Tom Cruise a billiárdot is izgalmasabbá teszi

A pénz színe kissé elfeledett mestermunka, pedig a zseniális Martin Scorsese rendezte, a legendás Paul Newman pedig Oscar-díjat kapott alakításáért és a kezdő Tom Cruise is remekelt.

Az persze némileg túlzás, hogy Tom Cruise A pénz színe (1986) forgatásakor amatőr volt, hiszen olyan filmek voltak már mögötte, mint A kívülállók (1983), a rendkívül sikeres Kockázatos üzlet (1983) vagy a Legenda (1985). de Hollywoodban még félig-meddig  tejfeles képű kezdőnek számított. És mindig jó recept egy ígéretes fiatal tehetség mellé egy öreg rókát adni, jelen esetben Paul Newmant, de a látszat csal. Ez nem Cruise filmje, hanem Newmané, már csak azért is, mert ez A svindler (1961) című munkájának alig 25 évet csúszott folytatása.

 

Vagyis az egykori profi svindler és billiárd játékos "Gyors" Eddie Felson (Newman) a főszereplő, az ő útját járjuk be, és ő az, aki felfedezi az új tehetséget, Vincent Lauriát (Criuse), akiben talán saját maga ifjú mását ismeri fel Vincentben. Felajánlja a srácnak, hogy megtanítja minden trükkre, persze osztozva a hasznon. Merthogy a lényeg nem csak a játék megnyerése, hanem a lehető legmagasabb tét elérése. Gyors Eddie felpakolja Vincentet és barátnőjét, Carment (Mary Elizabeth Mastrantonio), hogy meghódítsák az állam biliárdszalonjait és kicsalják a játékos kedvű cowboyok zsebéből az utolsó centeket. Vincentnek azonban nincs igazi pókerarca. Szeret felvágni és rögtön megmutatni tudását, ezért a figyelmesebb játékosok nem állnak le vele pénzben játszani.

A feszültség egyre nő a trükkös csapat tagjai között, amihez persze Carmen ingadozó lojalitása is hozzájárul. Eddie viszont újra ráérez a játék ízére, és ez előrevetíti összecsapását a saját tanítványával.

 

A tény, hogy Paul Newman Oscar-díjat kapott a játékáért – mellesleg 8 jelölésből ez lett az első díja – sokat elmond nem csak arról, hogy ki volt a főszereplő és ki köré írták a filmet, amely mellesleg Walter Tevis regénye alapján készült, akárcsak az első rész. De ne becsüljük le Tom Cruise játékát sem. Neki akkoriban nagyon feküdtek az ilyen beképzelt, energiával teli, a világot habzsoló figurák, de képes mélységet adni Vincent karakterének, és végül ettől működik a mester és tanítvány párosa. Ne feledkezzünk el a csodás Mary Elizabeth Mastrantonio -ról, akit egyrészt Oscarra jelöltek ezért a szerepért, és aki aztán a Robin Hood, a tolvajok fejedelmeben (1991) ragyogott igazán, és van egy vicces cameo is: a nagyon fiatal Iggy Popot láthatjuk az egyik szalonban fehér pólóban, egy másik jelenetben pedig maga a rendező vonul át a kutyájával, Zoéval a termen.