28 év után itt az új Pink Floyd-dal

Minden idők egyik legsikeresebb rockzenekara az ukrajnai civilek megsegítésére rukkolt elő egy vadonatúj felvétellel.

Az ukrajnai nép bátorsága inspirálta a Pink Floyd két tagját, Dave Gilmour gitárost és Nick Mason dobost arra, hogy közel 30 év után ismét új dalt jelentessenek meg a zenekar neve alatt.

Az ikonikus banda utoljára 1994-ben jelentkezett friss szerzeményekkel a The Division Bell című nagylemezükön, hiszen a 2014-ben piacra dobott The Endless River valójában csupán az előbbi munkálatai során készült, fel nem használt és nagyrészt instrumentális anyagokat tartalmazta, pontot téve a csapat életművének végére, a 2008-ban elhunyt Richard Wright billentyűs halála után.

Most azonban egy vadonatúj jótékonysági kislemezt mutattak be Hey, Hey, Rise Up címmel, amiben egy ukrán énekes, Andrij Hlivnyuk is közreműködik:

 
Hlivnyuk, aki a kijevi Boombox nevű banda frontembere, éppen az USA-ban turnézott zenekarával, azonban a támadások hallatán visszatért Ukrajnába, hogy megvédje hazáját. Néhány nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, Hlivnyuk egy videót posztolt magáról az Instagramon, amelyben katonai egyenruhában, vállán fegyverrel, Kijev üres főterén az Oh, the Red Viburnum in the Meadow című ukrán dalt énekli, ami még az első világháború idején, 1914-ben született és az oroszok ellen harcoló ukrán katonák indulója volt.


David Gilmour
nak ukrán menye küldte el a videót, ami akkora hatást gyakorolt a zenészre, hogy elhatározta, hogy kezd valamit a felvétellel. Stúdiójában elkezdte gitárakkordokkal megharmonizálni Hlivnyuk énekét, a mindeközben gránátrepeszektől megsérült, kórházban lábadozó ukrán zenész pedig áldását adta éneksávja felhasználására.

Nagyon nehéz és elkeserítő látni ezt az őrült, igazságtalan támadást egy nagyhatalom részéről egy független, békés, demokratikus nemzet ellen. Belém hasított, hogy itt vagyunk mi, a nevünkkel és a felületeinkkel, és ezt most valami óriási, nagyon jó dologra használhatjuk. Úgyhogy felhívtam Nicket, és megkérdeztem, szeretne-e a részese lenni ennek, ő pedig egyből igent mondott.”

A két legendás zenész az 1987 óta velük játszó Guy Pratt basszusgitárossal, illetve az újonnan érkező Nitin Sawhney billentyűssel kiegészülve belekezdett a Hey, Hey, Rise Up meghangszerelésébe, ami 1994 óta az első új felvétel, amelyben Gilmour és Mason ismét együtt szerepel.

A zenekar célja, hogy a dallal felhívják a figyelmet az Ukrajnában szenvedő civilek helyzetére, és pénzt gyűjtsenek az elesettek és a menekülők számára.