55 éve "halt meg" Paul McCartney

Az igazán elborult összeesküvés-elméletek hívei szerint a The Beatles ikonja 1966. november 9-én távozott az élők sorából, helyét pedig egy hasonmás vette át a zenekarban. És hogy mire alapozzák mindezt? Most eláruljuk.

Amióta világ a világ, az emberek fogékonyak az izgalmas sztorikra és az összeesküvés-elméletekre, és ez nem volt másképp a '60-as években sem. Akkor fogalmazódott meg ugyanis az a hajmeresztően valószínűtlen állítás, miszerint

Paul McCartney 1966. november 9-én egy autóbalesetben életét vesztette.

Mivel azonban a The Beatles éppen a sikerei csúcsán volt, a banda egész egyszerűen nem engedhette meg magának, hogy elveszítsen egy tagot. Ezért aztán Paul helyét titokban egy rá megszólalásig hasonlító dublőr, egy McCartney-hasonmás verseny győztese, egy bizonyos William Campbell vette át a zenekarban.

Fotó: Hulton Archive/Getty Images


Minderre számos bizonyítékot is találni véltek a lelkes konteó hívő The Beatles-rajongók, például a dalok szövegeiben, illetve azok visszafele lejátszott változataiban, a tagok humorát ismerve talán nem is véletlenül.

Az egyik legemlékezetesebb példa a Strawberry Fields Forever című szám végén hallható, amikor is John Lennon az "I buried Paul" azaz "eltemettem Pault" sort mormolja. Lennon szerint azonban szó sem volt ilyesmiről, a dalban valójában a cranberry sauce, azaz a vörösáfonya mártás szavak hangzanak el hallani vélt sor helyett.


Emellett a Glass Onion második versszakában a "here's another clue for you all, the walrus was Paul", azaz "íme egy újabb bizonyíték nektek, Paul volt a rozmár" sor hallható, a rozmárt pedig a rajongók – az Alice csodaországban című műre hivatkozva – a halál jelképeként értelmezték.


Ám még ezeknél is beszédesebbek a csapat lemezeinek borítói, azok közül is leginkább a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band és az Abbey Road albumok rejtenek titkos üzeneteket az összeesküvés elméletek hívei szerint.

Előbbi borítóján a zenekar halott hírességek közt szerepel egy csoportképen, méghozzá egy sírhely felett állva, amelyen a The Beatles felirat előtt a virágok Paul basszusgitárjának alakjában egy P betűt képeznek. A kép jobb oldalán egy játékbaba ül, kezében egy Aston Martin típusú autó - állítólag egy ilyenben vesztette életét Paul - akinek feje felett ráadásul egy kéz látható, ami a hindu vallás szerint a halál szimbóluma. A lemez belső borítóján McCartney karján egy O.P.D. feliratú felvarrót visel, amit az "Officially Pronounced Dead", azaz a "hivatalosan halottnak nyilvánítva" rövidítésének véltek, a hátoldali fotón pedig egyedül Paul áll háttal, jelezve, hogy ő már nincs az élők sorában.


Az Abbey Road album szintén telis-tele van árulkodó "jelekkel"
, ugyanis a zebrán átsétáló zenekar minden tagja egy temetési menet egy-egy résztvevőjét szimbolizálja: John a lelkész, ő van fehérben, Ringo a gyászoló, talpig feketében, Paul mezítláb, ő a halott - sok esetben ugyanis így temetik el az elhunytakat - George pedig farmerben, ő a sírásó. Érdekes, hogy a balkezes McCartney a jobb kezében tartja a cigarettát és egyedül ő lép a jobb lábával előre, nem pedig a ballal, ahogy a többiek. A kép hátterében jobb oldalt egy halottaskocsi áll, bal oldalon pedig egy Volkswagen bogárhátú, amelynek rendszámában található 28IF arra utal, hogy ha Paul élne, 28 éves volna.


Bár ezen "bizonyítékok" mindegyike könnyedén megcáfolható, mégis bőven elegendőek voltak ahhoz, hogy a zenekar sajtóosztályának, sőt még magának Paulnak is magyarázkodnia kellett a pletykák miatt. Pedig lássuk be, elég kicsi az esélye annak, hogy a The Beatles menedzsmentje - vagy bárki más - percek alatt megtaláljon egy a világ legnagyobb hatású zenészére ennyire hasonlító, ráadásul annak zseniális dalszerzői és zenészi kvalitásaival, illetve utánozhatatlan énekhangjával is egyaránt megáldott helyettest.

Vagyis az, hogy Paul McCartney 1966-ban meghalt volna és a helyét egy dublőr vette át, természetesen teljes képtelenség.


A legendás zenész szerencsére ma is él és virul, és reméljük, hogy még sokáig velünk marad, továbbra is megajándékozva minket zseniális dalaival és utolérhetetlen művészetével.