Walter White gonosz, mint mindig - A rabló szeme

Bryan Cranston mindannyiunk kedvence, és nem csak a Breaking Bad miatt. Most is egy szemétládát alakít, aki mindenáron vissza akarja szerezni a pénzét. Igaz, ami az övé, az az övé!

Az amerikai filmek egyik kedvenc helyszíne a lepusztult autós motel. Itt is ilyet látunk, azzal a különbséggel, hogy most nem a vendégekkel kell foglalkoznunk, hanem a tulajdonossal. Az egyedülálló Chloe lepusztult hotelt vezet a magányos autópálya benzinkútja mellett, ott is lakik a lányával, Sophiával. Állandó pénzügyi gondjai miatt, és mert amúgy sem tehet mást, eltűri a prostitúciót, a lányokat ugyanis a helyi korrupt zsaru, Billy futtatja. Ebből lesz aztán a gond. Egyik éjjel Topo, a majdnem vak bűnöző a motelnél történt baleset következtében elveszíti a sofőrjét, aki az egyik prostival keveredik fatális következményű vitába, az autóját pedig a rendőrség elszállítja, benne a pénzzel, ahonnan Billy lenyúlja azt.

Mivel Topo alig lát, szüksége van valakire, aki elvégzi helyette a munkát, és aki persze ismeri a helyi viszonyokat, ezért a kislányával megzsarolva kényszeríti Chloét, legyen a sofőrje, és a korrupt zsaru után indulnak, hogy visszaszerezzék a pénzt. És a lánynak egy nap alatt kell tökéletes bűnözővé válnia, hogy mindent túléljen – és ha lehet, egy kis pénzt is szerezzen. A 2013-as filmhez a tökéletesen ismeretlen rendező, Tze Chun kanyaros történetet kerített a viszonylag egyszerű alaphelyzet mellé, amely során számtalanszor változnak az erőviszonyok, és folyamatosan formálódnak majd bomlanak fel a szövetségek, és ehhez megszerezte a mindig nagyszerű Bryan Cranstont.

Akit ugyebár oly sokáig vígjátéki színészként ismertünk – ha valakinek annak idején kimaradt a Már megint Malcolm című sorozat, pár epizódot már csak az ő kedvéért is nézzen meg -, de idővel generációjának legjobbjává nőtte ki magát. Aki mellett a legtöbb kezdő színész nyilván kényelmetlenül érzi magát, és ez néha érződik is a rosszfiút alakító, különben nem teljesen tehetségtelen Logan Marshall-Greenen, a női főszereplő Alice Eve–vel viszont semmi gond nincsen. Felteszem, még fogunk hallani óla, igaz, már most sem számít igazán kezdőnek, de a nagy kiugrás még hátra van neki. Ha minden szerepébe ennyi energiát tud beleadni, akkor végleg kilép a csupamosoly csinicsaj szerepkörből.