27 éves az MTV EMA díjátadó gála

1994 óta minden év novemberében rendezik meg a popzene legfontosabb európai eseményét, az MTV Europe Music Awards gálát. Most felidézzük az elmúlt közel 30 év legemlékezetesebb pillanatait.

Kereken 10 évvel azután, hogy az amerikai Music Television 1984-ben először hozta tető alá Video Music Awards névre hallgató díjátadó gáláját New York City-ben, 1994-ben az európai testvércsatorna is útjára indította saját, szintén évente megrendezett nagyszabású zenei showműsor sorozatát, amelynek során - az amerikai változattal ellentétben -

az egyes kategória nyerteseiről 2007 óta a nézők szavazatai döntenek.


Az induláskor még MTV European Music Awardsként, a következő évtől pedig már MTV Europe Music Awards néven ismert, elterjedt rövidítéssel MTV EMA-gálák minden évben a pop/rockzene egyik legkiemeltebb ünnepének számítanak, ahol az adott esztendő legsikeresebb sztárjai minden évben más és más európai városban teszik tiszteletüket jelöltként, díjátadóként és fellépőként egyaránt.

Forrás: Stephane Cardinale/Sygma via Getty Images

 

Az első gálát Berlinben, egy szimbolikus helyszínen, a város egykori keleti-és nyugati határa között húzódó Brandenburgi kapunál rendezték meg, öt évvel a berlini fal leomlása után. A műsorvezető Tom Jones volt, a fellépők közt pedig ott szerepelt az Aerosmith, az Ace of Base, Prince, a Roxette, a Take That és a szupermodellekkel színpadra lépő George Michael neve is.

Az este egyik legforróbb pillanata az volt, amikor a szupermodell Helena Christensen és az INXS énekese, Michael Hutchence - Michael Jackson és Lisa Marie Presley után szabadon - szenvedélyes csókot váltottak, mielőtt bejelentették a Legjobb dal kategória nyertesét.


A ’90-es évek fennmaradó részében is számos emlékezetes momentum szemtanúi lehettek, akik figyelemmel követték a gálákat: rögtön a második évben Párizsban Jon Bon Jovi és Bono kritizálták a francia kísérleti atomrobbantásokat, utóbbi egyenesen kö**ögnek nevezte Jacques Chirac miniszterelnököt


A következő években a Metallica fellépését kivágták a már felvételről sugárzott adásokból, miután a megbeszélt dal helyett két szókimondó szöveggel rendelkező számot játszottak el, Iggy Pop a közönség közé ugrott, Marilyn Manson pedig egy szál tangában állt színpadra fellépése során.

Forrás: Franziska Krug/Getty Images)

 

A 2000-es évek során itt láthatta utoljára élőben a nagyközönség a Spice Girlst a feloszlásuk előtt, Jennifer Lopez, Robbie Williams és Whitney Houston is az EMA-gálákon mutatták be vadonatúj dalaikat, Christina Aguilera összebalhézott Kelly Osbourne-nal, Ali G pedig több ízben is vérig sértette Madonnát.

2004-ben a római Colosseum előtt felállított színpadon több mint 400 ezer ember előtt léphettek fel az est sztárjai, 2006-ban pedig - három évvel azelőtt, hogy egy ezt Taylor Swifttel is eljátszotta volna a VMA-gálán - Kanye West a díjátadást megzavarva a színpadon termett és kikérte magának, hogy nem ő kapta meg a Legjobb videóért járó földgömb szobrocskát.



2010-ben a Bon Jovi átvehette az első Global Icon elismerést, amit később olyan legendáknak is odaítéltek, mint a Queen, Whitney Houston, Eminem, Ozzy Osbourne, a Green Day, a U2 vagy Janet Jackson. Ugyanebben az évben az éppen Budapesten koncertező Lady Gaga a Papp László Sportaréna színpadáról jelentkezett be háromszor is, hogy megköszönje, hogy jelöléseit díjra válthatta.


Történtek botrányosnak nevezhető esetek is: 2011-ben díjátadásra készülő Hayden Panettiere-t egy meztelen fiatalember zavarta meg a színpadon, 2013-ban pedig az éppen díjat átvevő Miley Cyrus élő adásban gyújtott rá egy füves cigire - kivételesen legálisan, ugyanis az eseményt abban az évben éppen Amsterdamban rendezték meg.


1998 óta regionális jelöltek is versenyezhetnek, 2012-től pedig sokan már a Best Worldwide Act kategóriában is megmérethették magukat közülük. A magyar előadók 2007-től 2013-ig, majd egy kis kihagyás után 2017-től újra képviselik hazánkat a Best Hungarian Act nomináltjai között.

Forrás: Jeff Kravitz/FilmMagic

 

Míg 2007-ben „csak” 78 millió nézői szavazat számított rekordnak, 2015-re ez a szám 500 millióra nőtt.

A koronavírus helyzetre való tekintettel a 2020-as gálát Európa különböző helyszínein, közönség nélkül rögzítették, David Guetta például a budapesti Széchenyi fürdőben felépített miniszínpadon adta elő Raye-jel közös, legújabb slágerét.

 

A 2021. november 14-ei gálának azonban ezúttal már teljes egészében Magyarország és a Papp László Sportaréna ad otthont,


így Budapestre érkezik többek közt Maluma, a Måneskin, Kim Petras, Saweetie, Ed Sheeran, az Imagine Dragons, YUNGBLUD, a Griff és a girl in red is.

Forrás: Ian Gavan/Getty Images for MTV

 

Előző este, azaz november 13-án pedig egy hatalmas szuperkoncert várja az odalátogatókat a Hősök terén, ahol az amerikai OneRepublic, az angol DJ, Joel Corry és az ifjú magyar tehetség, Azahriah lép majd színpadra az MTV World Stage eseményén.