Elhunyt A zongorista című film világhírű muzsikusa

A lengyel zongoraművész és tanár Janusz Olejniczak kezét is láthattuk az Oscar-nyertes filmben.

Szívinfarktusban vasárnap elhunyt a 72 éves lengyel zongoraművész és tanár, Janusz Olejniczak, Chopin műveinek világszerte ismert tolmácsolója – közölte hétfőn a családja.

Olejniczak 1952. október 2-án, Wroclawban született. Zenei tanulmányait hatévesen kezdte, nemzetközi karrierje az 1970-es években indult el. 18 évesen már díjazták a varsói 8. Nemzetközi Frédéric Chopin Zongoraversenyen. Tanulmányait Varsóban, Párizsban és Essenben végezte.

A művész Chopin egyik legismertebb tolmácsolója volt, és többek szerint fizikailag is hasonlított a romantikus zene komponistájára. Éppen ezért kérték fel Chopin szerepére Andrzej Zulawski 1991-es, A kék hangjegy című filmjébe.

11 évvel később ő játszotta fel a zongorarészeket, és az ő keze látszik A zongoristában is, amelyért a legjobb rendezés Oscar-díját Roman Polanski, a legjobb férfi színész díját pedig Adrien Brody kapta meg.

A zongoraművész a világ számos országában, ezen belül Magyarországon is adott koncerteket, és zsűritagja volt a népszerű varsói Chopin Nemzetközi Zongoraversenynek.

A zeneszerző-karmester Jerzy Maksymiuk, aki személyes jó barátja volt Olejniczaknak, úgy nyilatkozott róla: „érzékeny lelke és egyedülálló tehetsége az előadásmódján is tükröződött, és mindez egy egyedülálló aurát kölcsönzött neki".

Maksymiuk arról is beszélt, hogy vasárnap még együtt ebédelt Olejniczakkal, és muzsikus barátja nagy terveiről beszélgettek, amelyeket egészségügyi problémái dacára is folytatni akart.

 

Forrás: AP News