Danubia Zenekar: rendhagyó koncert a Zeneakadémián

A Danubia Zenekar következő koncertje a Zeneakadémia Nagytermében február 19-én duplán lesz rendhagyó és különleges. Pusker Júlia hegedűművész szólójával két ritkán játszott mű mű kerül előadásra és ismét bemutatkozik a Közös Hang projekt, amelyben a Máltai Szimfónia programban részt vevő nehezebb sorsú gyerekekkel hoz létre közös zenei produkciót a Hámori Máté által vezetett zenei együttes a Zeneakadémia nagytermében.

A Danubia Zenekar következő koncertje a Zeneakadémia Nagytermében február 19-én duplán lesz rendhagyó és különleges. Pusker Júlia hegedűművész szólójával elhangzik Britten egy alig játszott, gyönyörű remekműve, az ördögi nehézségű Hegedűverseny, valamint Strauss talán legfontosabb műve, a Hősi élet, ami a társról, a hegedűszólóba sűrített múzsáról legalább annyira szól, mint főhősünkről, a HŐSről. Az évad egyik legszebb és legnagyobb kihívást jelentő koncertje azonban nemcsak az igazi csemegének ígérkező koncertprogram miatt lesz különleges, hanem azért is, mert a koncert elején a Zeneakadémia színpadára lép a Közös Hang projekt, azaz a Danubia Zenekar Máltai Szimfóniával közös vállalása, amelyben nehezebb sorsú, a Máltaiak programjában részt vevő, zenét tanuló gyerekekkel hoz létre közös zenekari produkciót, amely kifejezetten erre az alkalomra készül.

Közös Hang próba - Tarnazsadány, fotó: Hirling Bálint
Közös Hang próba - Tarnazsadány, fotó: Hirling Bálint
Forrás: Óbudai Danubia Zenekar

„Úgy gondolom, egy zenekar elsősorban közösség, a zene pedig az egyik legfőbb közösségteremtő erő. Mint zenekarvezető felelősséget érzek nemcsak szűkebb közösségünkért, hanem mindazokért, akiket a zenével el lehet érni, akiknek a zenével, a zenénkkel jót tehetünk, akiknek segíthetünk. A Máltai Szimfóniával együtt az ország legnehezebb sorsú településein élő, zenét tanuló gyerekekkel együttműködve indítottuk el Közös hang című projektünket, amelyeken a közös zenélés élményében osztozhatunk visszatérően a Zeneakadémián. Hatalmas élmény volt most is a készülés a gyerekekkel. Tarnazsadányban együtt próbáltunk a koncertre, és ezek az élmények nekünk legalább olyan emlékezetesek, mint nekik és szüleiknek, akiket szintén elhívunk a hangversenyre. Fontosnak tartjuk azt is, hogy ezt a produkciót visszatérő közönségünknek mutassuk meg, ezért minden ilyen alkalmon egy teljes zenekari koncertprogramot megelőzően lépünk színpadra a gyerekekkel. Ezen a koncerten Pusker Júlia hegedűművész lesz a zenekar vendége, akivel évek óta nagyszerű művészbarátság köt minket össze, és számos versenyműben volt már partnerünk.” (Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője)