15+1 dal, ami egy-egy filmben új életre kelt

Nem ritka jelenség, hogy egy klasszikus slágert évekkel a megjelenése után használjanak fel egy moziban. Összegyűjtöttük a szerintünk legjobb példákat, amelyek miatt egy-egy régi szám ismét a figyelem középpontjába, vagy épp a toplisták élmezőnyébe került.

Chuck Berry: Johnny B. Goode - Vissza a jövőbe (1985)

Robert Zemeckis alapművében mindannyiunk kedvenc időutazója, Marty McFly (Michael J. Fox) 1955-ben játssza el Chuck Berry három évvel később megjelent rock and roll klasszikusát egy iskolai bálon, majd egy olyan gitárszólóba kezd, amire a jelen levő gimnazisták „még nincsenek felkészülve, de a gyermekeik imádni fogják”. A jelenetet azóta a filmtörténet egyik legikonikusabbjaként tartják számon, a már akkor közel 30 éves dal pedig eggyé vált a trilógiával.


The Champs: Tequila - Pee Wee nagy kalandja (1985)

Szintén egy 1958-as dal csendül fel egy szintén 1985-ös moziban, ezúttal Tim Burton rendezésében. A nem kicsit bizarr jelenetben a film főhőse, a nagyra nőtt gyerek, Pee Wee (Paul Reubens) véletlenül felborít egy sor motorkerékpárt, majd azzal próbál megmenekülni tulajdonosaik bosszúja elől, hogy egy magastalpú cipőben táncolni kezd a The Champs instrumentális dalára. A banda - meglepő módon - vevő a performanszra, és nem csupán elengedi Pee Wee-t, de még egy motorral is megajándékozzák. A szám azóta összeforrt a szürreális jelenettel, aminek köszönhetően megszületett az ún. Tequila-tánc.


The Beatles: Twist & Shout - Meglógtam a Ferrarival (1986)

John Hughes egyik legjobban sikerült mozijában a világ legmenőbb gimise, Ferris Bueller (Matthew Broderick) úgy dönt, hogy ellóg a suliból, az így kapott szabadnapot pedig igazán emlékezetessé teszi. Többek közt például csatlakozik az Amerikában élő németek által évente megrendezett Von Steuben-napi parádéhoz, és az egyik felvonuló kocsin állva belekezd két 1963-as dal, a Wayne Newton által sikerre vitt Danke Shoen, majd a The Beatles-féle Twist and Shout éneklésének imitálásába, feltüzelve ezzel az összegyűlt tömeget.


The Righteous Brothers: You’ve Lost that Lovin’ Feeling - Top Gun (1986)

Maverick (Tom Cruise) 20 dollárban fogad barátjával, Goose-zal (Anthony Edwards), hogy felszedi a bárpultnál ülő lányt, Charlie-t (Kelly McGillis), majd a helyszínen közösül is vele. Ezután énekelni kezdi a The Righteous Brothers 1964-es klasszikusát, s habár még a többi pilóta is csatlakozik hozzá, végül nem jár sikerrel. A dal a film végén is felcsendül, amikor Charlie rakja be egy zenegépbe, mielőtt ismét egymásra találnak. A mozi őrületes sikere is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a dal végül a 20. század legtöbbet játszott felvétele legyen az amerikai rádiókban.


The Righteous Brothers: Unchained Melody - Ghost (1990)

Négy évvel később, a Bill Medley és Bobby Hatfield alkotta duó egy másik slágere egy újabb kasszasikerben kapott még fontosabb szerepet. A Demi Moore és Patrick Swayze főszereplésével készült Ghost ikonikus korongozós jelenetében csendült fel az Unchained Melody című dal az ő 1965-ös előadásukban, ami a mozi sikerének hatására ismét felkerült a toplistákra: az USA-ban a 13. helyig jutott, több országban, köztük Angliában viszont egészen az első helyig menetelt.


George Thorogood and the Destroyers: Bad to the Bone - Terminátor 2. - Az ítélet napja
(1991)

Az amerikai blues rock zenész 1982-es örökzöldje a megjelenésekor nem lett igazi siker, később viszont számtalan mozifilmben és tévésorozatban felcsendült a Stephen King-féle Christine-től a Talpig zűrben-szérián át az Apád, anyád idejöjjön című vígjátékig. Az egyik legemlékezetesebb felhasználása azonban mégis James Cameron Terminátor 2-jében történt, amelyben akkor szólal meg, amikor a címszereplőt alakító Arnold Schwarzenegger először ül motorra a frissen megszerzett ruhájában.

 

Stealers Wheel: Stuck in the Middle With You - Kutyaszorítóban (1992)

Quentin Tarantino kultikus alkotásában Michael Madsen karaktere a ’70-es évek egyslágeres csodájának számító Stealers Wheel legsikeresebb dalát hallgatva táncikál, majd egy borotvával levágja egy általa túszul ejtett férfi fülét. Az 1973-ban piacra dobott szám a filmnek köszönhetően egy teljesen új generációhoz is eljutott, közel 20 évvel megjelenése után.

 

Queen: Bohemian Rhapsody - Wayne világa (1992)

A Queen 1975-ös klasszikusa hatalmas szerepet játszott a film sikerében, de a dal is sok sokat köszönhet Mike Myersék infantilizmusának. A mozi megjelenését követően ugyanis a Bohemian Rhapsody - közel 17 évvel eredeti megjelenése után - ismét felkerült az amerikai slágerlistára, és annak egészen a 2. helyéig menetelt, hét pozíciót ráverve egykori 9. helyezésére.

A legnagyobb elismerés azonban még magától Freddie Mercurytól érkezett, aki szinte a halálos ágyán nézte meg az ominózus jelenetet és olyan jókat derült rajta, hogy zöld utat adott szerzeménye használatára.

 

Sonny és Cher: I Got You Babe - Idétlen időkig (1993)

Cher és egykori férje ennek az 1965-ös dalnak köszönhetően vált világsztárrá, Harold Ramis zseniális vígjátékában pedig ez az a szám, ami valósággal az őrületbe kergeti az időjárásjelentő Phil Connorst. A Bill Murray által megformált karakter ugyanis minden egyes nap, újra és újra erre a dalra ébred fel reggel 6-kor, ami így aztán igazi kulcsszerepet kapott a hatalmas sikerű mozifilmben.

 

The Knack: My Sharona - Nyakunkon az élet (1994)

A power pop banda dala 1979 nyarán hat héten át vezette az amerikai Billboard 100-as toplistáját, és végül az év legnagyobb slágere lett, 15 évvel később pedig Ben Stiller első rendezésében kapott fontos szerepet. A ’90-es évek fiataljainak életét bemutató mozi egyik jelenetében Winona Ryder és a film többi szereplője kezdenek táncolni rá egy benzinkút kisbolt részlegén, a mozi népszerűségének köszönhetően pedig a szám ismét bekerült a legjobb 100 kislemez közé az Egyesült Államokban.

 

Dick Dale: Miserlou - Ponyvaregény (1994)

Dick Dale egy libanoni felmenőkkel rendelkező, instrumentális surf rock zenét játszó gitáros volt, aki 1962-ben dolgozta fel a szóban forgó kelet-mediterrán népdalt, ami ezzel az amerikai közönség számára is ismertté vált. Bő 30 évvel később pedig Quentin Tarantino használta fel a mai napig az egyik legkultikusabbnak számító mozifilmjének főcíme alatt, így a szám mára már világszerte egyet jelent a Pulp Fictionnel.


Iggy Pop: Lust for Life - Trainspotting (1996)

A ’90-es évek drogos kultfilmjével is egy sokkal korábban született dal vált szinonimává, méghozzá a punk keresztapjának előadásában. A Lust for Life című szám eredetileg 1977-ben látott napvilágot az azonos című album egyik kislemezes dalaként, azonban akkor nem keltett nagyobb feltűnést. Közel 20 évvel később azonban, amikor felcsendült Danny Boyle mozijának nyitójelenetében, a dalra akkora figyelem irányult, hogy Iggy újra piacra dobta kislemezen és még egy videoklipet is forgatott hozzá.  


Rick Springfield: Jessie’s Girl - Boogie Nights (1997)

A pornó ’70-es évekbeli aranykorában induló, majd a ’80-as évek első felében játszódó drámában 1983-ban járunk, amikor a főszereplő Dirk Diggler (Mark Wahlberg) és barátai egy kokaindíler villájában feszengve hallgatják, ahogy a házigazda egy szál selyemköntösben, totálisan bedrogozva énekli és légdobolja el a korszak két hatalmas slágerét, a Night Ranger Sister Christian című számát és Rick Springfield Jessie’s Girl című dalát.

 

Huey Lewis & the News: Hip to Be Square - Amerikai pszichó (2000)

Bret Easton Ellis regényének filmváltozatában szintén a ’80-as években járunk, és egy gazdag befektetési bankár, Patrick Bateman (Christian Bale) mindennapjait ismerjük meg. A fiatal férfi a New York-i elit tagja, van azonban egy másik élete is, éjjelente ugyanis embereket öl, az alábbi ikonikus jelenetben például a Huey Lewis & the News zenéjét méltatva mészárolja le baltával az egyik kollégáját (Jared Leto).

 

Redbone: Come and Get Your Love - A galaxis őrzői (2014)

A mexikói, illetve indián származású tagokat felvonultató funk rock banda a ’70-es években élte fénykorát, legnagyobb slágerük pedig egyértelműen az amerikai Top 5-ig jutó Come and Get Your Love című dal volt 1973-ban. Bő 40 évvel később aztán a szám iránt ismét hatalmas érdeklődés generálódott, miután az elhangzott a Marvel őrületes sikerű szuperhős filmszériájának első részének főcíme alatt, mint az egyik dal a főszereplő Peter Quill (Chris Pratt) válogatáskazettáján, amit a walkmanjében hallgat az ominózus jelenetben.

 

+1: Nirvana: Something in the Way - Batman (2022)

És a legújabb példa arra, hogy egy mozisiker feltámaszthat egy több évtizede írt szerzeményt. A Nirvana akusztikus dala a banda korszakalkotó Nevermind című lemezén kapott helyet még 1991-ben, azonban akkor csupán egy album track volt a korong hatalmas slágerei mellett. A szám már a szuperhős mozi trailerében is felcsendült, a premiert követő négy nap alatt azonban a Billboard beszámolója alapján hallgatottsága az Egyesült Államokban

372 ezerről 3,1 millióra ugrott, ami egy egészen elképesztő, 734%-os emelkedést jelent a streaming mutatók tekintetében.


A Something in the Way így aztán a magazin több listájára is feljutott: a rock-és alternatív dalok mezőnyében a 6., a digitálisan értékesített számok közt a 20., az összesített streaming listán pedig a 27. helyet foglalja el jelenleg.