Egyéb

Családi Délelőtt - Képzelt szemüvegek

Ludwig Múzeum
2020. február 29. (szombat) 10:30 - 12:30

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.

Ez alkalommal a Családi Délelőtt Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállításához kapcsolódik.


Hétköznapi természetességgel használjuk a látásunkat és objektívnek is vesszük, amit és ahogy látunk. Ha ránézünk egy családi fotónkra egy vasárnapi ebéd után – amivel felidézzük a múlt egy darabkáját –, fel sem merül bennünk, hogy a nézett fényképet esetleg mind különbözőképpen látjuk.


Mindenki más-más részletre lesz figyelmes: lesz, aki annak örül, hogy a család kutyája milyen türelmesen ült a fotózás alatt. Talán valaki a ruhák színeinek összhangját veszi észre, vagy lesz, aki a háttérben megjelenő régi autóra koncentrál és talán valaki az ott felejtett kerti széken dühöng, mert elrontja a kompozíciót.


Ugyanígy másként mutatja a valóságot a camera obscurával vagy a zsebünkben lapuló okostelefonnal készített fotó is. Másként látunk, ha fél szemünkkel nézünk, vagy ha mindkét szemünket használjuk. Ha Pestről átnézünk a budai hegyekre, nem ugyanazt a tájat látjuk ködben vagy verőfényben.


A WALICZKY TAMÁS: KÉPZELT KAMERÁK című kiállításán megjelenő kitalált, a valóságban nem létező kamerák különleges nézőpontjai inspirálták a szervezőket arra, hogy olyan szemüvegeket készítsenek, amelyek használatával máshogy látjuk majd a világot! Ismerkedhetünk a saját látásunkkal, a látásunkat változtató tényezőkkel és megpróbálhatunk olyan szemüvegeket készíteni, amelyekkel a valóság nem egy objektív tényként kezelhető, hanem minél inkább az általánostól eltérő, a „máshogyan” látás lehetőségeit erősítik.


A gyerekek olyan ruhában jöjjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14.00 óráig kell jelezni a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen!


A foglalkozáson maximum 18 gyermek vehet részt. Ha elfelejtett regisztrálni, szombat reggel 10.00 és 10.30 között érdeklődjön a jegypénztárban (06 1 555 3454) a szabad helyekről.


Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállítást.


A Családi Délelőtt 10.30-kor kezdődik és három egységből áll. Mivel a foglalkozás részei összefüggnek és egymásra épülnek, ezért a szervezők kérik, hogy minden érdeklődő érkezzen meg 10.30-ig.