Érdekességek az 50 éves Busta Rhymesról

1972. május 20-án született a világ egyik legpergőbb nyelvű rappere. A kerek évforduló kapcsán összegyűjtöttünk róla néhány izgalmas dolgot.

Művésznevét egy focista után kapta

Busta Rhymes Trevor George Smith Jr.-ként látta meg a napvilágot, és amikor tinédzserként rappelni kezdett,

eleinte a nem túl menő Chilly-O-Ski nevet használta.

Végül a legendás hiphopbanda, a Public Enemy MC-je, Chuck D kezdte a ma is ismert művésznevén szólítani, az amerikai futballjátékos, George „Buster” Rhmyes után, amikor akkori bandájával, a Leaders of the New Schoollal az előzenekaruk voltak.

Busta Rhymes egy tavalyi fellépésén. Forrás: Jeff Kravitz / Getty Images for Live Nation

 

Már kezdőként is kulcsfontosságú volt

A rapper karrierjét az említett csapat tagjaként kezdte, ám még a sikerek előtt összeveszett a többiekkel. Már nem is zenéltek együtt, amikor egy lemezkiadó embere közölte, hogy csak akkor szerződteti le őket, ha visszahívják soraikba Bustát is, hiszen még vele látta a bandát élőben, nélküle pedig nem látott bennük akkora potenciált. A rapper belement a dologba, de voltak feltételei: két, időközben elkészült szólódalát is fel kellett tenniük első albumukra.


Szívesebben lett volna tagja egy másik bandának saját együttese helyett

Egyértelmű volt tehát, hogy zenekarának szüksége van a művészre, ő viszont szólóban is szívesen tevékenykedett, sőt, akár más csapatokkal is együttműködött. Ezt persze társai nem nézték jó szemmel, így folyamatosak voltak köztük a veszekedések. Főleg azután, hogy az A Tribe Called Quest nevű csapat lemezein is közreműködött, a Leaders of the New School többi tagja nélkül. Elmondása szerint mindig is a Tribe tagja akart lenni,

ők ugyanis mindig szeretettel fogadták, és családtagként tekintettek rá.


Sean Connery egyszer megregulázta

Busta Rhymes 2000-ben együtt dolgozott Sean Conneryvel a Fedezd fel Forrestert! című filmen, az Oscar-díjas színész pedig híres volt pontosságáról.

Amikor Busta két perccel a megbeszélt időpont után érkezett a forgatásra, Connery, ahogy az iskolákban szokás, egy cetlivel fogadta, amit a késéséről írt.

Mivel a színészóriás a film producere is volt, vagyis a rapper nem nagyon pattoghatott, így aztán mosolygott egyet, úgy vette át a lapot a skót legendától.


Divattervezőként is kipróbálta magát

Bustát rapperként, de még színészként is mindenki jól ismeri, a ’90-es évek végén pedig a fejébe vette, hogy Bushi néven piacra dobja saját ruhamárkáját is. Ezen a területen azonban nem bizonyult annyira sikeresnek, hiszen a vállalkozás

még évek után sem hozott neki annyi profitot, hogy megérje fenntartani.

Így aztán végül felszámolta a céget, a megmaradt ruhákat pedig jótékonysági célra ajánlotta fel.

Egy időben még Guinness-rekorder is volt

Amikor azt mondjuk, ő az egyik leggyorsabban rappelő MC, nem túlzunk, hiszen 2000-ben még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült

az egy másodperc alatt a legtöbb szótagot kimondó emberként.

Előtte egy szinkronszínész, John Moschitta büszkélkedhetett ezzel a címmel, utóbb pedig a Twista nevű chicagói rapper taszította le a trónról Bustát.

 

Több mint 300 dalban hallható

A rappert zenekari tagként, szólóelőadóként, közreműködőként és egy-egy dal remixében is hallhattuk az évtizedek során, és neve általában garancia a sikerre.

Dolgozott együtt a The Pussycat Dollsszal, Janet Jacksonnal, Mariah Carey-vel, sőt, még a Linkin Parkkal és Tiestóval is,

így bátran kimondhatjuk, hogy egyedülálló és összetéveszthetetlen stílusával szinte minden műfajban megállja a helyét.

 

Mindössze egyszer volt listavezető

Bár lemezei közül az Egyesült Államokban több is elérte az 1 millió példány után járó platinastátuszt, csupán egyszer sikerült az eladási lista élén nyitnia. Ezt a bravúrt a 2006-ban megjelent The Big Bang című korongjával érte el, ami azonban címével ellentétben nem durrant akkorát: mindössze 626 ezer darab fogyott belőle viszont – ebből 209 ezer rögtön az első héten talált gazdára, így végre mégis sikerült az eladási toplista csúcsára kerülnie.

 

Nincs szerencséje a díjakkal

Habár a ’90-es évek legemlékezetesebb videói közül több is az ő nevéhez fűződik, tizenhat MTV Video Music Awards-jelölése közül egyet sem tudott szobrocskára váltani. És a Grammy-díjak terén sem jobb a helyzete: ott tizenkétszer jelölték, de a mai napig

minden alkalommal üres kézzel volt kénytelen hazatérni a gálákról.