Meghalt a legendás David Crosby

A rockzenész 81 éves volt.

Meghalt David Crosby énekes-dalszerző-gitáros, a The Byrds és a Crosby, Stills & Nash  zenekar alapító tagja. A 81 éves zenész halálának oka egyelőre nem ismert,

Crosby 1964-ben társalapítója volt a The Byrds nevű folk-rock zenekarnak Roger McGuinn, Gene Clark, Chris Hillman és Michael Clarke társaságában. Csak 1967-ig volt tagja a bandának, de ez idő alatt négy albumot adott ki a zenekarral, amelynek csúcspontja az 1967-es "Younger Than Yesterday" volt.

Egy évvel azután, hogy Crosby elhagyta a Byrdsot, megalakította a Crosby, Stills & Nash-t Graham Nash-sel és a Buffalo Springfieldből ismert Stephen Stillsszel. A trió az 1969-es Grammy-díjkiosztón a legjobb új előadónak járó díjat nyerte el, miután megjelent a saját címet viselő debütáló albumuk. 1969-ben a legendás woodstocki fesztiválon adták második koncertjüket, és gyakran csatlakozott hozzájuk a színpadon Neil Young is, aki később a vezetéknevét a zenekar nevéhez csatolta.

A Crosby, Stills & Nash (és Young) együtt nyolc stúdióalbumot adott ki, köztük az 1970-es "Déjà Vu"-t és az utolsó, 1999-es "Looking Forward"-ot.

 

Crosby a zenekaron kívül is gyakran együtt dolgozott Nash-sel. A páros 1972-ben adta ki a 'Graham Nash David Crosby' című közös debütáló albumukat, amelyet az elkövetkező években még három másik követett.

Crosby szólókarrierjét az 1971-ben megjelent "If I Could Only Remember My Name" című Top 20-as debütáló szólóalbuma indította el. 2014-ben visszatért a slágerlistákra a Top 40-ig jutó 'Croz' című dallal, utolsó szólólemeze pedig 2021-ben jelent meg a 'For Free' címen.

2019-ben David Crosby: Remember My Name címmel dokumentumfilm is készült róla a Rolling Stone egykori újságírójának, a Majdnem hírest is jegyző Cameron Crowe-nak a rendezésében. A 2020-as Grammyn a legjobb zenei film kategóriában jelölték.

A sztárt kétszer is beiktatták a Rock And Roll Hall Of Fame-be - először 1991-ben a The Byrdsszel, majd 1997-ben a Crosby, Stills & Nash-sel.

A zenén kívül Crosby a színészkedésbe is belekóstolt, vendégszerepelt a The John Larroquette Show-ban, valamint a Roseanne és az Ellen epizódjaiban. 1991-ben a filmvászont is meghódította, kalózként szerepelt a Hook című filmben és hippiként a Lánglovagokban. Egy évvel később csapost játszott a Viharszív című neo-western filmben. Crosby az évek során kétszer is feltűnt a Simpson családban, saját maga animált változatának hangját adta.

Egykori zenésztársa, Graham Nash, aki az elmúlt években elhidegült tőle, amikor az együttes útjai különváltak, a közösségi médiában tisztelgett előtte.

"David nem ismerte a félelmet, sem az életben, sem a zenében. Hatalmas űrt hagy maga után, ami a személyiségét és tehetségét illeti. Gyönyörű zenéjén keresztül adta át a véleményét, a szívét és a szenvedélyét, és hihetetlen örökséget hagy hátra. Ezek azok a dolgok, amelyek a legfontosabbak. Lélekben a feleségével, Jannel, a fiával, Djangóval és mindazokkal az emberekkel vagyok, akiket megérintett ezen a világon."

A Pink Floyd-os David Gilmour is tisztelgett Crosby előtt, megosztva egy közös fotót a párosról. "Együtt énekeltünk, együtt játszottunk és nagyszerű időket töltöttünk együtt" - írta. "Jobban fog hiányozni a Crosby, mint azt szavakkal ki lehetne fejezni."

via: NME