Egyéb

Csillagkapu! A Szaturnusz nagy napja!

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. szeptember 14. (szombat) 17:00 - 23:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Ezen a Csillagkapun a Szaturnusz bolygó gyűrűinek ihletésében rengeteg különleges program vár! Megtudhatjátok, hogyan fedezte fel a Cassini űrszonda a Szaturnusz egyedülálló gyűrűrendszerét! Megszagolhatjátok, milyen felhőzetben kell majd dolgoznia a Szaturnusz Titan holdjára leszálló Szitakötő drónnak. És elkészíthetitek az Enceladus hold fagyosan füstölgő kriogejzíreit is! A gyűrűs bolygó a Naprendszer ékköveként lebeg a távcsövek látómezejében, sőt, mellette a bolygóra hasonlító Szaturnusz-ködöt és a Gyűrűs-ködöt is megfigyelhetitek. Nem utolsósorban pedig, a Nemzetközi Észleld a Holdat éjszaka alkalmából saját holdfotónkat is elkészíthetitek az égi kísérő lélegzetelállító krátereiről!
Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeik mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet. 
Mi mindennel készülnek a mai délutánra és estére:
- 17:00-18:00 Nappali csillagászat
A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon is a Napé a főszerep! Napészlelő távcsöveikkel megcsodálhatjátok a lenyugvó Nap napfoltjait, Hidrogén-alfa távcsövünkkel pedig a Nap légkörének csodálatos naplángjaiban gyönyörködhettek!
A Budapest kupolában ugyanekkor a Nap mögött járó Vénusz bolygót csodálhatjátok meg. A 88%-os, majdnem teli vénuszkorong fényesen izzik, és a szivárvány színeiben táncol távcsőóriásban.
- 17:00-21:00 Interaktív programok:
Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülnek:
A Szaturnusz meghódítása előadáson kiderül, hogy a Cassini űrszonda hogyan tárta fel a Naprendszer leglélegzetelállítóbb gyűrűrendszerének titkait, és hogy a Szitakötő (Dragonfly) misszió hogyan tervez berepülni a Titan óriáshold légkörébe!
A Titan hold illata: a Szaturnusz óriásholdjának, a Titannak sűrű, narancssárga, átlátszatlan légköre van. Hogy milyen illatok között kell majd keringenie a jövőben a Titanra küldött drónoknak, azt Bolygószimatoló Labor lombikjaiba szimatolva saját orrotokkal is megtapasztalhatjátok.
Készítsetek kriogejzírt! programon a Szaturnusz Enceladus nevő holdjából kitörő, dermesztően hideg óriás kriogejzíreket fogják földi körülmények között, terepasztalon elkészíteni. Borzongató kitörések és füstölgések várhatók.
Meteoritvizsgálat programon mikroszkópjaikkal megvizsgálják az égből hullott kövek szivárvány színben pompázó kristályait. Sőt, meteorit gyűjteményük számos darabját is a kezetekbe vehetitek.
Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal modellezik a bolygók és a csillagok mozgását.


Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez tényleg színes programnak ígérkezik.
Plüssbolygós naprendszer programon megismerkedhettek az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építhetitek a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.
Csillagkép kirakó: Ezúttal nem az égen, hanem Észlelőrétünkön elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Ebben is számítanak a gyerekek szorgos közreműködésére! 
Helytörténeti séta: A csillagászok romantikus életével és évszázados multú kutatóintézetük legizgalmasabb történeteivel ismerkedhettek meg e gyalogtúrán. Vajon mi mindennek volt szemtanúja az öreg távcsőóriás?
- 20:00-23:00 Esti csillagvizsgálás
A csillagvizsgálás négy helyszínen, a Budapest kupola, az Észlelőterasz, a Távcsőműhely és az Észlelőrét számos teleszkópjával zajlik majd.
20:30-ig a sötétedő égbolt legszebb kettőscsillagait kerítik távcsővégre. Az Albireo a Hattyú csillagkép fejét kirajzoló csillag, mely távcsőben egy színpompás, gyönyörű csillagpáros narancssárga főkomponenssel, és kékes kísérővel! Az Epszilon Lyrae dupla kettőse igazi égi különlegesség, a laza kettőscsillag két további szoros kettősre bomlik fel!
- 21:30-tól az égi gyűrűké, és a holdkrátereké a főszerep!
A gyűrűk ihletésében a Budapest kupola távcsőóriásával megfigyelhetitek a Szaturnuszról elnevezett Szaturnusz-ködöt (NGC 7009). Az apró, kékes planetáris köd valóban egy korongot és éléről látszó gyűrűket rajzol ki a távcsőben, több százszoros nagyításon.
A Gyűrűs-köd (M57) pedig egy csodálatos kozmikus gyűrűként tágul a csillagközi térben, miután fűtőanyagát vesztett szülőcsillaga lefújta magáról.
A Szaturnusz bolygót a Budapest-kupolában, a Távcsőműhelynél és a Tetőteraszon is megfigyelhetitek méretes távcsövekkel. A bolygók királynőjének megpillantása meghatározó élmény mindenki életében! A gyorsan forgó, lapított alakú óriásbolygón megfigyelhetitek az egyenlítővel párhuzamos, barnásvörös felhősávokat. A lassan éléről látszó gyűrű pedig tűéles késpengeként fut körbe a bolygó egyenlítője körül.
A Nemzetközi Észleld a Holdat! éjszaka alkalmából a dagadó Hold csodálatos tájaira is elkalandozhattok. A fényesen csillogó Aristarchus sugárkráterben épp kel fel a Nap, megvilágítva a kráterperem fényes holdcsuszamlásait. A Gassendi kráter lávával feltöltött lapos alján még rianásokat is megfigyelhetitek. A déli terravidék kráteróriása, a Schiller pedig egy különleges, rendkívül megnyúlt kráterként lebeg majd a távcsövekben. A távcsőműhelyben mobiltelefon adapter segítségével bárkinek lehetősége lesz élete első Holdfotóját elkészíteni.
- 20:30-23:00 Csillaglegendák a koraőszi égen:
Az Észlelőréten lézeres csillagképtúra keretében kalandozhattok el a koraőszi égbolt legszebb csillagképei között. A görög csillagmondák mellett legendás magyar, és távoli egzotikus csillagmesék is megelevenednek!