A 10 legfontosabb dal a szülinapos Hayley Williamstől

A Paramore őrületesen tehetséges frontasszonya december 27-én töltötte be 33. életévét, a jeles alkalomból pedig dalok formájában gyűjtöttük össze karrierje mérföldkőnek számító állomásait – zenekara élén és szólóban egyaránt.

Paramore: Pressure (2005)

A Paramore és egyben Hayley debütáló kislemeze, amellyel anno megismerhettük az akkor mindössze 16 éves, korát meghazudtolóan profi és lehengerlő énekesnő nevét. Bár a nagy sikerek ekkor még elkerülték a zenekart, ugyanis a banda kiadója, a Warner Music a tulajdonában lévő Fueled By Ramen sublabelen keresztül tudatosan csak minimális promócióval támogatta meg az All We Know Is Falling című korongot, hogy a fiatal csapat hiteles maradjon az underground közönség szemében.


Paramore: Misery Business (2007)

A dal, ami meghozta a Paramore számára a mainstream áttörést, és a mai napig a zenekar egyik legismertebb slágerének számít. A szám különlegessége, hogy koncertek alkalmával Hayley

a középrésznél mindig felhív egy rajongót a színpadra, akivel együtt énekli el a dal fennmaradó részét.

Legalábbis tette ezt éveken át, 2018-ban azonban bejelentette, hogy nem adják elő többet élőben a számot, annak a nőkre nézve sértő szövege miatt, amivel állítása szerint ma már nem tud azonosulni.


Paramore: Crushcrushcrush (2007)

A Misery Business és a That’s What You Get mellett a Riot! című album másik nagy megaslágere, amellyel a zenekar végérvényesen egy egész generáció kedvence és az emo/pop-punk-stílus egyik zászlóvivője lett, a fiúsan vadóc Hayley pedig

valódi példaképpé és szexszimbólummá vált a tinédzserek körében.


Paramore: Decode (2008)

Az Alkonyat című film betétdala, ami a Misery Business után a banda második  Top 40-es slágere lett az Egyesült Államokban. A számmal a csapat még egy Grammy-jelölést is bezsebelt a Legjobb vizuális média számára írt dal kategóriában.

Jelenleg a maga több mint 384 milliós nézettségével ez a zenekar legnézettebb videóklipje a legnagyobb videómegosztó portálon.


Paramore: The Only Exception (2010)

A Riot! elsöprő sikere után megjelent Brand New Eyes című harmadik nagylemez legnagyobb slágere, amely szintén bejutott a Top 40-be, és egy újabb Grammy-jelölést is hozott a csapatnak. A kereskedelmi sikerek mellett a kritikusok Hayley vokális teljesítményét is az egekig magasztalták, az énekesnő azonban mára már finoman szólva sem kedveli az érzelmes balladát, azt ugyanis állítólag

egykori barátja, későbbi férje, a New Found Glory gitárosa, Chad Gilbert ihlette, akivel meglehetősen rossz viszonyban maradtak válásuk után.


Paramore: Still Into You (2013)

Az alapító Farro testvérek, Josh (gitár) és Zac (dob) 2010-ben viharos körülmények között távoztak a zenekarból, így a Paramore háromtagúra fogyatkozott.

A már trióként megjelent Paramore című anyag nem csak felállásban, de zeneileg is egy másik banda képét mutatta,

a korong sikere azonban bebizonyította, hogy a zenekarral hármasban is számolni kell. A vidám hangulatú, cukormázas, power popos Still Into You-val a csapat ismét bekerült a Top 40-be, és a dal végül Hayley-ék egyik legnagyobb slágerévé vált.


Zedd ft. Hayley Williams of Paramore: Stay the Night (2013)

Bár az énekesnő a kezdetektől leszögezte, hogy rá a Paramore énekesnőjeként kell tekinteni, közreműködőként több ízben is feltűnt más előadók mellett egy-egy együttműködés erejéig. 2010-ben a rapper B.O.B.-vel készítette el az egészen az amerikai slágerlista második helyéig jutó Airplanes című számot, három évvel később pedig az orosz származású német DJ, Zedd oldalán hallhattuk egy EDM stílusú track énekhangjaként.

Véleményünk szerint az utóbbi ezerszer jobban sikerült.


Paramore: Ain’t It Fun (2014)

A saját magukról elnevezett album egyik legizgalmasabb és zeneileg legjobban sikerült tétele, amelyben olyan műfajok találkoznak, mint a pop, a rock, a funk és a soul, és ami végleg tudatosította,

hogy a Paramore már nem az az emo tinicsapat, amit akkor már közel 10 éve megismert a világ.

Az érett, mégis rendkívül fülbemászó, gospelkórust is felvonultató dal – pályafutásuk legnagyobb mainstream sikereként – nem csupán az amerikai Top 10-be juttatta be a zenekart, de a szerzők, Hayley és Taylor York gitáros

hazavihették érte életük első (és mindmáig egyetlen) Grammy-díját is, a Legjobb rock dal kategóriában.


Paramore: Hard Times (2017)

A Paramore című nagylemezen megkezdett poposodás és a punk rock gyökereiktől való eltávolodás a 2017-ben megjelent After Laughter című anyagon még drasztikusabb mértékben folytatódott, és a korongot felvezető Hard Times című dalban már nyomát sem találjuk az egykori dühös emo bandának: sokkal inkább

a ’80-as évek újhullámos szintipop hangzása jellemzi

a számot és a teljes lemezanyagot. Az időközben távozó Jeremy Davis basszusgitáros nélkül, de a csatasorba visszaálló Zac Farro dobossal ismét trióban készült album ugyan megosztotta a rajongókat, Hayley szerint azonban a 2013-as lemez mellett karrierjük legjobban sikerült alkotását tették le az asztalra.


Hayley Williams: Simmer (2020)

Noha az énekesnő korábban azt nyilatkozta, soha nem csinálna szólóalbumot, 2020-ban megcáfolta korábbi kijelentéseit, és a Paramore gitárosa, Taylor York produceri felügyelete mellett elkészítette élete első önálló nagylemezét.

A minden korábbi munkájánál eklektikusabb, kísérletezőbb és személyesebb anyag a Petals for Armor címet kapta, beharangozó kislemezének videoklipjében pedig Hayley még meztelenre is vetkőzött,

nem kis hype-ot generálva ezzel a Simmer című dalnak. A korongot azóta egy újabb, a karanténidőszak alatt készített szólóalbum (Flowers for Vases / Descansos) követte (a letisztult anyagon ráadásul Williams minden hangszert egymaga szólaltatott meg), a legutóbbi információk szerint viszont már készül a Paramore gyökereihez visszatérő, ismét a pop-punk felé forduló hatodik nagylemeze is.

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!