Egyéb

Egyszer volt... - Időutazás a csillagvizsgáló múltjába

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. március 24. (vasárnap) 11:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Jogász, hajóskapitány, mesterlövész, zongorista és a hazai modern csillagászat megalapítója egy személyben? Lovak a kupolában? Fegyveres katona a könyvtár előtt? Kabátban csempészett fotoelektron-szokszorozó? Füttyjelekkel továbbított adatok? Akár kémfilm is lehetne, pedig ezek valós részletek a csillagvizsgáló elmúlt 150 évének történeteiből.
Tudománytörténeti sétáikon a csillagászok kalandos életét és izgalmas történeteit elevenítik fel a Svábhegyi Csillagvizsgáló 4 hektáros parkerdőjét bejárva.
A Svábhegyi Csillagvizsgáló több mint 100 éves története sok mindennek mondható, de unalmasnak biztos nem. Történeti sétán a modern magyar csillagászat legkiemelkedőbb és legizgalmasabb alakjai elevenednek meg miközben lerántják a leplet a csillagászok titokzatos hétköznapjairól.
A programon a modern magyar csillagászat kezdetétől napjainkig fedezhetik fel vendégeik a csillagászok sokszor különösnek vélt hétköznapjait, az ikonikus normafai helyszínen, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet parkerdejében.
A történeti séta során megismerkedhetnek a birtok épületeivel és azok történeteivel az itt dolgozó csillagászok kalauzolásában. Az 1 km-es séta alatt számos megállót tartalmaz, amik lehetőséget adnak a beszélgetésre, és az évszázados történetek átélésére.
Fedezze fel a csillagászat csodáit, azokat az izgalmas történeteket és rejtélyeket, amelyek a Csillagvizsgáló nagy könyvének lapjairól tárulnak elénk!