10 hihetetlen, de igaz sztori a 60 éves Axl Rose-ról

A Guns N’ Roses ikonikus frontembere február 6-án ünnepli 60. születésnapját. Íme néhány őrült történet a rock 'n' roll egyik leghírhedtebb fenegyerekéről.

Kis híján nem kaptak lemezszerződést miatta

A Guns N' Roses 1986-ban került a Geffen kiadó istállójába, azonban Axl már akkor úgy viselkedett, mint egy hisztis és paranoiás rocksztár, amikor még nem is volt az. Azon a reggelen ugyanis, amikor a lemezszerződést készültek aláírni a multival, az énekes sehol nem találta kontaktlencséit, ezért a fejébe vette, hogy valaki ellopta őket tőle, hogy ne tudja elolvasni a papírokat.

Guns n' Roses, 1986; Fenders Ballroom, backstage; Fotó: Marc S Canter/Michael Ochs Archives/Getty Images

 

Dührohamot kapott és közölte, hogy nem hajlandó részt venni a találkozón, majd kiviharzott a lakásukból. A többiek vadul keresni kezdték a szóban forgó lencséket, majd végül Slash találta meg őket, Axl egyik nadrágjában… A gitáros végül a menedzserük lakásától két háztömbnyire fekvő Whisky a Go Go klub külső lépcsőjén bukkant rá Axlre, akinek köszönhetően végül ugyan négy órát késtek a meetingről, szerencséjükre azonban a kiadó néhány embere még mindig ott várt rájuk, így aláírhatták a papírokat, az Appetite for Destruction című album pedig a következő évben napvilágot láthatott.


Lefeküdt dobosa barátnőjével, és felvette a nyögéseit

Miután a Guns N’ Roses dobosa, Steven Adler megcsalta akkori barátnőjét, a sztriptíztáncosnőként dolgozó, 19 éves Adriana Smith-t, a bosszúra szomjazó lány beállított a zenekar New York-i stúdiójába, ahol Axl javaslatára elvonultak a feléneklőbe, és szexelni kezdtek. Az aktus hangját az énekes szalagra rögzítette, később pedig felhasználta az első lemezükön szereplő Rocket Queen című dalban. Adler állítólag nem reagálta túl a dolgot, mondván a dolog a banda javát szolgálta.


Behúzott egyet David Bowie-nak

Amikor épp az It’s So Easy című daluk videoklipjét forgatták a Los Angeles-i Cathouse klubban, legnagyobb meglepetésükre egy nem mindennapi vendég látogatta meg őket, David Bowie személyében. Axl azonban nem volt túl boldog a zenészlegenda jelenlététől, ugyanis az énekes kissé túl barátságosan viselkedett Rose akkori barátnőjével, későbbi feleségével, Erin Everly-vel. Erre Axl annyira bepöccent, hogy leütötte Bowie-t és kidobatta a forgatásról. David később állítólag bocsánatot kért tőle túlzott közvetlensége miatt és a két sztár elszívta a…békepipát.


Egyszer shotgunnal lőtt le egy molylepkét

Amikor a ’90-es évek elején egy molylepke költözött a malibui házába, asszisztensei megpróbálták eltávolítani az állatot, azonban nem jártak sikerrel, ezért az énekes a kezébe vette az irányítást. Miután sarokba szorították a rovart, bár igyekeztek meggyőzni Axlt, hogy valószínűleg egy légycsapóval is képes volna likvidálni azt, Rose közölte, hogy felejtsék el, majd fogta a shotgunját, és egyszer s mindenkorra, tényleg megszabadult a betolakodótól.

Axl Rose, 1992; Fotó: Michael Putland/Getty Images

 

Késéseire hihetetlen indokai voltak

1991-ben, az egyik floridai koncerthelyszín tulajdonosa arra a kérdésére, hogy miért késik Axl ezredjére is az aktuális fellépéséről, azt a választ a kapta a Guns menedzsmentjétől, hogy az énekes épp a Tini nindzsa teknőcök 2.: A trutymó titka című filmet nézi, ami a 100%-os figyelmét igényli, ezért nem lehet megzavarni.


Két évvel később, percekkel azelőtt, hogy 80 ezer ember előtt kellett volna színpadra lépnie Buenos Airesben, közölte asszisztensével, Craig Duswalttal, hogy megkívánta a chili and cheese nevű ételt, ami azonban nem szerepelt a hotel szobaszervízének étlapján. Duswalt tudta, hogy Axl addig nem áll színpadra, amíg meg nem kapja, amit akar, ezért a legjobb tudása szerint elmagyarázta a konyhán, hogy mit is szeretne fogyasztani a rocksztár. Egy órával később megérkezett egy tál, rajta egy kis sajttal meg néhány szem chilipaprikával. Duswalt a falhoz vágta a tányért, hogy elterelje Rose figyelmét és a hotelt kezdte hibáztatni, amiért elrontották a rendelést. Axl hirtelen már nem is kívánta az ételt, a koncert pedig végre elkezdődhetett.

Axl Rose, 1990 körül; Fotó: Kevin Mazur Archive/WireImage

 

Egy alkalommal pedig Angliában hagyta kedvenc sárga dzsekijét, és közölte a stábjával, hogy ő bizony csak abban hajlandó színpadra állni. Ezért aztán repülőre ültetett egy roadot, aki az USA-ból visszautazott a kabátért, hogy a koncert végül kezdetét vehesse.

Méregdrága repülőjegyet vett egy plüssállatnak

1992 nyarán, amikor épp Franciaországban turnézott, vásárolt egy plüsselefántot akkori barátnője, a November Rain és a Don’t Cry című dalok videoklipjében is szereplő Stephanie Seymour születésnapjára. Hogy az ajándék időben eljusson az ünnepelthez, Axl 10 ezer dollárért váltott repülőjegyet a játékfigurának egy villámgyors Concorde gépre.


Megharapott egy biztonsági őrt

Miután egy szálloda előterében összeszólalkozott egy nővel, a csetepaténak egy ott dolgozó őr igyekezett véget vetni, erre Axl lábon harapta a férfit. Amikor a rendőrség kiérkezett a helyszínre, az illuminált állapotban lévő és erőszakos Rose-t le kellett fogniuk, majd az énekes egy cellában töltötte az éjszakát, miután ahhoz túl részeg volt, hogy érdemben kikérdezhessék a történtekkel kapcsolatban. Végül 5500 dollár büntetéssel megúszta a dolgot, a biztonsági őrnek pedig további 1360 dollárt kellett kifizetnie. A szóban forgó incidens idején egyébként 44 éves volt.

Tommy Hilfiger nekiesett

Szintén 2006-ban történt, hogy Axl Rosario Dawson színésznő születésnapi partiján találta magát, amit az éppen akkor megnyílt The Plum nevű klubban rendeztek meg, impozáns vendégek részvételével.  A buli alatt arrébb tette egy nő italát, hogy az nehogy kiboruljon, erre a hölgy partnere, aki nem más volt, mint a neves divattervező, Tommy Hilfiger, ütlegelni kezdte az énekest. 

"Elkezdett pofozgatni és nem hagyta abba. Azt hiszem, ez volt a legszürreálisabb dolog, ami valaha történt velem egész életemben.”

Hát, ilyen, amikor a hóhért akasztják…

Egy fél arénát lezáratott, hogy alhasson egyet

2011-ben, amikor a zseniális glam metal paródiabandával, Steel Pantherrel turnéztak, a zenekar énekese, Michael Starr elmondása szerint:

„Axl lezáratta az aréna teljes bal oldalát, hogy semmilyen zaj ne zavarja meg, amíg szundít egyet. El kellett vonulnunk az öltözőnkbe és senki nem hangolhatta be a gitárjait vagy lehetett a színpadon négy teljes órán át.”
Axl Rose, 2019; Forrás: Gary Miller/Getty Images


El akarta távolíttatni az internetről a róla készült mémeket

Amikor évekkel ezelőtt több előnytelen kép is felkerült róla az internetre, amelyeken jó néhány kiló súlyfelesleggel látható, az énekes kérelmet nyújtott be a Google-nek, hogy a cég távolítsa el találatai közül az ún. "Kövér Axl" mémeket, mondván a fotók az ő tulajdonát képezik. Mondanunk sem kell, hogy nem járt sikerrel, hiszen mint tudjuk: ami egyszer felkerült a világhálóra, az ott is marad...