Dolly Parton nem kér a Rock and Roll Hall of Fame-ből

A country legenda köszöni, de nem él a lehetőséggel, hogy bekerüljön az idei év halhatatlanjai közé.

A 76 éves énekesnő, akinek olyan ikonikus dalokat köszönhet a világ, mint a Jolene, az I Will Always Love You vagy a 9 to 5, egy posztban jelentette be, hogy nem szeretné, ha beiktatnák a Rock and Roll Hírességek Csarnokának legújabb tagjai közé.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dolly Parton (@dollyparton) által megosztott bejegyzés


Parton a következő gondolatokat fogalmazta meg a Facebookon, az Instagramon és a Twitterren is párhuzamosan közzétett bejegyezésében:

Itt Dolly! Habár rendkívül hízelgőnek találom és hálás vagyok érte, hogy jelöltek a Rock & Roll Hírességek Csarnokába, nem érzem úgy, hogy kiérdemeltem volna ezt a jogot. Igazán nem szeretném, ha miattam oszlanának meg a szavazatok, ezért tisztelettel visszalépek a jelöltségtől. Remélem, hogy a Rock and Roll Hall of Fame megérti a döntésem, és hajlandó lesz újra gondolni rám - ha valaha érdemes leszek még rá. Ez az egész ugyanakkor arra inspirált, hogy valamikor a jövőben kiadjak egy remélhetőleg nagyszerű rock 'n' roll albumot, amit mindig is szerettem volna! A férjem egy teljes rock 'n' roll őrült, és mindig is bátorított, hogy készítsek el egyet. Minden jelöltnek sok szerencsét kívánok, és még egyszer köszönöm a dicséretet. Csak így tovább!”

Dolly Parton nem az első sztár, aki visszautasítja a jelöltséget, korábban a Guns N’ Roses frontembere, Axl Rose, a Sex Pistols énekese, Johnny Rotten és a multiinstrumentalista/producer Todd Rundgren is közölte, hogy nem szeretné, ha számolnának vele, ennek ellenére mindhármukat beiktatták a halhatatlanok közé, kérésük és a ceremóniától való távolmaradásuk ellenére is.

 Az intézmény egyelőre nem reagált az énekesnő bejelentésére, aki mellett ebben az évben olyan előadókra adhatja le szavazatait a közönség, mint az

A Tribe Called Quest, a Eurythmics, Fela Kuti, az MC5, a Judas Priest, Pat Benatar, Beck, Kate Bush, a Devo, a Rage Against The Machine, Lionel Richie, a New York Dolls, Eminem, a Duran Duran, Carly Simon és Dionne Warwick.


A végső döntést azonban nem a rajongók, hanem egy szakmai bizottság hozza majd meg, akik azonban minden bizonnyal figyelembe veszik majd a nép akaratát, ahogy ezt tették anno a sokáig mellőzött, de a közönségszavazásokat toronymagasan nyerő Bon Jovi vagy Def Leppard zenekarok esetében is.

A Rock and Roll Hall of Fame az utóbbi évek során rengeteg bírálatot és kritikát kapott azért, mert a nevével ellentétben nem rock stílusú előadókat is jelöltté vagy épp beiktatottá tesz, miközben a rock-és metal zene legnagyobbjairól rendre megfeledkezik, vagy csak óriási késéssel emeli őket a tagjai közé.

Forrás: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

 

Így fordulhatott elő az, hogy a Deep Purple vagy a KISS mindössze néhány évvel ezelőtt került beiktatásra, az Iron Maiden, a Judas Priest vagy a Motörhead pedig még mindig nem tagja a Hall of Fame-nek, miközben Madonna, Whitney Houston vagy Jay-Z már igen, és a jelenlegi szavazáson is két nem rockzenei előadó, a ’80-as évek popikon csapata, a Duran Duran, valamint a rapper Eminem áll a két legelőkelőbb helyen.

A bizottság több alkalommal hangsúlyozta, hogy ők jóval tágabban értelmezik a rock and roll szó jelentését és elsősorban egy-egy előadó a könnyűzenére gyakorolt, és egyéb popkulturális hatását veszik figyelembe a beiktatások során, azonban a bírálók szerint ideje lenne nevet változtatniuk, vagy külön kategóriákat létrehozniuk az ilyen esetekre, a békesség kedvéért és a félreértések elkerülése végett.

Forrás: Kevin Winter/Getty Images for ACM

 

A jelenlegi szabályok értelmében mindössze egyetlen konkrét feltétele van a jelöltségnek, mégpedig az, hogy egy-egy művész első nagylemezének megjelenése óta elteljen minimum 25 év. Dolly Parton egyébként 1999 óta a Country Music Hall of Fame tagja és idén ő az egyetlen country műfajt képviselő előadó a jelöltek között.