fivérek utánajártak, hogy amennyiben győzött volna, a díjat átadó művész is átvehette volna a nevében a trófeát.

10. Llewelyn Moss szerepére Heath Ledger is esélyes volt, de végül Jokert játszotta el A sötét lovagban. A legkeményebben azonban Garret Dillahunt próbálkozott, aki ötször is elment a meghallgatásra, hogy megkapja ezt a szerepet, de végül Wendellt osztották rá. Anton Chigurh szerepére pedig Mark Strongnak is komoly esélye volt, olyannyira, hogy csak az utolsó körben ejtették ki Bardem miatt.


(via IMDb)