Zenét karácsonyra!

A zene minden utunkon elkísér minket, a karácsonyi hangulat nem is képzelhető el nélküle, ezért összeválogattunk néhány koncertet az ünnepi hétre.

Induljon a karácsony hete a Concerto Budapest ünnepi koncertjével december 20-án, a Zeneakadémián. A koncert első részében Beethoven utolsó előtti zongoraversenyét hallgathatjuk meg a fiatal zongoraművész, Berecz Mihály szólójával.

A Lumen Christi Gospel Kórus karácsonyi koncertjén a régi, kihagyhatatlan kedvencek, karácsonyi dalok mellett bemutatják a versenyprogramjukat is, amellyel a 11. Kórus Olimpián (World Choir Games 21) ezüstérmet nyertek. A koncert december 20-án, a MOM Kulturális Központban lesz.

December 22-én a Budapest Jazz Club házi nagyzenekara , a BJC Big Band kezd örömzenélésbe a Hollán Ernő utcában, és ezt a koncertet biztosan nem érdemes kihagyni az év végi programunkból.

A nyár legmelegebb napjaiban stúdióba vonult az Óbuda Danubia Zenekar, hogy rögzítsék annak a CD lemeznek az anyagát, amelyet ezen a koncerten szeretnének Önöknek bemutatni és karácsonyi ajándékként átnyújtani. A legszebb magyar karácsonyi énekeket Ott Rezső vadonatúj hangszerelésében hallhatják a koncerten, december 23-án, a Budapest Kongresszusi Központban és a helyszínen megvásárolható lemezen.

A Nemzeti Filharmonikusok minden ünnepünket muzsikával kísérik, ez így lesz a mostani karácsonyon is. December 23-án, a Müpában adnak Hálaadás címmel karácsonyi koncertet, a karmester pedig Nánási Henrik, a berlini Komische Oper korábbi főzeneigazgatója lesz. A műsor különlegessége Otto Nicolai Karácsonyi nyitánya lesz.

A Budapesti Fesztiválzenekar több alkalommal adott már Titokkoncertet, amelynek műsorát csak a hangversenyen, az adott darab előtt jelenti be Fischer Iván. A december 26-i Titokkoncert új nézőterén közel 300 néző a színpadról, további 250 a zenekar melletti székekről, 1100-an pedig a Kongresszusi Központ széksoraiból élvezhetik a koncertet, sőt így egyúttal egy „multigenerációs” koncertforma születik: kb. 50 fiatal zenerajongó a muzsikusok között elhelyezett babzsákokról hallhatja az új elrendezésnek köszönhető fantasztikus akusztikát.

Karácsony első napján a Kaláka ad felnőtt koncertet a Marczibányi téren. Ahogy több évtizede, most is versek és karácsonyi dalok szerepelnek a műsoron. Az est vendége Szabó T. Anna, így biztos elhangzik Az ég zsoltára című versére írott Kaláka dal is.

December 27-én, a Papp László Budapest Sportarénában a Budafoki Dohnányi Zenekar Igazából Karácsony című koncertshow-jával tovább lehet lubickolni a karácsonyi hangulatban. A klasszikus karácsonyi dallamokat csodálatos látványshow egészíti ki, a légtornászok kecses mozdulataival, a táncosok kísérő lépéseivel, a fényjátékokkal és a vetítésekkel teszik még varázslatosabbá az élményt.

Tegyünk a karácsonyfa alá is koncertet! Néhány ötlet, hogy szeretteink 2022-ben is a koncerttermekben tölthessék szabadidejüket.

Induljon a sor Budapest egyik legszínesebb fesztiváljával, a Bartók tavasszal, ahova nemzetközi sztárokat, legendás formációkat és különleges előadókat várnak. Néhány név, akik miatt már most várhatjuk az áprilist: Branford Marsalis, David Fray, Julia Fischer, Tom Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra és az Eels. Elsöprő erővel tér vissza Bartók Tavasz társfesztiválja a Budapest Ritmo, ahova 2022-ben a világzene világsztárjaval: Liraz, Amadou & Mariam, a BOI AKIH és António Zambujo is Magyarországra jön.

A Concerto Budapest ajándékkártyáival szabadon lehet válogatni a zenekar 2022-es koncertjei és bérletei között, de koncertet is ajándékozhatunk. A Nemzeti Filharmonikusok koncertjeire most kedvezménnyel lehet jegyeket és bérleteket váltani. A Budapesti Fesztiválzenekar webshopjában jegyek és különleges ajándéktárgyak között lehet válogatni. Az Óbudai Danubia Zenekar sem maradhat ki a sorból, náluk is lehet a webshopban ajándékot válogatni. A Müpa és a Zeneakadémia koncertjeit is adhatod ajándékba. A Liszt Ferenc Kamarazenekar a kedvezményes jegyek mellett egy különleges határidőnaplót is kínál. A Pannon Filharmonikusok webshopja is sok meglepetést tartogat.

A Budapest Jazz Club ajándékkártyát kínál, ami beváltható koncertre és gasztronómiai élményekre is. Adhatsz meselemezt is, pl.: Jónás Vera és a Soharóza frissen megjelent Nyolcas sáv című cd-jét itt szerezheted be. Ha fesztivált akarsz tenni a karácsonyfa alá könnyen megtehethet, hiszen már most meg lehet venni a 2022-es Sziget fesztiválra, a VOLT fesztiválra, a Művészetek Völgyébe, az Ördögkatlan Fesztiválra, a Bondoró Fesztiválra, a Paloznaki Jazzpiknikre  a kedvezményes bérleteket.

Kubai ritmust és latin hangulatot hozott Lady Szomjas