Meghalt Mark Lanegan, a Screaming Trees frontembere

Az 57 éves amerikai énekes-dalszerző több zenekarral is együttműködött, szerepelt például a Queens of the Stone Age lemezein.

Kedden, 57 éves korában, az írországi Killarneyban lévő otthonában elhunyt Mark Lanegan énekes-dalszerző, a Screaming Trees egykori frontembere, aki a Queens of the Stone Age-dzsel is együttműködött.

Forrás: Sylvain Lefevre/Getty Images

 

A tragikus hírt az énekes hivatalos Twitter-oldalának egyik bejegyzésében tették közzé:

Szeretett barátunk, Mark Lanegan ma reggel elhunyt az írországi Killarneyban lévő otthonában. A szeretett énekes, dalszerző, szerző és zenész 57 éves volt, feleségét, Shelley-t hagyta hátra. Más információ egyelőre nem áll rendelkezésre. Kérjük, tartsák tiszteletben a család magánéletét!

Mark William Lanegan 1964-ben született a Washington állambeli Ellensburgben. 1984-ben indult be a zenei karrierje, amikor a Screaming Trees nevű pszichedelikus grunge zenekar énekeseként vált világszerte ismertté. A Screaming Trees frontembereként hét stúdióalbumon dolgozott, mielőtt 2000-ben feloszlottak volna. Már a zenekarban töltött ideje alatt szólókarrierbe kezdett, 1990-ben adta ki az első önálló stúdióalbumát, a The Winding Sheetet. Ezt követően további tíz szólóalbumot adott ki, amelyeket a kritikusok ugyan az egekbe magasztaltak, de csak mérsékelt kereskedelmi sikert arattak.

Az 1990-es években Lanegan felvett egy kiadatlan feldolgozásalbumot a Nirvana frontemberével Kurt Cobainnel. 2003-ban megalakította a The Gutter Twins nevű alternatív rockegyüttest Greg Dullival. 2004 és 2011 között három, a kritikusok által is elismert duettalbumot adott ki Isobel Campbell skót énekesnővel. Emellett közreműködött többek között Moby, a Bomb the Bass, a Soulsavers, a Tinariwen, a The Twilight Singers, a Manic Street Preachers és az Unkle albumain is. Egyedülálló hangját így jellemezte a szaksajtó:

Olyan érdes, mint egy háromnapos szakáll, mégis olyan hajlékony, mint egy bőrmokaszin.

(forrás: Wikipedia)