Egyéb

Az apró Merkúr nagy napja

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. március 16. (szombat) 15:45

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A Naprendszer legkisebb bolygójának, a Merkúrnak az észlelése igazi kihívást jelent. Azonban távcsőóriásuk segítségével láthatják a kicsiny planéta szürke korongját és feltárulnak a Jupiter Galilei-holdjainak megkapó látványa is. A két bolygó megtekintése után a Svábhegyi Csillagvizsgáló főépületének tetőteraszára lépcsőzhetnek, ahol a Hold kráterkettősét csodálhatják meg, illetve újra felkeresik a Merkúrt.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Merkúr: a Naphoz legközelebb található planétának az észlelése még a tapasztalt csillagászok számára is kihívást jelent. Távcsőóriásuk segítségével láthatják a piciny bolygó szürke korongját.
Jupiter: a gázóriás mellett négy fényes pontként jelennek meg a Galileo Galileiről elnevezett holdak. Az Európa sós óceánjában akár az élet is kialakulhatott.
Hold, Aristoteles Kráter: nyugati oldalát meredek, fényes sánc határolja. Keleten lankásabb teraszok láthatók, amiket csak központi csúcsai és sugársávjai múlnak felül.
Eudoxus kráter: a kicsiny, 67 km-es kráter, meredek teraszos falaival, és apró kerek központi csúcsszórásával az Aristoteles méltó kísérője.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.