Egyéb

A Szaturnusz oppozíciója

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. szeptember 07. (szombat) 21:00 - 23:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Az est sztárja a Szaturnusz lesz. Oppozícióban lesz a Földdel, így éves földközelségét is eléri. Ekkor a legnagyobb a látszó átmérője, ezért pompásan megfigyelhetitek távcsövekben. Továbbá vár Herkules páratlan csillaghalmazának százezernyi csillaga.
.....Sőt mi több, az égbolt egyik legszebb planetáris ködét is észlelhetitek, aminek alakja egy kozmikus fánkra emlékeztet. Végül az égbolt egyetlen kettős csillaghalmazának vörös és kék óriáscsillagait veszik célba.
Tervezett égitestek a bemutatón:
Szaturnusz: Naprendszerünk második legnagyobb bolygójának hatalmas gyűrűrendszerében és narancsos Titan óriásholdjában egyaránt gyönyörködhettek.
M13 gömbhalmaz: az északi égbolt legfényesebb gömbhalmaza háromszázezer csillag összeolvadó fényével mosolyog. A távcsőóriás segítségével a halmaz csillagok sokaságára bomlik, a szélén pedig póklábszerű csillagláncok nyúlnak ki belőle.
Gyűrűs-köd (M57): a Lant csillagkép híres planetáris köde. Egy a Naphoz hasonló, de már élete végén járó csillag vetette le magáról külső rétegeit. A kozmikus ködgyűrű továbbra is távolodik a központi fehér törpétől.
Perseus-ikerhalmaz (NGC869-NGC884): az égbolt egyetlen kettős nyílthalmaza, amely több száz csillagot, köztük vörös és kék színű óriásokat rejt magában.


Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.