Tom Cruise hátramaradt

Tom Cruise szeret sci-fikben játszani és Jack nevű fickókat alakítani, és ez a két dolog szerencsésen találkozott a Feledés (2013) című filmjében, ahol egyszerű drónszerelőként az egész Föld sorsáról dönthetett.

Íme egy meghökkentő elmélet: meglehet, hogy ez a film egy egész estés animációs film, a maga idejében rendkívül sikeres WALL-E (2008) felnőtt verziója. Ami persze nem túl valószínű, lévén, hogy a rendező-forgatókönyvíró Joseph Kosinski  - aki éppen a Top Gun: Mavericket készíti – saját, soha ki nem adott 2005-ös képregényét dolgozta fel, így a történet nyilván az övé, és mégis! És mégis mindkét filmben az elhagyott, elpusztult Földön járunk, ami fölött egy magányos túlélő őrködik, akit megtalál a szerelem, és aki új jövőt adhat a bolygónak. Csak itt nem egy picike robot a főhős, hanem Tom Cruise, ami azért elég jelentős különbség.

Merthogy ő Jack Harper, az egyik utolsó robotrepülő szerelő, aki a Földön állomásozik, ahol rajta és társán kívül már nem él senki. 2077-et írunk, és egy idegen fajjal vívott háború során a bolygó nagyrészt elpusztult, a megmaradt lakosságot a Szaturnusz egyik holdjára, a Titánra telepítették át, a Föld pedig már csak arra jó, hogy a távoli élethez nélkülözhetetlen forrásokat vonjanak ki belőle. Ám Jack küldetésének nemsokára vége. Több ezer méter magasan járőrözik a lélegzetelállító égbolton, de az élete a feje tetejére áll, amikor megment egy gyönyörű idegent egy lezuhant űrhajóból – aki lehet, hogy egyáltalán nem idegen. A nő érkezése olyan események láncolatát indítja be, melyek során hősünk kénytelen megkérdőjelezni mindent, amit tud, és az emberiség sorsa az ő kezébe kerül.

Persze van a Feledésben (2013) sok minden más is, például a Mátrixból, csak nem Lawrence Fishburne bukkan elő a sötétből, hanem Morgan Freeman, és ugyancsak van földalatti mozgalom és megint nem minden az, aminek látszik. És lehetne más példákat is hozni, mik hatottak Kosinskire és a történetre, de nem ez a fontos, mert ez úgy, ahogy van, megáll a saját lábán, köszönhetően például a látványnak – egyes jeleneteket Izlandon vettek fel, és valódi díszleteket építettek a blue-screen technológia helyett -, és Tom Cruise-nak. És a színész itt igazán elemében van, hiszen minden megvan, amit szeret, látványos akció, elgondolkodtató jövőkép és nézőbarát szerelmi szál Olga Kurylenkoval - ennél jobb már csak A holnap határa lett alig egy évvel később.