Egyéb

Égi kísérőnktől Herkules csillagbirodalmáig

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. augusztus 17. (szombat) 21:15

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Elsőként a Nyári-méhkas zsongó csillaghalmazát észlehetik, amit a Gyűrűs-köd kozmikus füstkarikája követ. Majd hűséges égi kísérőnk káprázatos fekete színű, bazalt tengereit és hatalmas sugársávos kráterekit kapják távcsővégre. Végül kilépnek galaxisunkból és Herkules páratlan gömbhalmazának több százezernyi csillagában gyönyörködhetnek.
Tervezett égitestek a bemutatón:
Nyári-méhkas nyílthalmaz (IC 4665): a Kígyótartó csillagkép nyílthalmazában kéttucatnyi, fényes csillagot figyelhethetnek meg. A laza, de formás csillagcsoportosulás a Méhkas halmaz (M44) méltó nyári képviselője.
Gyűrűs-köd (M57): a Lant csillagkép híres planetáris köde. Egy a Naphoz hasonló, de már élete végén járó csillag vetette le magáról külső rétegeit. A kozmikus ködgyűrű továbbra is távolodik a központi fehér törpétől.
Hold: hűséges égi kísérő majdnem teljes pompájában ragyog, így számos felszíni képződménye feltárul a szemek előtt. A telihold sötét színű tengereivel, fehér hegyvonulataival és sugársávos krátereivel kápráztatja el az észlelőket.
M13 gömbhalmaz: az északi égbolt legfényesebb gömbhalmaza háromszázezer csillag összeolvadó fényével mosolyog. A távcsőóriás segítségével a halmaz csillagok sokaságára bomlik, a szélén pedig póklábszerű csillagláncok nyúlnak ki belőle.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.