7 dolog, amit talán nem tudtál Bob Marley-ról

A reggae zene koronázatlan királya február 6-án lenne 77 éves. Íme néhány érdekes infó róla születésnapja alkalmából.

„Fehér fiúnak” hívták

Miután édesapja egy fehér bőrű, brit haditengerészeti kapitány volt, így a kis Bob félvérként látta meg a napvilágot. Gyerekkorában sokat csúfolták és bántották származása miatt, szomszédjai „fehér fiúnak” szólították, természetesen nem éppen kedvességből.  Később azt nyilatkozta, hogy ezek az inzultusok segítettek kifejleszteni filozófiáját, miszerint:

Nem állok sem a fehér, sem a fekete ember pártján. Én Isten oldalán állok.”
Bob Marley, 1980; Forrás: Mike Prior/Redferns

Fiatalon tenyérjós volt

Mélyen spirituális ember volt, kisgyermekkorában pedig úgy tűnt, hogy rendelkezik azzal a kísérteties képességgel, hogy meg tudta jósolni az emberek jövőjét a tenyérolvasás művészetével. Egy szép napon azonban teljesen felhagyott a dologgal, és határozottan kijelentette:

Nem olvasok többé tenyérből, most már énekelek."

Vagyis bizonyos értelemben ezúttal a saját jövőjét jósolta meg.

Bob Marley, 1976; Forrás: Gijsbert Hanekroot/Redferns

 


Túl jók voltak

Tinédzserkorában, miután találkozott Bunny Wailerrel, majd Peter Tosh-sal, megalapították a The Wailers nevű bandájukat. A korai korszakukban egyszer azért küldték őket haza egy turnéról, mert népszerűbbnek bizonyultak, mint az az előadó, akinek az előzenekara voltak.

 

11 gyermeke van

Huszonegy évesen feleségül vett egy gyönyörű tanítónőt, Ritát, akivel haláláig egy párt alkottak. Az énekes adoptálta a nő előző kapcsolatából származó kislányát és négy közös gyermekük is született. Marleynak azonban legalább hét másik gyerekéről tudni, más és más anyáktól. Legalábbis bizonyítottan. Ugyanis olyan sok nővel volt viszonya, hogy elképzelhető, hogy ez a szám még magasabb is lehet.

Judy Mowatt, Rita Marley és Marcia Griffiths ; Fotó: Graham Wiltshire/Hulton Archive/Getty Images

 

Habár Rita szíve darabokra tört férje hűtlensége miatt, mégis az utolsó leheletéig kitartott mellette. Vele közös fiai, Ziggy és Stephen, a szépségkirálynő Cindy Breakspeare-től született Damian, valamint a két másik anyától származó Julian és Ky-Mani mind a zenei pályára léptek, sikereikkel is bizonyítva, hogy az almaz bizony tényleg nem esett messze a fájától.


Ki lehetett hozni a sodrából

Amikor rájött, hogy azért él még mindig szegénységben annak ellenére, hogy már nagyon híres, mert régi barátja és menedzsere, Don Taylor teljesen megkopasztotta, Marley szinte halálra verte a férfit. És aztán rúgta ki. Amikor már megtehette, vásárolt egy BMW-t, ami szerinte a Bob Marley & the Wailers rövidítése volt.


Megpróbálták meggyilkolni

1976-ban Jamaicában hatalmas volt a politikai feszültség, Marley nemzetközi sztárstátusza miatt pedig mindkét nagy helyi politikai párt kereste kegyeit. Miután az egyik mellett támogatóként jelent meg a nyilvánosság előtt, csupán néhány nappal azelőtt, hogy békekoncertet adott volna Jamaicában, ismeretlen férfiak jelentek meg otthonában, és fegyverrel támadtak rá és Ritára. Bobot az egyik karján, feleségét pedig fején érte lövés, ám Rita raszta hajviselete felfogta a golyót, és végül ez mentette meg az életét. 

Bob végül fellépett a 80 ezer ember előtt megrendezett ingyenes koncerten, mindössze két nappal a merényletkísérlet után. A színpadon így szólt közönségéhez:

 Az emberek, akik rosszabbá akarják tenni ezt a világot, nem vesznek ki szabadnapot. Akkor én hogyan tehetném?”


Nem kezeltette magát

Csak egy véletlennek köszönhető, hogy fény derült súlyos betegségére, ugyanis professzionális szinten focizott, és amikor 1977-ben megsérült a pályán, doktorai a vizsgálata közben fedezték fel az egyik lábujjában található rosszindulatú daganatot. Az orvosok azonnali amputációt javasoltak neki, azonban a zenész vallási okokból visszautasította az operációt. Egyedül a körmének és körömágyának eltávolítását engedélyezte, azonban ez nem volt elegendő a betegség megfékezésére. A tumor továbbterjedt, áttéteket képzett, és négy évvel később Marley életét követelte.


Bár élete tragikusan rövidnek bizonyult, 1981-ben bekövetkezett halála óta kultusza még nagyobb lett, mint életében és népszerűsége egy pillanatra sem csökkent. Csak

posztumusz 75 millió albuma kelt el világszerte, amivel minden idők egyik legjobban kereső halott rocksztárjának számít.