Még öt előadó Budapesten, akitől Szikora Robi óvjon meg minket!

Nem Alice Cooper az egyetlen, akivel szemben a Csikidámkirálynak illene szót emelnie, mielőtt még késő lesz!

Marylin Manson botrányos karrierje során mindenre felkészült, de arra talán még ő sem, hogy egy Pampalininek öltözött magyar popsztár lesz legnagyobb földbéli ellenlábasa. Szikora Robi ugyanakkor nemrégiben tett nyilatkozata alapján azt is pontosan tudja, anno kinek a cilinderéből bújt elő a színes kontaktlencsés sátánfattya: a tettes nem más, mint Alice Cooper, aki Hollywood Vampires(!!!) nevű formációjával hamarosan hazánkban mételyezi a 45 év áltagéletkorú magyar sihederek lelkét. De ne higgyük azt, hogy Cooper az egyetlen, aki képes rávenni a koncertlátogatókat, hogy tömegesen hímezzenek boszorkánycsillagot a szomszéd tacskó hátmelegítőjére! Lássunk még néhány diabolikus bűnszervezetet, akik joggal tarthatnak attól, hogy a Csikidámkirály szenteltvíz-ágyúval oszlatja fel közelgő budapesti koncertjüket.

1. The Cult (06.27. Budapest Park)

Mint ismeretes, a szóban forgó zenekar a 80-as évek elején Death Cult (A halálos szekta) néven kezdte meg működését, ám egy csoportkép is bőven elegendő okot szolgáltatott volna, hogy legfeljebb a Kék fényben mutogassák őket. Frontemberük hol kalózjelmezben, hol varázslókalapban hipnotizálta a fiatalságot, elvégre óriásplakátokon mégsem propagálhatta volna legálisan a rablást és a fekete mágiát. Olyan dalcímek alapján pedig, mint Fire Woman (Felgyújtott szűzlány) She Sells Sanctuary (Sátáni kegyhelyet árul a boszorka) végképp ne legyen kétségünk afelől, hogy miféle kultusszal is van dolgunk: természetesen olyannal, melynek útját eltűnt tengerimalacok, arapapagájok, perzsamacskák és mopszok szegélyezik.

 

2. Rammstein (07.11-12. Puskás Aréna)

Talán egy komplett generáció nevében jelenthetjük ki, hogy a Derrick sorozatnak köszönhetően álmunkban a mai napig kísértenek minket a Volkswagen-féltengellyel agyonvert müncheni házmesterek szellemei. És mintha mindez nem terhelte volna eléggé a német nép bűnlajstromát, nyakunkba varrta a hasonló kisugárzással bíró Rammstein együttest. A magát – sajnos találóan - Faltörő Kosként aposztrofáló kollektíva immár a 90-es évek közepe óta dózerolja porba a fiatalság jövőbe vetett hitét. A németül tolmácsolt sátáni sorok és a militarista taktusok már önmagukban vörös szőnyeget gördítenek a kárhozat kapujába, mindemellett hadd ne említsük meg, hogy miféle ágyú lövell papírgalacsint a publikumra élő fellépéseiken. (Annyit elárulhatunk, hogy nem a Tóth Gabi által megénekelt Gábor Áron-féle!) A csoport vezetője nemrégiben azzal került be a hírekbe, hogy több női rajongója szexuális visszaéléssel vádolja. Az énekes korábban már betörőként(!) is felbukkant a Kincs ez a pingvin! című filmben.

 

3. Guns N’ Roses (07.19. Puskás Aréna)

A 90-es években a szabadosság előretörésével gombamódra szaporodtak meg a parabolaantennák a magyar lakóházak tetején, Juhász Előd és a Versmondó lány helyét pedig potenciális anyagyilkosok hordái vették át a képernyőn. Kiváltképp igaz volt ez a Music Televízióra, mely félóránként propagálta a Guns N’ Roses zenés rövidfilmjeit. A formációról elsődlegesen azt kell tudni, hogy amennyiben a drogfogyasztást zongorázni lehetne, alighanem ők lennének Chopin Forradalmi etűdje. A csoport még leglíraibb(nak tűnő) dalához, a Novemberi zivatarhoz készült videójában is azt sugallja, hogy esküvői tortába vetődni elfogadható magatartás. És akkor még nem beszéltünk a cilinderes gonosztevőről, aki teljes lelki nyugalommal tapicskol a Bösendorfer versenyzongorán.

 

3. Fear Factory (11.22. Barba Negra)

Talán nem kell ecsetelnünk, hogy a videókorszakban hány fiatalt nyomorított meg lelkileg a Terminátor című propagandafilm, melyben egy nikkelcsontvázas jövőbeli robotember egy leendő családanyát akar lebeszélni a szülésről. Nos, a Fear Factory nevű beategyüttes ugyanezt a fertőt képviseli zenei síkon: fennhangon hirdeti az emberiség bukását, miközben előrevetíti, hogy hamarosan intelligens faxgépek és kapszulás kávéfőzők uránbányájában csákányozunk majd. Hasonló jövőképek felvázolása pedig szüntelenül adja a lovat a szinglihordák alá, hogy gyerek helyett vadkendert és tamagocsit „nevelgessenek.”

 

5. Deathstars (12.01. Barba Negra)

Nem állítjuk, hogy a Csillagok háborúja-szériában nem volt semmiféle diabolikus jelleg (sőt), de bevalljuk, tájékozatlan gyermekként őszintén tudtunk örülni, amikor az űrbéli ellenállók dinamittal felrobbantották a halálcsillagot. Tisztalátású felnőttként azt mondjuk: egy szebb világban a róla elnevezett keményrock-együttes önkéntelenül is közösséget vállalna Vader nagyúr objektumával. Ezt követően pedig nem terrorizálhatná a társadalmat egy csapat hullára maszkírozott vetési varjú, akiknek gyerekkorában anyjuk Benedek Elek-könyvek helyett a Sátán bibliájából károgott esti mesét.

 

+1: Bloody Holly And The RicketZ

Tudnunk kell, hogy a Gonosz nem csupán tankokkal és harci helikopterekkel támad, a tapadókorongos pisztoly épp oly közkedvelt fegyvere. Már csak ezért muszáj szót ejtenünk a hazai zenés klubokban garázdálkodó, látszólag jelentéktelen ivadékairól is. A nemrégiben feltűnt Bloody Holly And The RicketZ kollektíva pl. első klipdalában a fehér mágiát kárhoztatja, miközben vígan élteti az élőhalotti kultuszt. Nem mellesleg ezen formáció is rendelkezik gidákkal, csakhogy ők életigenlő háttértánc helyett hangszereiket nyüstölik, és vélhetőleg a testcsonkítást neveznék meg elsődleges női princípumként. A frontember hittan- és szolfézstanárát valószínűleg egyszerre érte bombatalálat, nagy kár, hogy ő ezekben a percekben máshol tartózkodott.