Will Smith utólag bocsánatot kért a Wild Wild Westért

1999-ben óriási égés volt, de a mai napig kitörölhetetlen része a kilencvenes éveknek a Wild Wild West, amiben Will Smith cowboykodott Salma Hayek és Kenneth Branagh mellett. Összeszedtünk pár érdekességet a filmről, amit ma este játszik a Prime.  

1. Will Smith a Mátrix főszerepét utasította vissza, hogy elvállalhassa a Wild Wild West - Vadiúj Vadnyugat főszerepét. Ma már viszont tudjuk, hogy a Wild Wild West a bemutató idején óriásit bukott, miközben a Mátrix moziforradalmat csinált. Will Smith később bevallotta, hogy ez volt élete legjobb döntése, de mi sokkal szegényebbek lennénk Keanu Reeves Neója nélkül.

 

 

2. A film alapja egy azonos című, népszerű tévésorozat a hatvanas évekből, ami a westernek világát ötvözte a James Bond-filmek kütyüivel és a maró humorral. A filmverzióban az eredeti tervek szerint Mel Gibson játszotta volna James Westet, és az eredeti tévésorozat egyik rendezőjét is megnyerték hozzá, a forgatókönyvet pedig Shane Black, a Halálos fegyver-filmek forgatókönyvírója vállalta el. Csakhogy Mel Gibson és a rendező kifarolt az egészből, és inkább megcsinálták a Maverick című zseniális kártyás western-vígjátékot. Ezután Tom Cruise-zal akarták leforgatni a filmet, de ő is lelépett a Mission:Impossible miatt.  

 

3. A forgatókönyv később sehogy se akart összeállni, még a forgatás után is vettek fel új jeleneteket, hogy némi humort csempésszenek bele. Az első tesztvetítlések közönsége ugyanis abban sem volt biztos, hogy vígjátékot lát-e egyáltalán.

 

 

4. A bemutató után a film összesen öt Arany Málna-díjat söpört be, és ebből hármat az eredeti tévésorozat egyik főszereplője, Robert Conrad vett át, hogy ezzel is kifejezze, mennyire felháborítja a remake. Évekkel később Will Smith nyilvánosan bocsánatot kért Conradtól, amiért a Wild Wild Westtel meggyalázták az eredeti sorozatot. Azt mondta, hogy több tapasztalattal a háta mögött már érti, miért volt annyira felháborodva, és miért nem vállalta azt sem, hogy szerepeljen benne.

 

 

5. Amerikában az árát sem hozta be a filmverzió, de azért a tengerentúlon sikerült profitot termelnie. A kilencvenes évek végén az a vicc járta, hogy csak azért fogyott egyáltaltalán a jegyekből, mert azok, akik túl fiatalok voltak, hogy jegyet vehessenek a South Park mozifilmre és az Amerikai Pitére, a Wild Wild Westre váltott jegyet kihasználva szöktek be ezekre.

 

 

6. Belle szerepét eredetileg egy brit színésznő, Phina Oruche játszotta volna, de a kádas jelenetben annyira hiányzott a kémia közte és Will Smith között, hogy lecserélték Garcelle Beauvais-ra. Eddig még nem is lett volna gond, viszont Phina Oruche a Los Angeles-i premieren szembesült vele, hogy a vele felvett jelenet nem került bele a filmbe.

 

 

7. A film forgatókönyvének első verzióját S.S. Wilson és Brent Maddock jegyzik, viszont ezután még két újabb forgatókönyvírót eresztettek rá a filmtervre. Később felkértek egy ötödik írót, hogy több humort és akciót vigyen bele. A film eredetileg egy komoly, misztikus western lett volna, a gonosz Kenneth Branagh, a poénok nagy része és a film teljes utolsó harmada az óriáspókkal együtt csak utólag került bele. Miután látták a végeredményt, Wilson és Maddock szerették volna, ha lekerül a nevük a stáblistáról, és azóta nem dolgoznak nagy hollywoodi stúdiónak a negatív élmények miatt.

 

8. A film hivatalos költségvetése 150 millió dollár volt, ez mai árfolyamon közel 42 milliárd forint, de a nemhivatalos adatok szerint még ezt is túlszárnyalták 20 millió dollárral. Ezzel a kilencvenes évek végén ez volt a Warner Brothers történetének legdrágább filmje és egyben az 1999-es év legdrágább filmje is.





Forrás: IMDb