10 dolog, amit nem tudtál az Értelem és érzelemről

A film, ami Emma Thompsonnak forgatókönyvírói Oscar-díjat, Kate Winsletnek pedig nagy áttörést hozott. Tudj meg még sok érdekességet erről a kosztümös kedvencről cikkünkből!

1. A cselekmény középpontjában álló Dashwood család télire egy szerényebb házba vonult vissza, ahol a ház környékén élő birkák még a hosszú, téli bundájukat hordják. A szóban forgó jeleneteket azonban május végén vették fel, és a felvétel során az egyik birka kidőlt a hőgutától. Szóval szegény állatokat azonnal megnyírták, és a filmben a téli szezon ellenére megnyírva láthatóak.

Valószínűleg erre az incidensre célzott a forgatókönyvet jegyző Emma Thompson a forgatásról írt memoárjában, amikor azt írta, hogy Ang Lee-t annyira kimerítette a birkákkal való fárasztó forgatás, hogy megfogadta: sosem dolgozik többé állatokkal. Tíz évvel később azonban a rendezőt ismét megtalálták a birkák: ez volt a 2005-ös Túl a barátságon, ami két férfi találkozásáról szól – akik birkákat őriznek.

2. A stáblistán az alkotók azért mondanak köszönetet Stephen Fry színésznek, mert amikor Emma Thompson a forgatókönyvön dolgozott, és a komputere felmondta a szolgálatot, így eltűnt a fájl, Fry volt az, aki segített neki helyreállítani, mivel nagy szakértője az Apple gépeknek.

3. Ang Lee rendező eredetileg csak egy kisebb szerepre akarta meghallgatni Kate Winsletet, aki így az egyik főszerep, Marianne helyett Lucy Steele-t játszotta volna. Winslet azonban annyira akarta Marianne szerepét, hogy amikor megérkezett a meghallgatásra, úgy tett, mintha az ügynöke azt mondta volna neki, hogy Marianne szövegét fogja olvasni – és a teljesítménye végül olyan meggyőző volt, hogy tényleg ő lett a fiatalabb Dashwood lány.

4. A forgatás alatt a Jane Austen Társaság (a film alapjául az írónő regénye szolgált) felhívta James Schamus társproducert, hogy lebeszéljék Hugh Grant szerepeltetéséről, mert szerintük túl jóképű Edward Ferrarsnek.

5. Emma Thompson első forgatókönyvvázlata 350 kézzel írt oldalból állt. A végső változat ennek és további tizenhárom verziónak az egybeolvasztása volt, amiket az alkotó négy és fél éven át írt.

6. Kate Winslet egyszer bevallotta, hogy nagyon félt Alan Rickmantől, amikor először találkoztak a sminkes lakókocsiban. Azt gondolta, a nála 29 évvel idősebb, szigorúnak tűnő színész biztos azt hiszi róla, hogy borzalmas színésznő, és hogy majd tesz róla, hogy kirúgják. Egy-két hét múlva azonban Winslet jobban megismerte Rickmant, rájött, milyen aranyszívű ember, és nagyon jóban lettek. Később dolgoztak is együtt még egyszer, a 2014-es A virág románcában, amiben a színész nemcsak partnere, hanem a rendezője is volt kolléganőjének.

7. Brandon ezredes szerepére egyébként Rickman előtt Emma Thompson eredetileg Hugh Laurie-t akarta volna, csak később lett ő Mr. Palmer. Edward Ferrarsnek azonban mindig is Hugh Grant volt kiszemelve (akármennyire is nem tetszett ez a Jane Austen Társaságnak) – a színész még abba is belement, hogy csökkentsék a szokásos gázsiját, hogy alacsonyabban tartsák a film büdzséjét.

A két Dashwood lány szerepére eredetileg két testvér, Natasha és Joely Richardson neve merült fel, de a producerek ragaszkodtak Emma Thompson személyéhez (ő lett Elinor, az idősebbik nővér), mert a forgatás előtt egy-két évvel kapott Oscar-díjat a Szellem a házban női főszerepéért.

8. Emma Thompson elmesélte, hogy annak a jelenetnek a felvételét, amikor Brandon ezredes lóháton találkozik Elinorral és Marianne-nal, nagyon megnehezítette a ló bélműködése. Végül kénytelenek voltak a képsort a folyamatosan fingadozó állattal rögzíteni, és a hangos szellentéseket kivágták a hangsávról.

9. Emma Thompson és Kate Winslet a forgatás idején tényleg együtt éltek, hogy hitelesebben alakítsanak a vásznon testvéreket.

10. A film bemutatása után annyira népszerű lett, hogy az alapjául szolgáló Jane Austen-regény is újra felkerült a New York Times bestsellerlistájára.


(via IMDb)