Tudományosan is megmérték, melyik a legviccesebb sitcom!

Dőlni fogsz a röhögéstől, ha megtudod, melyik sorozat nyert! Vajon a te kedvenced is ott van a tudósok TOP10-es listájában?

Az idei év során a világméretű koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg a korábbi tartalomfogyasztási szokásinkat: a COVID miatt elrendelt kijárási korlátozás, a megszűnt munkahelyek és a home office-ra való áttérés nemcsak az online videóplatformok előretörését hozták el, de a könnyed esti szórakozás iránti megnövekedett igényt is. Utóbbit a Google statisztikái is alátámasztják: a felhasználók idén 140 százalékkal többször ütötték be a keresőbe például azt, hogy „legjobb sitcomok a Netflixen”. Az persze erősen relatív, kinek mi a vicces, az OnBuy.com szakemberei azonban igyekeztek összeszedni azokat a sorozatokat, amelyekről egy tudományos mérés során is be lehet bizonyítani objektív szempontok alapján, hogy a legjobb szórakozást tudják nyújtani a nevetésre vágyó nézőknek.

Forrás: VIASAT6

 

A kísérlet során a szakemberek először is 2712 emberrel megszavaztatták minden idők 10 legviccesebb sitcomját. Miután a műfaj szerelmesei kialakították a rangsort, 120 önkéntes lett felkérve arra, hogy nézze végig ezeknek a sorozatoknak összes évadát, miközben a szakemberek megmérték az egyes epizódok alatt felharsanó nevetések hosszát és decibelben számolt erejét (utóbbinál egyébként csak a 60 dB feletti nevetés számított, vagyis a mosoly és a halk kuncogás nem).

Az önkéntes kísérleti alanyokat leginkább A Hivatal (The Office) amerikai verziója nevettette meg, óránként átlagosan 1 perc és 45 másodperc erejéig. A 201 epizód megtekintése 97 órát vett igénybe. A 3. évad alatt mérték a legtöbb nevetést, a legkevesebbet pedig a 8. évadban. A második a Brooklyn 99 - Nemszázas körzet (Brooklyn Nine-Nine) című zsarusorozat lett, a harmadik pedig a Balfékek (Community).

Forrás: Port.hu

 

Meglepő módon az Emmy-trófeákkal agyondíjazott Agymenők (The Big Bang Theory) volt az a sitcom a TOP10-ben, amelyen a kísérletben résztvevők legkevésbé nevettek. Az önkéntesek arról számoltak be, hogy „bár a gúnyos párbeszédek humorosak, a sztereotip karakterekkel kapcsolatos viccek és az állandó konzervnevetés időnként már nagyon idegesítő”. Itt már csak 6 másodpercet nevettek óránként a résztvevők, akik a 3. évadot tartották a legviccesebbnek, a 4. évadot pedig a legkevésbé humorosnak. Íme a teljes toplista:

  1. A Hivatal: óránkénti nevetés: 1 perc 45 másodperc, legviccesebb évad: 3., legkevésbé vicces évad: 8.
  2. Brooklyn 99 - Nemszázas körzet:  óránkénti nevetés: 1 perc 38 másodperc, legviccesebb évad: 5., legkevésbé vicces évad: 6.
  3. Balfékek:  óránkénti nevetés ideje: 1 perc 13 másodperc, legviccesebb évad: 1., legkevésbé vicces évad: 5.
  4. Városfejlesztési osztály: óránkénti nevetés: 56 másodperc, legviccesebb évad: 3., legkevésbé vicces évad: 1.
  5. Felhőtlen Philadelphia: óránkénti nevetés: 55 másodperc, legviccesebb évad: 4., legkevésbé vicces évad: 7.
  6. Az ítélet: család: óránkénti nevetés: 52 másodperc, legviccesebb évad: 2., legkevésbé vicces évad: 5.
  7. Jóbarátok: óránkénti nevetés: 32 másodperc, legviccesebb évad: 4., legkevésbé vicces évad: 9.
  8. Így jártam anyátokkal: óránkénti nevetés: 24 másodperc, legviccesebb évad: 2., legkevésbé vicces évad: 9.
  9. Két pasi - meg egy kicsi: óránkénti nevetés: 10 másodperc, legviccesebb évad: 1., legkevésbé vicces évad: 12.
  10. Agymenők: óránkénti nevetés: 6 másodperc, legviccesebb évad: 3., legkevésbé vicces évad: 4.

Lee Chambers, pszichológus a felmérés kísérőszövegében tudományosan is elmagyarázta, miért szeretjük nézni a sitcomokat, és mik a nevetés előnyei:

Tekintettel a globális járvány okozta szorongásra és a bizonytalan jövőnk miatti stresszre, a nevetés ma fontosabb, mint valaha. A nevetés aktiválja az endorfin [azaz a „boldogsághormon”] termelését, javítja a kedélyállapotot, eloszlatja a haragot és a frusztrációt, ezáltal ez a legegészségesebb módja annak, hogy száműzzük azokat a negatív érzelmeket, amelyeket mindannyian érzünk most ezekben a kihívásokkal teli időben. A nevetés ragályos, és helyettesítheti az ölelést is a korlátozott fizikai érintkezések idején. A sitcomok optimizmust és reményt adnak, esélyt arra, hogy fesztelenek lehessünk. Olyan karaktereket mutatnak be nekünk, akikkel azonosulni tudunk, akiken nevethetünk és akiket megsajnálhatunk. A történet végén az élet mindig szép lesz, és ez felszabadító érzés. A már ismert sitcomok megtekintéséhez ráadásul kevesebb koncentrációra van szükségünk, így az újranézés azért is kívánatos cselekvés lehet, mivel sokkal könnyebb falat az elmének.