10+1 dal, amit hallanod kell Korda Györgytől

A 83 éves énekes immár több mint 60 éve az ország egyik legnépszerűbb előadója, szerethető karakteréért a mai fiatalok éppúgy odavannak, mint nagymamáik. Íme a szerintünk legfontosabb dalok tőle, és persze kedves feleségétől, Balázs Kláritól.

Szeretni kell (1961)

Nádas Gábor és Fülöp Kálmán szerzeményét először Várady Magda énekelte el 1959-ben, de igazán nagy sláger Gyuri bácsi előadásában lett belőle két évvel később.

 

Bocsánat, hogyha kérdem (1967)

1967-ben másodjára rendezték meg a Táncdalfesztivált Magyarországon, s bár már az előző évben is a fellépők közt volt, Szenes Iván és Aldobolyi Nagy György szerzeményével már előadói díjat is kapott.

 

Lady Carneval (1969)

A „csehszlovák Sinatra”, azaz Karel Gott vitte sikerre ezt a dalt 1968-ban, majd Tardos Péter magyar szövegével itthon is országos sláger lett, természetesen Gyuri bácsi előadásában.

 

Gyöngéden (1974)

A Keresztapa című klasszikus mozi alapvetően instrumentális betétdalát az Egyesült Államokban Andy Williams, nálunk pedig ő énekelte el, a magyar szöveget pedig Váradi Zsuzsának köszönhetjük.

 

Haver a nőkkel jól vigyázz (1976)

A Metró billentyűseként ismert Schöck Ottó és S. Nagy István szerzeménye Korda Boldog idők című nagylemezén jelent meg, ám az igazán nagy kincs a hozzá készült „videóklip”, amit a dal témájához illően kedvencünk csinos hölgyek gyűrűjében forgatott le a magyar Riviérán, azaz a Balatonon.

 

Fehér galamb (Paloma Blanca) (1976)

1975-ben a névadó vezette holland George Baker Selection világslágere volt a Paloma Blanca című dal, amit a következő évben itthon Gyuri bácsi vitt sikerre, Bradányi Iván magyar szövegével.


Lady N (1980)

Szintén Schöck Ottó, valamint az Expressz frontember Solymos Tóni közös szerzeménye ez a dal, ami a mai napig a mester egyik legnagyobb szólóslágere maradt, és nem mellesleg Klárika kedvenc dala is egyben, ugyanis férje épp a szám megjelenése idején kezdte neki csapni a szelet.

 

Reptér (1981)

Ha létezik még a Lady N-nél is nagyobb Korda-sláger, akkor az minden bizonnyal az 1981-ben megjelent Máté Péter - S. Nagy István szerzemény, ami még a mai napig is garantált dallamtapadást okoz mindenki számára.  Ráadásul a dal 40 éves évforduló alkalmából egy új videoklipet is kapott a 2020-ban a 70. születésnapját ünneplő Budapest Airport közreműködésével.

 

Mamma Mia (1984)

Gyuri bácsi 1982-ben vette feleségül Balázs Klári énekesnőt, akivel a ’80-as évek közepétől nem csak a magánéletben, de a színpadon is elválaszthatatlan párost alkotnak. Első és legnagyobb közös slágerük az olasz Ricchi e Poveri trió dalának feldolgozása volt, amihez Vándor Kálmán írt magyar szöveget.

 

Találd ki gyorsan a gondolatom (1984)

Szintén nagy közönségkedvencnek számít ez a duett, ami azonban az utóbbi időben azzal került a figyelem középpontjába, hogy egy 1981-es Ofra Haza-dal zeneszerzője azt állította, Klárikáék az ő szerzeményét plagizálták és így született meg a szóbanforgó slágerük. Henri Bratter 60 millió forintnyi kártérítést követelt Kordáéktól, azonban ennek végül csak a töredékét kapta meg. A rossz hír azonban, hogy Gyuri bácsiék úgy döntöttek, ezután fellépéseiken többé nem adják elő az ominózus számot, a rajongók legnagyobb bánatára.

 

Szeress úgy is, ha rossz vagyok (1990)

Bár Kaszás Péter szerzeményét később saját szöveggel Zámbó Jimmy vitte sikerre és a mai napig talán inkább vele azonosítjuk, Bradányi Iván soraival 1990-ben a Korda-Balázs házaspár is elénekelte, és a mai napig fellépéseik szerves részét képezi.