Neil Young és Joni Mitchell is töröltette magát a Spotify-ról

A két legendás előadó szinte teljes életműve eltűnt a streamingszolgáltató kínálatából egy oltásszkeptikus podcast miatt.

A többszörös Grammy-díjas Neil Young még a múlt hét során

nyílt levélben szólította fel a Spotify vezetőit, hogy amennyiben nem távolítják el felületükről Joe Rogan oltásszkeptikus podcastjét, kérvényezi teljes diszkográfiájának törlését


a streamingszolgáltató kínálatából, mondván

Megkaphatják Youngot vagy Rogant. A kettőt együtt nem.”

A kanadai folk rock énekes szerint ugyanis a házigazda és vendégei rendre félrevezető és egyenesen veszélyes információkkal látják el hallgatóikat a koronavírus helyzettel kapcsolatban, amellyel emberek halálához járulnak hozzá és ezzel a hozzáállással és üzenettel ő nem tud és akar közösséget vállalni.

Az énekes kijelentette, hogy a Spotify hallgatói fiatal és befolyásolható emberek, akik azt hiszik, hogy amit a streamingszolgáltató podcastjeiben hallanak, az a megkérdőjelezhetetlen igazságot takarja, pedig ez sajnos nem fedi a valóságot.

A zenész megköszönte kiadója, a Warner Brothers - Reprise Records támogatását, akik úgy is a művész mellé álltak a kérdésben, hogy ezzel az énekes streaming bevételének 60%-ától búcsút kell mondaniuk, ahogy Young fogalmazott, „az igazság nevében”.

Young azután adott ultimátumot a Spotify-nak, hogy orvosok, tudósok és szakértők százai emelték fel hangjukat azzal kapcsolatban, hogy Rogan podcastjában, ami a felület legnépszerűbb műsora – a cég 100 millió dollárért vette meg jogait, adásonként több mint 10 millió ember hallgatja és havi 200 millió letöltést generál - félretájékoztatják a közönséget az oltóanyagok szerepével és fontosságával kapcsolatban.

A Spotify bár sajnálja a zenész döntését, eleget tett Young kérésének, aki reményeik szerint hamarosan visszatér majd hozzájuk. Az énekes azonban nagyon úgy tűnik, hogy nem kér a szolgáltatóból, hiszen további kritikát fogalmazott meg a Spotify hangzásával kapcsolatban, amelyet pl. az Amazon vagy az Apple Hi-Fi- minőségéhez képest „kiherélt sz*rnak” nevezett.

Neil Young és Joni Mitchell a 2012-es Grammy-gálán / Forrás: Lester Cohen/WireImage

 

A grunge keresztapjaként is emlegetett

Young kezdeményezéséhez honfitársa, a kilencszeres Grammy-díjas énekes-dalszerző, Joni Mitchell is csatlakozott,


aki szolidaritást vállal kollégájával és az orvosok pártján állva szintén arra kérte a Spotify-t, hogy távolítsa el munkásságát a felhozatalukból, miután állítása szerint platformjukon

felelőtlen emberek olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek emberek életébe kerülhetnek.

A Spotify az incidenst követően három nap alatt több mint 2 milliárd dollárt veszített piaci értékéből, és ez szám csak növekedhet, ha további előadók csatlakoznak a kanadai szupersztárokhoz. Erre pedig minden esély megvan, hiszen a közösségi médiában máris futótűzként terjednek az olyan hashtagek, mint a #CancelSpotify, #DeleteSpotify vagy #ByeSpotify.

A streaming cég valószínűleg szeretné megakadályozni, hogy több előadót veszítsenek, ezért bejelentették, hogy innentől kezdve az olyan podcastekről, amelyekben a koronavírus járványról és a vakcinákról formálnak véleményt, ezentúl olyan megbízható oldalakra irányítják majd tovább hallgatóikat, amelyeken orvosi szempontból is maximálisan hiteles információk birtokába juthatnak a témával kapcsolatban.