Egyéb

Gyertyafényes vártúra

Gyulai Vár
2021. augusztus 04. (szerda) 21:00

Helyszín:

Gyulai Vár
5700 Gyula

Július 22-től már rendszeresen is megismerhető a gyulai vár a sötétben. Az Almásy-kastély gyertyafényes tárlatához hasonlóan az egykori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára is felfedezhető a 16. század esti fényviszonyai között. Olyan sikeres volt a június közepén két alkalommal megrendezett gyertyafényes tárlatvezetés a várban, hogy visszatér a program az egykori erődítménybe.


A program során a jelen lévők gyertyafényben (a tűzvédelmi előírások miatt ledes eszközökkel) járhatják be a gyulai várat. Az előre meghirdetett napokon 21 órakor kezdődő különleges tárlatvezetésben a vár történetében nagy szerepet játszó személyekről, illetve jelentős eseményekről szóló történetmesélés kapja a főszerepet. A vár bejárását követően – ahogyan az Almásy-kastély hasonló programján is lenni szokott – gyulai ízekből kapnak kóstolót a résztvevők.

Az eseményen csak regisztrációt követően lehet részt venni. A vár sejtelmes felfedezésére az adott napon 15 óráig regisztrálhatnak az érdeklődők a 66/650 218 telefonszámon, vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltjában. Azok, akik jelentkeztek a tárlatvezetésre, belépőjüket este 8 óráig tudják megvásárolni a kastély kávézójában.


A gyulai vár gyertyafényes felfedezését a Gyulai Várszínház produkciói miatt egyelőre eseti dátumokkal tudják biztosítani. A különleges hangulatú túrákat az alábbi napokra hirdették meg: július 22. (csütörtök), 28. (szerda), 30. (péntek), 31. (szombat), augusztus 4. (szerda), 7. (szombat).


A Várszínházi évadot követően a gyertyafényes tárlatvezetés bekerül a vár garantált programjai közé.