10 dolog, amit nem tudtál A pokolból című filmről

A valóban létező kegyetlen gyilkos, Hasfelmetsző Jack története, ahogy a Hughes fivérek elképzelték, Johnny Depp-pel és Heather Grahammel a főszerepben. Íme tíz érdekesség, amit biztos nem hallottál még a filmről!

1. Az utolsó holttest megtalálásakor a filmben a rendőrtiszt hihetetlenül pontos helyszíni leírást ad: erre az a magyarázat, hogy mondatai szóról szóra az eredeti bűnügyi jelentésből származnak. Az alkotók egyebekben is törekedtek a pontosságra és a hitelességre. Nagy gondot fordítottak a gyilkosságok akkurátus megjelenítésére, ezért korabeli, azaz 1888-ból származó képek és fotók alapján reprodukálták a helyszínt és az áldozatok sebeit.

Az egyetlen kivételt az utolsó gyilkosság képezi, abban az esetben ugyanis a gyilkos olyan kegyetlenül végzett az áldozattal (levágta mindkét mellét, arcának minden részét leszakította, a hasát felnyitotta, és a beleit karácsonyi függőkként aggatta fel a szobában), hogy ha azt valóban rekonstruálják a filmben, akkor az magasabb korhatár-besorolást kapott volna. Akit nagyon érdekel, és erősek az idegei, ide kattintva láthatja a híres eredeti fotót a holttestről.

2. Ehhez hasonlóan az igazi áldozatokról készült eredeti fotók voltak kitűzve a rendőrkapitányság falaira is. Ennek viszont nem egyedül a hitelesség volt az oka, hanem Albert és Allen Hughes rendezők így akarták felkavarni a színészeket, hogy azok jobban beleéljék magukat a szerepükbe.

3. Pontos dátumokat viszont az alkotók nem akartak kötni az egyes esetekhez, ezért úgy tűnik, mintha a Hasfelmetsző által elkövetett gyilkosságok rövidebb idő alatt zajlottak volna le. A valóságban a borzalmas bűntények 1888. augusztus 31. és november 9. között történtek, a nyomozás pedig még hosszú évekig tartott.

4. A stáb a prágai forgatási helyszínen négy blokknyit épített meg a Whitechapel negyedből, ahol a film játszódik. Az egyik épület, amit rekonstruáltak, egy fél templom volt.

5. A Hughes testvérek eredetileg Daniel Day-Lewist akarták a főszerepre, és amikor ez nem jött össze, tettek egy próbát Sean Conneryvel, Jude Law-val és Brad Pitt-tel is, mielőtt Johnny Depp-pel megegyeztek volna. Sir William Gull szerepére pedig Ian Holm helyett Nigel Hawthorne-t szerették volna, aki azonban rákbetegsége miatt nem tudta vállalni – A pokolból bemutatásának évében, 2001-ben hunyt el.

6. Először egyébként Johnny Depp sem akarta vállalni a nyomozó, Frederick Abberline szerepét, mert Az Álmosvölgy legendájában két évvel korábban hasonló karaktert játszott. Végül szerencsére meggondolta magát.

Forrás: InterCom

 

7. A pokolból Alan Moore és Eddie Campbell képregényén alapul, és néhány jelenetet egy az egyben átvettek belőle, de az eredeti mű alapvetően teljesen más volt. Abban ugyanis nem egy nyomozós sztorit figyelhettünk, hanem a gyilkos nézőpontjából ismerhettük meg a véres eseményeket.

8. A Mary Kellyt alakító Heather Graham a forgatás során kezdett el randizni a néhai Heath Ledgerrel, aki pont akkor forgatta Prágában, a szomszédos stúdióban a Lovagregényt.

9. Annie Chapman megformálása volt Katrin Cartlidge utolsó mozifilmes munkája. Az angol színésznő mindössze 41 éves korában halt meg tüdőgyulladás és vérmérgezés komplikációi következtében, amiket egy nagyon ritka betegség, a mellékvesevelő-daganat idézett elő nála. Cartlidge-ot korábban olyan filmekben láthattuk, mint a Mezítelenül és a Két angol lány Mike Leigh-től, az Eső előtt című macedón alkotás, az Örvénylő vizeken Kathryn Bigelow-tól vagy a Hullámtörés, Lars von Trier rendezése.

10. A pokolbólt eredetileg Mel Gibson rendezte volna, aki addigra már nem csak színészként volt ismert, hiszen 1993-ban megrendezte Az arc nélküli embert, 1995-ben pedig A rettenthetetlent. A Hughes testvérek, Albert és Allen korábban videoklip-rendezőként szereztek nevet maguknak. A pokolból előtt két kisebb filmjük és egy dokumentumfilmjük volt, utána pedig leforgatták közösen az Éli könyvét, szólóban pedig a Megtört várost (Allen) és az Alfát (Albert).


(via IMDb)