10 dolog, amit talán nem tudtál a 60 éves Jon Bon Joviról

Bármilyen hihetetlen, minden idők egyik legszexibb rocksztárja március 2-án betöltötte 60. életévét. A kerek évforduló alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet az örökifjú énekesről.

Első kiadott stúdiófelvétele egy karácsonyi Star Wars-lemezen kapott helyet

Jon Bon Jovi története valóban olyan, mint egy mese, azzal a különbséggel, hogy ő nem a legkisebb fiú volt, hanem a legidősebb, aki elindult szerencsét próbálni. A New Jersey-ben született énekes gimis évei alatt az iskola mellé járt, hiszen nem érdekelte semmi más, csak a zene, ezért már tizenévesen az unokabátyja, Tony Bongiovi tulajdonában lévő manhattani The Power Station stúdióban dolgozott mindenesként. Ő azonban a fejébe vette, hogy rocksztár lesz, ezért tele álmokkal és ambíciókkal, mindenféle munkát elvállalt a stúdióban - kávét hozott, takarított - cserébe pedig mindössze annyit kért, hogy amikor épp üres a stúdió, felvehesse saját dalait.

Forrás: Bill Tompkins/Getty Images

 

Tony, hogy segítse unokaöccse előrejutását, 1980-ban elintézte neki, hogy Jon elénekelhessen egy dalt egy épp nála készülő karácsonyi témájú Star Wars-lemezen. A film sikeréből kiindulva természetesen jogosan gondolta, hogy ez majd jó löket lehet a 18 éves fiú karrierjének elindításában, azonban az albumot gondozó kiadó rögtön a korong megjelenését követően csődbe ment, így a nagy bumm elmaradt és a sikerekre néhány évet még várnia kellett az ifjú Bongiovinak.

 

Első slágerében nem a zenekara hallható

A ’80-as évek elején számtalan demófelvételt készített unokabátyja stúdiójában, ezek közül az egyik az 1982-es Runaway volt. Mivel saját bandája még nem volt, a számot az éppen ott dolgozó neves session zenészek segítségével rögzítette, a dalt pedig több multikiadónak és rádiónak is elküldte, azonban mindenhol falakba ütközött, senki nem mutatott különösebb érdeklődést iránta. Végül egy olyan New York-i rádióhoz sikerült eljuttatnia a felvételt, ami annyira új volt, hogy még recepciósuk sem volt, így egyenesen a műsorvezető kezébe adhatta oda a számot tartalmazó kazettát.

A DJ-nek megtetszett a szám és miután adásba tette a dalt, olyan jó visszajelzések érkeztek rá, hogy az végül még a rádió fiatal helyi tehetségeket bemutató válogatáslemezére is felkerült. A Runaway sikerére ekkor már a Mercury kiadó is felfigyelt, akik végül lemezszerződést ajánlottak Jonnak, tehát már csak egy zenekarra volt szüksége álmai megvalósításához.


Kis híján pocsék nevet választott a bandának

Amikor már zsebében érezte a lemezszerződést, felhívta gimnáziumi barátját és zenésztársát, David Bryant, hogy csatlakozzon készülő zenekarához. David a helyi klubokból ismerte Alec John Such basszusgitárost és Tico Torres dobost, így már csak egy gitárosra volt szükségük. Eleinte Jon szomszédja, a későbbi Skid Row alapító Dave Sabo pengette a húrokat, ám őt hamarosan Richie Sambora váltotta a gitáros poszton, miután egy koncert után meggyőzte Jont, hogy nekik bizony együtt kéne dolgozniuk. Jon ezért elhívta őt egy próbára, hogy mutassa meg, mit tud és mire az énekes megérkezett, a zenekar már jobban szólt, mint addig bármikor. Így aztán egyből bevették Richie-t és ezzel megszületett a legendás, klasszikus Bon Jovi-felállás.

Forrás: Mark Weiss/Getty Images


Azonban a névválasztás tekintetében eleinte más ötletek is felmerültek. A majdnem végleges befutó a kissé mókásan hangzó Johnny Electric volt, azonban szerencsére a kiadó meggyőzte Jont, hogy a Van Halen mintájára inkább saját magáról nevezze el új zenekarát.


Nem a felesége volt az egyetlen szerelme

Bár 1989-ben végül gimis barátnőjét vezette oltár elé, a ’80-as évek közepén, a legnagyobb sikerek kapujában éppen nem voltak együtt jelenlegi feleségével. Akkori párja ugyanis a szintén a pályája elején járó színésznő, Diane Lane volt. Habár állítólag nagy szerelem volt az övék, a kapcsolat mindössze 5 hónapig tartott, majd Jon visszatért Dorotheához, akivel azóta is egy párt alkotnak.

 

Otthonáról elnevezett nagylemeze a mai napig rekordtartó

Bár az 1986-ban megjelent és végül több mint 28 millió példányban elkelt Slippery When Wet című harmadik Bon Jovi-album igazi világsztárrá tette a zenekart, magasra téve a mércét a banda számára, a csapat végül folytatni tudta a sikersorozatot. Az 1988-ban piacra dobott New Jersey című anyagukkal ugyanis végleg beírták magukat a rocktörténelem legnagyobbjai közé: a lemez a megjelenése második hetében az amerikai eladási lista élére került, négy hétig meg is őrizte a pozícióját és Angliában is a csúcsig jutott, valamint ez volt az első olyan amerikai nagylemez, ami a Szovjetunióban is megjelenhetett. Ráadásul

a New Jersey lett minden idők legtöbb - összesen 5 db - Top 10-es dalt tartalmazó hard rock albuma, ez a mai napig megdöntetlen rekordnak számít.


 

Bekerült a hírekbe, amikor levágatta a haját

A '80-as évek során a Bon Jovi a világ legsikeresebb rockzenekarává vált, pozitív üzenetet közvetítő slágereik mind-mind a toplisták élmezőnyébe kerültek. A banda fazonja és dalaik hangzása egy egész korszak stílusát határozták meg, ám a ’90-es évek beköszöntével a csapat hosszabb időre eltűnt a nyilvánosság elől, hogy kipihenjék a New Jersey című lemezüket népszerűsítő, közel másfél éven át tartó turné fáradalmait. Azonban amikor a hiátus során a frontember, Jon Bon Jovi és Richie Sambora gitáros is szólóalbummal jelentkeztek, egyre több találgatás indult meg azzal kapcsolatban, hogy a zenekar kifáradt és már a feloszlást fontolgatják.

Forrás: Bill Nation/Sygma via Getty Images

 

Ráadásul mindeközben egy egészen újszerű, alternatív rockzenei irányzat, a Seattle-ből érkező grunge is felütötte a fejét az Egyesült Államokban, amely a banda legtöbb kortársát szinte hónapok leforgása alatt a padlóra küldte. Így sokan már kezdték eltemetni a csapatot, akik azonban 1992 végén egy teljesen megújult, érettebb hangzással és szövegvilággal, valamint vadonatúj image-gel tértek vissza a nagyközönség elé. Jon például mindenki megdöbbenésére megszabadult hatalmas hajzuhatagától, a tény pedig annyira sokkolta a publikumot, hogy még a CNN is hírként hozta le, hogy az énekes fodrásznál járt.


Színészként is kipróbálta magát

Nem a zenélés az egyetlen szenvedélye, hiszen a ’90-es évektől kezdve éveken át játszott filmekben és TV-sorozatokban is, többek közt olyan mozikban láthattuk, mint A jövő kezdete vagy a Szilveszter éjjel, de feltűnt az  Ally McBeal vagy épp a Szex és New York több epizódjában is.


Volt egy saját focicsapata

2004-ben megalapította a Philadelphia Soul nevű amerikai focicsapatot, amelynek négy éven át a többségi tulajdonosa is volt. A csapat az AFL - azaz az Arena Football League, vagyis az arénákban játszott amerikai foci - szövetség tagja volt, azonban azóta mind ők, mind maga az AFL befejezte működését. 2014-ben pedig azon licitálók közt volt, akik szerették volna megvásárolni a Buffalo Bills nevű NFL-csapatot, de végül nem ő lett a befutó.


Híresen nagy emberbarát

2006-ban létrehozta a saját magáról elnevezett Jon Bon Jovi Soul Foundation nevű non-profit szervezetet, amivel az éhezők és hajléktalanok helyzetén igyekszik segíteni az Egyesült Államokban. Ennek részeként más szervezetekkel és vezetőkkel együttműködve házakat építtetett rászoruló családok számára és megnyitotta Soul Kitchen nevű ingyenkonyháját is, ahol bárki meleg ételhez juthat, fizetni nem szükséges érte, de természetesen bárminemű adományt nagyon szívesen fogadnak, hogy minél több emberen segíthessenek a továbbiakban is.

 
Rokonai egyben a munkatársai is

Forrás: Pannonia Entertainment


Olasz származásából fakadóan mindig a család volt a legfontosabb számára, ezért több területen is rokonaival veszi körül magát, hiszen bennük bízik a legjobban. Annak idején fodrász édesapja vágta a haját, édesanyja vezette a rajongói klubját, középső öccse videoklipeket rendezett neki, de legfiatalabb testvére is a legkülönbözőbb feladatokban segíti a munkáját a turnék során. Legutóbbi projektjét pedig legnagyobb fiával, Jesse James-szel hozta tető alá, hiszen a közelmúltban egy rozé gyártó céget alapítottak, Hampton Water néven.