20 éve hunyt el Layne Staley

2002. április 5-én távozott az élők sorából a ’90-es évek egyik első számú rockikonja, az Alice in Chains frontembere. Íme néhány fontos infó a legendás grunge énekesről!

    Pályafutását egy glam metal zenekarban kezdte

    Bár a ’90-es években a grunge műfaj az előző évtized rockbandáinak antitézise volt, Layne a ’80-as évek során

    feltupírozott hajjal és kisminkelve

    egy Sleze nevű csapatban énekelt. Bár ekkor még csak ő volt jelen a majdani legendás felállásból, a nevüket végül Alice N’ Chainsre változtatták. Nem sokkal később azonban feloszlottak, és Staley egy funk zenekar tagja lett. Közben találkozott későbbi zenésztársaival, akik végül meggyőzték, hogy legyen az énekesük, zenekarnév terén pedig Layne korábbi bandája után az Alice in Chains mellett döntöttek.

     

    Magára tetováltatta első slágerüket

    A nagy áttörést meghozó első sikerdaluknak számító Man in the Box című számuk videoklipjében szereplő, Jézusra emlékeztető, bevarrt szemű figura portréját a hátára varratta. Az Alice in Chains gitárosával, Jerry Cantrell-lel pedig

    volt egy hasonló koponyafigura a vállukon, ezzel is jelképezve barátságukat.

     

    Előzenekarként nem volt túl nagy szerencséjük

    1991-ben a Slayer és a Megadeth vezette Clash of the Titans elnevezésű koncertkörút amerikai állomásain az Alice in Chains lehetett az egyik előzenekar, ami igazi mélyvíz volt az akkor még viszonylag ismeretlen, teljesen más stílusú zenét játszó banda számára.  A thrash metal rajongók

    sokszor ki is fütyülték őket,

    amikor pedig ezt követőenOzzy Osbourne előtt melegíthették be a közönséget az énekes nagy sikerű No More Tears című lemezét népszerűsítő turnén, az első koncert előtt nem sokkal Layne quadbalesetet szenvedett, ezért mankóval kellett színpadra állnia.


    Kiállt az elveiért és a rajongóiért

    Bár mindenki elmondása szerint nagyon kedves ember és igazi mókamester volt, ha kellett, komoly is tudott lenni. 1993-ban például az egyik koncertjük alkalmával észrevette, hogy a közönség egyik tagja náci karlendítéseket végez és inzultálja a többi rajongót. Ezért felinvitálta a színpadra a szóban forgó figurát, és lekevert neki egyet, majd kivezettette a teremből és így szólt a mikrofonba:

    „Kib***ott nácik, dögöljetek meg!”


    Másik zenekarában mindenki függő volt

    1995-re drogfüggősége olyan méreteket öltött, hogy a csapat nem tudott részt venni sem a Woodstock ’94 fesztiválon, sem pedig a Metallicával tervezett közös turnén. Layne felismerve, hogy segítségre van szüksége, elvonókúrára vonult.

    Az Alice in Chains ezalatt parkolópályára állt, és ekkor hívta el a Pearl Jam gitárosa, Mike McCready, hogy csatlakozzon egy újonnan induló bandába,

    amit a rehabon megismert John Baker Saunderssel alapított. A szintén seattle-i Screaming Trees dobosával, Brett Martinnal ki is alakult a végleges felállás, a Mad Season névre keresztelt supergroup azonban végül csak egyetlen lemezt dobott piacra, mivel Layne állapota hamarosan romlani kezdett, 1999-ben pedig Saunders herointúladagolásban életét vesztette.

     

    Utolsó koncertjét a KISS előtt adta

    Az 1996-ban ismét eredeti felállásban turnéra induló maszkos négyes előtt eredetileg a Stone Temple Pilots lépett volna színpadra, ám énekesük, a később szintén drogtúladagolásban elhunyt Scott Weiland ugyancsak rehabra vonult, így az Alice in Chains melegíthette be a közönséget Gene Simmonsék előtt. A sors iróniája, hogy az utolsó koncert után Layne túladagolta magát heroinnal, s habár végül felépült, az Alice in Chains ismét kényszerpihenőre vonult,

    és végül soha többé nem álltak színpadra a klasszikus felállásban.

     

    Megjósolta a saját halálát

    Legutolsó interjújában arról beszélt: tisztában van vele, hogy az ideje lejárt ezen a Földön.

    „Tudom, hogy közeleg a halál.

    Cracket és heroint toltam éveken át. Soha nem akartam, hogy így végződjön az életem, de tudom, hogy már nincs esélyem. Már túl késő.”

     

    Egykori zenésztársa látta utoljára élve

    Minden bizonnyal a később szintén tragikusan fiatalon, gyógyszer-túladagolásban elhunyt Mike Starr volt az utolsó, aki még beszélt vele, mielőtt beadta magának a heroin és kokain halálos dózisú keverékét. A basszusgitáros a születésnapján, április 4-én, vagyis Staley halála előtt egy nappal járt az énekesnél, de összevesztek, ezért Starr kiviharzott a lakásból. Elmondása szerint Layne utolsó szavai hozzá a következők voltak:

    „Ne így, ne hagyj itt így!”

    Starr később magát hibáztatta, amiért nem kért segítséget az énekes számára, Layne azonban azzal fenyegette meg, hogy véget vet a barátságuknak, ha tárcsázni meri a 911-et.

     

    Egy napon halt meg Kurt Cobainnel

    Habár mindössze 39 kilós, oszlásnak indult holttestét csak április 19-én fedezték fel, miután édesanyja furcsállotta, hogy akkor már két hete nem adott életjelet magáról, a halottkém szerint április 5-én, azaz

    napra pontosan 8 évvel egy másik grunge ikon, Kurt Cobain után vesztette életét.

    Mindössze 34 éves volt.


    A Metallica és sokan mások is dalt írtak róla

    Halála után számos rockelőadó adózott emlékének egy-egy dallal, többek közt a Staind, a kortárs Eddie Vedder és Ozzy Osbourne gitárosa, Zakk Wylde és a Metallica is lerótta tiszteletét előtte zenéjén keresztül. Utóbbi frontembere, James Hetfield elmondta, hogy Death Magnetic című albumukat Layne és mindazok inspirálták, akik

    „mártírként áldozták fel magukat a rock ’n’ roll nevében”.