10 dolog, amit nem tudtál a Váltságdíjról

A Váltságdíj nem tartozik sem a rendező, Ron Howard, sem a főszereplő, Mel Gibson legjobb filmjei közé, de korrekt kis darab, és olvasóink valamiért nagyon szeretik – így biztos sokan újranézik a napokban a tévében. Az ő kedvükért íme tíz érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. A film produkciós munkálatait egy pár nappal el kellett halasztani, mert Mel Gibson váratlanul vakbélgyulladást kapott, és sürgősen meg kellett műteni.

2. SPOILER! A gonosz Jimmy Shaker nyomozó megformálására Gary Sinise előtt felmerült Ray Liotta és Alec Baldwin neve is, de egyikük sem vállalta a szerepet, mivel nem akartak olyan karaktert eljátszani, aki bántalmaz egy gyereket.

3. A főhős, Tom Mullen szerepére pedig Harrison Ford, Kevin Costner és Dennis Quaid is esélyes volt.

4. Az egyik rosszfiú, Cubby Barnes majdnem Philip Seymour Hoffman vagy Jack Black lett. A szerepet végül az a Donnie Wahlberg kapta, aki a New Kids on the Block nevű nyolcvanas-kilencvenes évekbeli fiúcsapat alapítása, majd feloszlása után kezdett sikeres színészi karrierbe. A Váltságdíj volt az első igazi mozifilmes szerepe, jelenleg pedig a Zsaruvér című sorozatban látható. Ja, és ő Mark Wahlberg bátyja.


5. Ron Howard és a főhős, Tom Mullen feleségét alakító Rene Russo egy iskolába jártak, és a rendező egy interjúban bevallotta, hogy annak idején teljesen bele volt zúgva Russóba, csak sosem merte elhívni randizni. Később a színésznő elmesélte, hogy neki is nagyon tetszett Howard, csak neki sem volt bátorsága lépni.

6. A Váltságdíj egy 1953 és ’63 között futott élő tévésorozat, a The United States Steel Hour egyik 1954-es epizódján alapul. A The United States Steel Hour lényege az volt, hogy a színészek a műsorfolyam során élőben adtak elő több mint kétszáz, különféle társadalmi kérdéseket boncolgató, külön a széria számára írt színdarabot. A filmünk alapjául szolgáló Fearful Decision című résznek olyan nagy sikere volt, hogy 1955-ben újra előadták, újabb egy évvel később pedig Váltságdíj címmel filmfeldolgozás is készült belőle a Metro-Goldwyn-Mayernél, olyan korabeli sztárok főszereplésével, mint Glenn Ford, Donna Reed és Leslie Nielsen.


7.
Úgy félévvel a Váltságdíj bemutatása előtt, 1996-ban a rendező, Ron Howard és Mel Gibson filmjei egymás ellen versenyeztek az Oscar-gálán. Howardnak az Apollo 13-mal, Gibsonnak pedig A rettenthetetlen című rendezésével volt esélye nyernie, és A rettenthetetlen a legtöbb kategóriában (köztük például a legjobb filmjében) meg is verte az űrhajós drámát. Az Apollo 13-nak csak a legjobb hang és a legjobb vágás kategóriában sikerült győzedelmeskednie (Gibson történelmi eposzának öt Oscarjával szemben). Az affér szerencsére nem nyomta rá a bélyegét a közös munkára.

8. A Váltságdíjban az akkor 14 éves Bryce Dallas Howard is cameózott: ő volt az a lány, akit a film 68. percében majdnem elüt Mel Gibson karaktere, amikor áthajt a sárgán. Mint ismert, a színésznő Ron Howard rendező lánya, és gyerekként apja több produkciójában is kapott apróbb szerepeket (a Vásott szülőkben, az Apollo 13-ban, A Grincsben és az Egy csodálatos elmében), mielőtt eljátszhatta a nagy áttörést hozó alakítását M. Night Shyamalan A falu című alkotásában.

9. Habár a meglehetősen erőszakos és naturalista Váltságdíj nem épp egy tipikus Ron Howard-mozi, a rendező nagyon élvezte a forgatást: igazi örömfilmezésként élte meg. A forgatókönyv egyébként annyira tetszett neki, hogy inkább visszamondott egy másik projektet (a Siralomház című John Grisham-adaptációt), csak hogy ő rendezhesse a filmet.


10. A Váltságdíj-beli házaspárt alakító Rene Russo és Mel Gibson azért is tűnik olyan összeszokott párosnak, mert már a Halálos fegyver 3-ban, majd később a 4-ben is egy párt alakítottak. Russo és a Hawkins ügynököt alakító Delroy Lindo a Szóljatok a köpcösnek! című krimikomédiában játszottak előtte együtt, a Váltságdíj két másik szereplője, a már említett Gary Sinise és Paul Guilfoyle pedig később mindketten szerepet kaptak egy-egy CSI-sorozatban (Sinise a CSI: New York-i helyszínelőkben, Guilfoyle a CSI: A helyszínelőkben).


(via IMDb)