Egyéb

Egy lapon - Nyitott szerkesztőség

Online nézhető ONLINE
2021. május 03. (hétfő) 18:00

Nyilvános szerkesztőségi találkozó #1 | Public editorial meeting


Angol nyelven, Livestream az OFF-Biennále Budapest Facebook oldalán keresztül.
Lélegezd be a demokráciát!


Az első nyilvános szerkesztőségi találkozón vendégeinkkel könyvek, szövegek, művek kapcsán a művészi szabadság és a szólásszabadság összefüggéseiről beszélgetnek. Milyen kérdéseket vet fel művészeti kontextusban a szólásszabadság, kinek van joga beszélni és miről? Mit jelent és jelentett ez különböző történelmi időszakokban, és hogyan függ össze mindez adott országok aktuális politikai berendezkedésével?


Vendégek:
Clara Astiasarán (INSTAR / El Instituto de Artivismo Hannah Arendt)
Székely Katalin (OFF-Biennále, a Rend és képzelet kiállítás kurátora)
Damir Očko (a Rend és képzelet c. kiállítás egyik kiállító művésze)
Nagy Gergely, újságíró, az artportal.hu főszerkesztője
Az esemény házigazdái: Katarina Šević, Kálmán Rita, Lázár Eszter (az Egy lapon - Nyitott szerkesztőségi csapat állandó tagjai)
Az Egy lapon - Nyitott szerkesztőség a biennálé szervezőinek és résztvevőinek közös tudásmegosztó platformja. Célja egy közösen szerkesztett kiadvány létrehozása és olyan flexibilis és nyitott munkafolyamat kialakítása, amely közös gondolkodásra sarkall. A cím utal a közös publikációs (online és offline) felületre, amin dolgozunk, valamint az egyes projektek közötti kapcsolódási pontokra és asszociációkra.


A nyitott szerkesztőségi folyamat során – az idei OFF-Biennále témájával és címével összhangban – a projektek között áramló levegőt szeretnénk megragadni; a közös rezonanciát felerősíteni és érzékelhetővé tenni.
A 2021-es OFF alatt négy nyilvános (online) szerkesztőségi programmal jelentkezünk, ahol az OFF projektek résztvevőivel, meghívott vendégekkel, a documenta fifteen együttműködő partnereivel (a lumbung inter-lokal tagjaival) könyvekről, művekről beszélgetünk, olvasunk, közösen lapozgatunk. Kollázsszerűen összeálló bejelentkezéseinken olyan, az OFF-Biennálén tematizált kérdésekhez kapcsolódunk, mint az önszerveződés, a közösségi pedagógia, a művészi szólásszabadság és az ökológiai fenntarthatóság.
Az Egy lapon - Nyitott szerkesztőség egy hosszú távú projekt, ami kapcsolódik az OFF-Biennálé részvételéhez a documenta fifteenen.


További információ a projektről


A projekt kezdeményezője: Katarina Šević
Állandó szerkesztőségi tagok: Kálmán Rita, Lázár Eszter, Katarina Šević
Az Egy lapon - Nyitott szerkesztőség projekt a Nappali kapcsolódó esemény-sorozata. A budapesti Nappali az OFF documenta fifteenen való részvételének előkészítő eseménye a lumbung inter-lokal keretében. A Nappali a Goethe-Institut nagyvonalú támogatásával valósul meg.