Antiszemitizmussal és Putyin-mosdatással vádolja a Pink Floyd dalszövegírója Roger Waterst

Egykori együttese, a Pink Floyd dalszövegírója szólalt fel ellene a Twitteren, de az ukrán vezetésnek sem tetszett, ahogy a zenész az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Oroszország nevében nyilatkozott.

„Roger Waters, sajnos a rohadt velődig antiszemita vagy.

És még Putyin-mosdató is, ezenkívül egy hazug, képmutató, adóelkerülő, playbackező, nőgyűlölő, betegesen irigy megalomániás. Elég volt a baromságaidból” – írta ki a Twitterre Polly Samson, a legendás zenekar gitárosának, David Gilmournak a felesége, egyúttal a Pink Floyd egykori dalszövegírója.


Waters szintén a Twitterre kiírt válaszában lázítónak és durván pontatlannak nevezte a vádakat. Samson vélhetően az egykori zenekarvezető Berliner Zeitungnak adott interjúján akadt ki, amelyben a zenész

Joe Bident gengszternek nevezte, Putyint megdicsérte, milyen gondosan vezeti az országát, Izraelt pedig népirtónak titulálta.


Roger Watersnek egyébként már elég hosszú a priusza az antiszemita megnyilvánulások terén: a 2010-es évektől kezdve például folyamatosan a náci Németországhoz hasonlítja az izraeli államot. Válaszként 2017-ben a német közmédia lefújta Waters berlini és kölni koncertjeinek közvetítését. Tavaly pedig Lengyelországban mondták le két, már leszervezett koncertjét, miután az ukrán first ladynek írt nyílt levelében az ukrajnai szélsőséges nacionalistákat hibáztatta a háborúért.


Szerdán pedig a Pink Floyd-frontember még tovább feszítette a húrt. Mint ismeretes, Oroszország meghívta Waterst az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére, hogy szólaljon fel az Ukrajnába szállított fegyverek témájában, a zenész pedig nem túl meglepő módon folytatta Putyin-dicshimnuszát (szerinte például az ukrán provokáció vezetett az ország inváziójához). Szergij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-képviselője elegánsan annyit reagált, a Pink Floyd híres dalszövegére utalva:

„milyen szomorú lehet elfogadni az egykori rajongóknak, hogy ő is csak egy újabb tégla a falban, ami orosz álhírekből és propagandából épült”.


(via The Guardian, Belfast Telegraph, index.hu)