Ezeket a dalokat játsszák rojtosra a TikTokon

A Stranger Things és az Encanto itt is elég nagyot ment.

Nemrég megnéztük, hogy aktuálisan mely filmek a legfelkapottabbak a Z generáció legnépszerűbb közösségi oldalán, a TikTokon, de nem hagyhatjuk ki a zenéket sem, a kettő ugyanis elválaszthatatlan egymástól ezen a platformon.

Ha a 2022-es év legnépszerűbb, legtöbbet használt dalait keressük, akkor érdemes a Google-hez fordulni, a keresőóriás ugyanis összesítette az év legjobban pörgő számait is. Amellett, hogy a dalok fülbemászóak és tele vannak emlékezetes sorokkal, a közös bennük, hogy vírusszerűen terjedtek a TikTokon is.

5. Harry Styles: As It Was

A Google szerint az év ötödik legnépszerűbb dala Harry Styles As It Was című, áprilisban megjelent, lendületes szinti-pop slágere volt, amely a brit sztár harmadik szólóalbumának, a "Harry's House"-nak a főcímdalaként szolgált. 

A dal több mint 1,7 milliárd lejátszást ért el a Spotify-on, és 15 hétig állt a Billboard Hot 100-as listájának élén, ami rekord, legalábbis ami a brit zenei előadók mezőnyét illeti. A számhoz készült klip pedig közel 400 millió megtekintésnél tart a YouTube-on.

A dal idén a TikTokot is uralta, legalább 2,6 millió videóban használták fel, és több mint 3,7 milliárd kumulatív megtekintést ért el. Sokan nosztalgikus előtte-utána képeket és videókat posztoltak arra a dalszövegre, hogy „You know it's not the same, as it was” („Tudod, nem ugyanaz, mint volt"), összehasonlítva az egy évvel ezelőtti vagy a járvány előtti emlékeket a mostani, 2022-es életükkel.

@chris THE LOOP FROM 2016 BACK TO 2022 IS INSANITY. Also the 2018 jump to 2017 is scary. #asitwas ♬ As It Was - Harry Styles

Ahogy az ilyen népszerű dalok esetében lenni szokott, más típusú videók is megjelentek, például olyan klipek, amelyekben aranyos háziállatok adnak elő különböző dalszövegeket. Az egyik legnépszerűbb videóban valaki a "The Sims" játékban épít egy házat. A dal egy másik őrületet is elindított, ahol az emberek a dal felgyorsított változatát használták 2022-es évük felidézésére, gyakran különböző hónapok vagy képek montázsával az évből.

4. Sam Smith ft. Kim Petras: Unholy

A negyedik a listán Sam Smith Unholy című dala, amely Kim Petras közreműködésével a hűtlenség témáját járja körül, és az erős, lüktető basszusai, illetve hiperpopos csillogása különösen alkalmassá teszik a mémesedésre.

Szeptember végi megjelenése óta a szám már több mint 620 millió lejátszást ért el a Spotify-on, a klip pedig több mint 93 millió megtekintést tudhat magáénak a YouTube-on.

Miután Smith augusztusban posztolt egy videót, amelyen Petrasszal táncolnak rá a stúdióban, az Unholy a TikTokot is meghódította, több mint 580 ezer videóban használták fel a platformon.

A legnépszerűbb videókban az alkotók tátognak a dalra, majd a basszus megszólalásakor átváltanak egy másik ruhába.


3. Duke & Jones és Louis Theroux: Jiggle Jiggle


Az év harmadik legkeresettebb zenéje a Duke & Jones DJ duó és Louis Theroux újságíró és dokumentumfilmes "Jiggle Jiggle" című dala volt. A rapvokál eredetileg Theroux egyik 2008-as, BBC-nek készített műsorából származik, amelyben rapperekkel készített interjúkat, és ő maga is beállt a stúdióban a mikrofon mögé. 

Theroux rapje úgy került újra elő, hogy 2022 februárjában a BBC Chicken Shop Date című műsorának egyik epizódjában ismét előadta. Miután Duke & Jones egy auto-tune remixben feldolgozta a platformon – középpontban az ikonikus "My money don't jiggle, jiggle, it folds, I like to see you wiggle, wiggle, for sure" sorokkal - vírusként kezdett terjedni a TikTok-on, májusban pedig kislemezként is megjelent.

A dalt több mint 6,4 millió TikTokban használták fel. Sokan a dalszöveggel szinkronizált táncot mutatnak be, de van, aki úgy tesz, mintha autót vezetne, és volt, aki a dalszövegre vadászgörénnyel táncolt. Az egyik legnépszerűbb videó egy olyan klip volt, amiben a Riverdale sorozat főszereplői táncoltak rá. Az ő videójuk több mint 14 millió lájkot gyűjtött össze.

2. Jessica Darrow: Surface Pressure (Encanto)

A második helyezett Surface Pressure című reggaeton dal, amelyet az Encanto című 2021-es Disney animációs filmhez írt Lin Manuel-Miranda, a hangzása, témája és a lendülete miatt is ideális TikTok-dal. A szám közel 300 millió megtekintést ért el a YouTube-on, és a Billboard Hot 100-as listáján a nyolcadik helyig jutott.

A Surface Pressure a TikTok-on eddig több mint 125 ezer videóban szerepelt, rengeteg formában, hallható például egy futópadon súlyzókat cipelő nő klipjének aláfestéseként, vagy egy olyan videó alatt is, ahol valaki festékkel színezi a vízcseppeket. 

A dal egy TikTok-trend részévé is vált, amelyben az emberek megosztották, hogyan kapcsolódnak az Encanto karakterének idegösszeroppanás-közeli állapotához.


1. We Don't Talk About Bruno (Encanto)


Az első helyen az Encanto egy másik dala végzett, amelyet az eredeti szinkronhangok közül Carolina Gaitán, Mauro Castillo, Adassa, Rhenzy Feliz, Stephanie Beatriz és Diane Guerrero együtt adnak elő.

A dalhoz készült videót több mint 2,2 milliárdan látták eddig a YouTube-on, és a TikTokot is pillanatok alatt letarolta, több mint 880 ezer videóban csendült fel valamilyen formában. A legnépszerűbb klipekben egyszerű lip-syncet (tátogást) láthatunk, de egy olyan trendet is elindított, amelyben a szereplők kijelentik, hogy megpróbálnak elvégezni egy feladatot, majd vágás után már olyasmit csinálnak, amivel megcáfolják az előző kijelentésüket.


A filmes vonatkozásoknál maradva, egy régebbi dalt sokszor annak köszönhetően fedeznek fel újra a TikTokon, hogy elhangzik egy filmben vagy tévésorozatban is. A tavalyi évet tekintve ezek a slágerek élték a reneszánszukat a Z generáció közösségi oldalán:

Berlin: "Take My Breath Away" -  Top Gun

A 80-as évekbeli megasláger a Top Gun: Mavericknek köszönhetően került be újra a köztudatba, és összhangban az egyik főszerepet alakító Miles Teller kinézetével, sokan bajuszfetisizáló videók aláfestéseként használják. A trend lényege, hogy a Top Gun-rajongó férfiak a barátnőjük vagy a feleségük kérésére szakállukat bajusszá trimmelik.

 

Engelbert Humperdink: "A Man Without Love" -  Holdlovag

A dalt eredetileg a "romantika királya", Engelbert Humperdink énekelte fel 1968-ban, de a Disney+ MCU-sorozatának, a Holdlovagnak köszönhetően újra bekerült a köztudatba. A tiktokkerek gyakran használják ezt a dalt, hogy hangsúlyozzák, milyen drámai fordulatot vett az életük a világjárvány óta, vagy egyszerűen csak tisztelegnek a sorozat előtt.

Kate Bush: "Running Up That Hill (A Deal With God)" -  Stranger Things

Kate Bush artpop dala akkora sláger lett (újra) tavaly, hogy 37 évvel megjelenése után 22 pozíciót rávert egykori 30. helyezésére az amerikai slágerlistán, és persze a TikTokot is leuralta.


"Little Babies" - Bob burgerfalodája

A Bob burgerfalodája "Burgerboss" című részében Linda egy dalt énekel a porcelánbaba-gyűjteménynek. Hasonlóképpen a tiktokkerek is arra használták a dalt, hogy kifejezzék a rajongásukat az apró, haszontalan dolgok iránt, amelyek boldoggá teszik őket.

Ennek a TikTok-trendnek az eredménye a rengeteg videó tehénfigurákról, kalapos békákról, plüssállatokról és miniatűr pulóverekről.


ABBA: "Angel Eyes" - Mamma Mia! Sose hagyjuk abba

A dalt 1978-ban írta és vette fel az ABBA, de sokan a 2018-as Mamma Mia-folytatásból ismerik. Sok tiktokker olyan videóknál használta fel a slágert, amelyekben a múltjuknak egy olyan epizódját, emlékét vagy tárgyát idézik fel, amin nem tudnak túllépni.

@.mollymcbutter don’t make fun of me i’ve thought abt him every day of my life since i was a little kid #greenscreen #wwe #andrethegiant ♬ Angeleyes (Sped Up Version) - april aries bae (SVT)


Musical Youth: "Pass The Dutchie" -  Stranger Things

A Musical Youth dala 1982-ben az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is vezette a slágerlistákat, a Stranger Thingsnek köszönhetően pedig újra előkerült. A TikTokon rengeteg mindenre használják az új ruhák megvillantásától kezdve a füstfújós trükkök bemutatásáig.

Érdekesség, hogy nem ez az első alkalom, hogy a reggae-sláger egy soundtrackben szerepel: a 2002-es élőszereplős Scooby-Doo film is felhasználta a dalt.

Via: Insider / Screenrant