Egyéb

Csillagkapu! I. Hullócsillagok éjszakája, jönnek a Perseidák!

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. augusztus 10. (szombat) 17:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Megérkeztek a legszebb nyári hullócsillag zápor, a Perseida meteorraj hullócsillagai. A gyönyörű, augusztusi tejutas égen a raj nyomába erednek! Elmélyíthetik ismereteinket a Perseida meteorraj eredetéről, illetve meteoritvizsgálat során kezükbe is foghatnak frissen hullott "hullócsillagokat"! Az alkonyatban a dagadó holdsarló a Szűz csillagkép Spica csillagával áll együtt, holdsarlólesre hívva a távcsöveket. A sötétedés beálltával pedig a galaxis középpontja, a csodálatos déli tejút legszebb csillaghalmazai és gázködei között kalandoznak. Eközben, akár az Észlelőrétre leheveredve a szépen potyogó Perseidákat figyelhetik meg!


Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeik mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet. 
Lássuk, mi mindennel készülnek a mai délutánra és estére:
- 17:00-18:45 Nappali csillagászat
A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon is a Napé a főszerep! Napészlelő távcsöveikkel megcsodálhatják a lenyugvó Nap napfoltjait, Hidrogén-alfa távcsövünkkel pedig a Nap légkörének csodálatos naplángjaiban gyönyörködhethetnek!  A Budapest kupolában más nappali ínyencségek kerülnek távcsővégre: 18:00-ig a telivénusz izzó korongjában gyönyörködhetnek, majd a holdsarlót figyelhetik meg nappali égen.
- 17:00-21:00 Interaktív programok:
Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülnek:
Hullócsillagok titkai: Előadásukban kinyomozzák, hogyan hullanak le a csillagok, hogyan keletkeznek a hullócsillag záporok, és azt is, hogy honnan erednek a Perseidák meteorraj hullócsillagai.
Fogj kézbe egy lehullott "csillagot"! a meteoritvizsgálat programon mikroszkópjaikkal megvizsgálják az égből hullott kövek szivárvány színben pompázó kristályait. Sőt, olyan meteoritokat is megnézhetnek és kézbe foghatnak, amik a közelmúltban hullottak le az égből!
Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal modellezik a bolygók és a csillagok mozgását.
Bolygószimatoló Labor lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva bárki a Naprendszer csodás égitestjein érezheti magát! Egyedülálló élmény, ezt garantálják!
Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez tényleg színes programnak ígérkezik.
Plüssbolygós naprendszer programon megismerkedhetnek az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építik a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.
Csillagkép kirakó: Ezúttal nem az égen, hanem Észlelőrétükön elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Ebben is számítanak a gyerekek szorgos közreműködésére! 
Helytörténeti séta: A csillagászok romantikus életével és évszázados múltú kutatóintézet legizgalmasabb történeteivel ismerkedhethetnek meg e gyalogtúrán. Vajon mi mindennek volt szemtanúja az öreg távcsőóriás?
- 18:45-21:00 Alkonyati holdsarló les:
Az Észlelőteraszon és a Távcsőműhelynél a dagadó holdsarló nyomába erednek. Ahogy szép lassan sötétedik, egyre kontrasztosabban bukkannak elő a holdperem jókora kráterei és hegységei.
20:30-21:00 Holdsarló - Spica együttállás: A holdsarló és a Szűz csillagkép kékesfehér Spica csillagának szabadszemes együttállása a Tetőteraszról látszik majd. Napnyugta után, egy bő fél órán át élvezhetik e pompás együttállást.
- 21:30-23:00 Esti csillagvizsgálás
A csillagvizsgálás négy helyszínen, a Budapest kupola, az Észlelőterasz, a Távcsőműhely és az Észlelőrét számos teleszkópjával zajlik majd.
21:00 után a sötétedő égbolt legszebb kettőscsillagait kerítik távcsővégre. Az Albireo a Hattyú csillagkép fejét kirajzoló csillag, mely távcsőben egy színpompás, gyönyörű csillagpáros narancssárga főkomponenssel, és kékes kísérővel! Az Epszilon Lyrae dupla kettőse igazi égi különlegesség, a laza kettőscsillag két további szoros kettősre bomlik fel! A Vállfa halmaz (Cr 399) egy jókora, valódi akasztós vállfa alakjában tündököl a távcső látómezejében.
- 21:30-tól a nyári déli Tejút legszebb csillaghalmazai és gázködei nyomába erednek!
A Hattyú-köd (M17), más néven Lópatkó-köd vagy Ómega-köd a déli tejút egyik legcsodálatosabb csillagközi gázköde. Az úszó hattyú alakú köd nyakát egy lópatkóhoz hasonlító sötét porköd beharapása rajzolja ki. A Sas-köd (M16) igen halvány ködössége egy pompás csillaghalmazba ágyazódik. A ködben megbújó Teremtés oszlopainak portornyaiban ma is zajlik a csillagkeletkezés! A Nyilas csillagkép M25 csillaghalmaza egy támlás szék alakját formázza a távcsőben, a szék lábait és ülőkéjét vörös óriáscsillagok rajzolják ki!
- 22:00-23:00 Hullócsillag megfigyelés és csillagképtúra:
A Perseidák meteorraj hullócsillagait az Észlelőréten is megfigyelhetik. Javasolják, hogy hozzatok magatokkal polifoamot: meleg este esetén a fűben fekve, kényelmesen merülhettek el a fölétek boruló égbolt csillagaiban, várva az átszáguldó meteorokra. A hullócsillagok a távcsövek mellett állva, a Távcsőműhelytől és a Tetőteraszról is biztosan izgalmas látványt nyújtanak majd. A hullócsillagok köré a díszletet a legszebb nyári csillagképek adják, melyek legendáit lézeres csillagképtúránkon élhetitek át.