10 dolog, amit nem tudtál A pusztítóról

Víg napot, Polgártárs! Vasárnap nemcsak újranézheted Sylvester Stallone, Wesley Snipes és Sandra Bullock akció/sci-fijét, de tíz érdekességet is megtudhatsz az 1993-as forgatás kulisszái mögül.

1. Képzett harcművészként a főgonoszt alakító Wesley Snipes ütései és rúgásai olyan gyorsak voltak, hogy nem néztek ki jól a felvételeken, elmosódottak lettek, ezért a filmesek megkérték, hogy adja elő kicsit lassabban a harcmozdulatokat.

2. A Sandra Bullock által a Taco Bell-es jelenetben viselt, drágakövekkel kirakott estélyi ruha több mint 18 kilót nyomott.

3. A John Spartant megformáló Sylvester Stallone azt akarta, hogy filmbeli ellenségét, Simon Phoenixet Jackie Chan játssza. A távol-keleti színész azonban nemet mondott, mert az ázsiai közönség nem fogadta volna el a személyét negatív karakterként.

4. Sandra Bullock karakterét, Lenina Huxley-t eredetileg Lori Petty (Holtpont, Micsoda csapat!) játszotta volna, csak kreatív nézetkülönbségek miatt otthagyta a projektet.

5. Spartan és Phoenix szerepére eredetileg Steven Seagalt és Jean-Claude Van Damme-ot akarták felkérni, olyan felosztásban, hogy Van Damme lett volna a negatív figura. A színész azonban csak úgy vállalta volna a filmet, ha ő lehet a pozitív karakter – a főgonoszra viszont Seagal is nemet mondott. A két színész végül évtizedekkel később vállalt csak negatív szerepet: Seagal a 2010-es Machetében, Van Damme pedig a 2012-es The Expendables – A feláldozhatók 2-ben volt gonosz.

6. Nemere István, ismert magyar sci-fi szerző azt állítja, hogy a filmesek az ő egyik regényének a sztoriját nyúlták le A pusztítóhoz. Az 1986-os Holtak harcáról van szó, ami arról szól, hogy egy terrorista úgy menekül el a rá vadászó férfi elől, hogy lefagyasztja magát, ám a terroristavadász is hibernáltatja magát, és folytatja az üldözést utána egy olyan jövőben, amiből kiirtották az erőszakot. Nemere szerint egy élelmes magyar adhatta el az ötletet az amerikai filmeseknek. A szerző perelni is akart, de mivel Amerikában kellett volna pereskedni, nem tudta vállalni egy ottani ügyvéd honoráriumát.

7. A főhősnő, Lenina Huxley vezetékneve Aldous Huxley híres sci-fi íróéból ered, a Lenina pedig a szerző Szép új világ című regényének Lenina Crowne nevű karakteréből. Huxley egyébként a Lenina nevet a Vlagyimir Iljics Leninből vette. A Szép új világ egyes elemei pedig visszaköszönnek A pusztítóban, köztük például az, hogy a jövőben tartózkodnak az érzelmek kinyilvánításától, és nem bántják egymást.

8. Sylvester Stallone pályája legrosszabb forgatási élményeként élte meg a lefagyasztós jelenetet.

„Ez volt talán a legrosszabb öt óra, amit valaha egy filmforgatáson töltöttem”

– mondta.

9. Denis Leary (Edgar Friendly) később „egy nagy rakás sz*r”-nak nevezte A pusztítót. Pedig a filmesek még át is írták a szerepet a kedvéért, hogy standuposként többet szövegelhessen.

10. Sylvester Stallone idén májusban az Instagram oldalán rajongói kérdésekre válaszolgatott, és ennek keretében elárulta, hogy jelenleg is dolgoznak a Warner Brothersnél A pusztító második részén. Sajnos ennél többet egyelőre nem tudni a projektről.


(via IMDb)