Zenészek, akik kitűnő színészek is

Nem ritka jelenség, hogy egy-egy pop-, rock-, country vagy épp hiphop sztár filmes vagy tévés karrierbe kezd. Összegyűjtöttünk néhány ilyen esetet, a teljesség igénye nélkül.

A múlt hónapban megjelent cikkünkben néhány remekül éneklő színészt mutattunk be, most pedig megnézzük mi a helyzet fordítva: vagyis milyen az, amikor egy ismert zenész prózai szerepbe kerül. 


Bing Crosby

Az első igazi crossover sztár, aki kijelölte az utat a későbbi zenészből lett színész számára. Miután többek közt a White Christmas című dallal sikert sikerre halmozott, több egész estés moziban is szerepelt, az 1944-es A magam útját járom című musicalért a „Legjobb színész” kategóriában Oscar-díjjal is jutalmazták.

 

Frank Sinatra

Az Öreg kékszemű már nem sokkal a zenei karrierje elindítása után filmekben szerepelt, azonban az igazán átütő sikert színészként az 1953-as Most és mindörökké hozta meg számára, hiszen az abban nyújtott alakításáért Oscar-díjat is kapott, a Legjobb mellékszereplő kategóriában. Később az Ocean’s Eleven című film eredeti változatában pedig ő játszotta Danny Ocean szerepét.

 

Elvis Presley

Természetesen nem maradhat ki a listából a rock and roll királya, aki az őrületesen sikeres zenei pályafutásával párhuzamosan olyan filmekben játszott főszerepet, mint a Börtönrock, a Kék Hawaii vagy a Viva Las Vegas.

 

Barbra Streisand

Az idén 80 éves díva esetében nem könnyű eldönteni, vajon inkább színésznőnek vagy énekesnőnek tartjuk, hiszen mindkét területen sikert sikerre halmozott az elmúlt hat évtized során. Nem véletlen tehát, hogy két Oscar-és tíz Grammy-díj tulajdonosa. Többek közt olyan filmekben láthattuk, mint a Funny Girl, a Hello Dolly vagy a Csillag születik, de rendezőként is bizonyított a Yentl vagy a Tükröm, tükröm című alkotásokban.

 

Bette Midler

Mielőtt 1979-ben eljátszott egy Janis Joplin személyén alapuló karaktert A rózsa című filmben, már négy stúdióalbuma is megjelent. Később párhuzamosan remekelt mindkét területen, gondoljunk csak az olyan filmekben nyújtott alakításaira, mint a Koldusbottal Beverly Hills-ben, a Barátnők, a Hókusz pókusz vagy az Elvált nők klubja.

 

Dolly Parton

A country királynője a ’80-as évektől több nagy - vagy épp kisebb - sikerű filmben (Kilenctől ötig, A legjobb bordélyház Texasban, Énekes izompacsirta, Acélmagnóliák vagy az Egyenes beszéd) is főszerepet játszott, amelyekhez általában egy-egy betétdalt is készített.  

 

Kris Kristofferson

A country műfaj egyik legnagyobb ’70-es évekbeli szupersztárja, aki ezzel párhuzamosan a filmvásznon is bizonyított. Eljátszotta Billy, a kölyök szerepét, Barbra Streisand partnere volt a Csillag születikben, későbbi éveiben pedig Wesley Snipes oldalán láthattuk a Penge-filmekben. 

 

Cher

Amikor a ’80-as évek első felében zenei pályája kisebb leszállóágban volt, az ikonikus énekesnő a színészet felé fordult és számos kritikailag is elismert alakítást nyújtott olyan filmekben, mint a Silkwood, a Peter Bogdanovich-féle Maszk, Az eastwicki boszorkányok. De akkor sem hagyott fel a filmezéssel, miután popkarrierje a másodvirágzását élte, így később is olyan mozikban csodálhattuk meg, mint a Holdkórosok, a Sellők vagy a Tea Mussolinivel.


Madonna

Nem sokkal azután, hogy a világ első számú popsztárja lett, kézenfekvő volt, hogy a filmezés világában is kipróbálja magát. A Kétségbeesve keresem Susant című filmben mutatkozott be a mozivásznon, amit később olyan alkotások követtek, mint a Dick Tracy vagy a Micsoda csapat, azonban a legnagyobb sikereket és elismerést kétségtelenül Eva Perón megformálása hozta meg neki az Evita című Webber-musical filmváltozatában.


Whitney Houston

Az idén 10 éve elhunyt énekesnő a ’80-as évek közepére Madonna mellett a popzene legnagyobb csillagává vált, a következő évtizedben pedig egy sor kasszasiker moziban láthattuk főszereplőként, melyek közül az első - és egyértelműen a legemlékezetesebb - alakítását Kevin Costner oldalán nyújtotta a Több mint testőr című zenés drámában.

 

Mark Wahlberg

A New Kids on the Block Donnie Wahlbergjének kisöccse, aki a ’90-es évek elején még kockás hasával és hip hop slágereivel keltett feltűnést Marky Mark néven, az évtized második felében a Boogie Nights című moziban Dirk Diggler szerepe hozta meg neki az első komolyabb filmes elismeréseket. Így a zenéléssel fel is hagyott, a 2000-es évek eleje óta pedig Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb és legjobban fizetett színészének számít.

 

Ice-T

A ’80-as évek második felének egyik legnépszerűbb gangsta rappere, aki a ’90-es években a rap metalban utazó Body Count élén világraszóló botrányt keltett a Cop Killer című daluk soraival, leghíresebb színészi alakítását az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály című tévésorozatban ironikus módon egy rendőr megformálásával nyújtotta.

 

Will Smith

A rapperként a DJ Jazzy Jeff and The Fresh Prince duóban ismertté váló sztár színészi karrierje a Kaliforniába jöttem című TV-sorozattal vette kezdetét 1990-ben, az évtized második felében pedig jöttek az olyan filmek, mint Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?, a Függetlenség napja vagy a Men in Black – Sötét zsaruk. Bár szólóban, de a zenei karrier is folytatódott, színészként pedig Smith azóta is Hollywood egyik elsőszámú állócsillagának számít.

 

Steven Van Zandt

Alias Little Steven, vagyis Bruce Springsteen E Street Band nevű zenekarának gitárosa, aki szólóban is óriási sztárnak számított a ’80-as évek során, a Maffiózók című tévésorozat Silvio Dante-jaként nyújtott felejthetetlen alakítást, később pedig a Lilyhammer című szériában játszott hasonló karaktert, szintén rendkívül szórakoztatóan.

 

Justin Timberlake

Az *NSYNC egykori tagja, aki szólóban is az utóbbi közel 20 év egyik legsikeresebb férfielőadójának számít, a 2000-es évek közepétől olyan hollywoodi kasszasikerek főszerepében is látható volt, mint a Social Network – A közösségi háló, a Rossz tanár, a Barátság extrákkal vagy a Lopott idő.

 

Lady Gaga

Az elmúlt 15 év talán legnagyobb popsztárja nem csak énekesnőként, de színésznőként is rendkívül elismert. Miután több szerepben is feltűnt az American Horror Story című TV-sorozatban, 2018-ban világraszóló sikereket aratott a Csillag születik című zenés drámában Bradley Cooper oldalán, a tavalyi év során a Gucci-ház című mozi főszereplője volt, és már az is biztos, hogy ő lesz Joaquin Phoenix partnere a Joker című film folytatásában.

 

Címlapkép: Lady Gaga, 2022; Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic; Justin Timberlake, 2020; Fotó: Isa Foltin/Getty Images; Whitney Houston, 1995; Fotó: 20th Century Fox/Getty Images