Egyéb

Az Orion hatalmas gázköde és az Ikrek csillaggyöngyei

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2022. február 18. (péntek) 18:15
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Tél végi estén alkonyat után az Orion csillagkép övét, benne a téli égbolt leghíresebb és és leglátványosabb ködóriását, a nagy Orion-ködöt veszik szemügyre.
A köd közepén fekvő, négy fényes óriáscsillag alkotja a Trapézium halmazt, ők világítják be a ködöt. A belső részen fényesen világító ködpamatok márványos rajzolata vár, melybe északról és délről is sötét poroszlopok nyúlnak bele kísértetiesen.
A köd külső régióját messze kinyúló gázkarok ölelik közre. Ezután az Ikrek csillagkép lábához kalandoznak el, ahol az Ikrek legszebb csillaghalmazát, az M35 nyílthalmazt vesszük távcsővégre. A soktucat csillagot tömörítő égi ékeszerdoboz majd 4000 fényév távolságra tartózkodik tőlünk, ennek ellenére a csillagok sokasága betölti a látómezőt. Több szép, összefonódó csillaglánc is felismerhető a halmazban.
Végül a bal oldali Ikerpár, a Castor szemét veszik távcsővégre, kétszázszoros nagyításon. A Castor egy fényes és gyönyörű kettőscsillag. Két komponense 467 év alatt kerüli meg egymást, jelenleg 6″-re járnak egymástól. A távcsőben egy szoros, pompás ikercsillagot láthatnak a szem előtt táncolni, és sziporkázni a hullámzó légkörben.
Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz! A hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!