Klímaszorongás és klímacselekvés

2022. március 4. (péntek) 16:00 Deák17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria 1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet
2022. március 4. (péntek) 16:00 Deák17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria 1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet

Filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés


Március 4-én, péntek délután a klímaváltozáshoz kapcsolódó érzéseinkről és közös felelősségünkről gondolkodunk el együtt. A programot jelenleg látogatható, TRASH OR ART? című kiállítás  kísérőeseményeként szervezik meg - a tárlat olyan művész-diák projekteket mutat be a Jaschik iskola jóvoltából, melyek egytől egyig az upcycling art, azaz a művészeti szempontú, kreatív újrahasznosítás témakörében készültek.


16 órától az Én vagyok Greta című, 2020-as filmet láthatjátok
A világhírűvé vált tinédzser klímaaktivista, Greta Thunberg útja az egyszemélyes iskolai sztrájktól az ENSZ klímacsúcsig, még soha nem látott felvételeken. Milyen az az újságok címlapjain nem látható Greta Thunberg, aki 15-16 évesen vezetőket megszégyenítő bátorsággal és egyenességgel beszél politikusokkal, miközben az egész világ szeme rá szegeződik, és aki mindeközben egy csendes, szégyenlős, a kortársai közé be nem illeszkedő kamaszlány? Nathan Grossmann rendező már akkor forgatott Gretával, amikor még nem volt világhíres, és ezáltal egészen közelről és őszinte pillanatokban tudja láttatni az utóbbi években a zöldmozgalom ikonjává vált, a Times magazin által 2019-ben az Év Emberének választott Thunberget.


A film megtekintése ingyenes. A filmvetítés az Iskola Verzióval való együttműködés keretén belül zajlik, amely a nonprofit Verzió Film Alapítvány ingyenes oktatási programja.


17:30-tól, a filmet követően egy kerekasztal-beszélgetés keretében vizsgálhatjátok meg a klímaszorongás témáját.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vesznek: Dézma Lilla pszichológus, Haraszthy László ornitológus, Macskásy Éva, a Fridays for Future aktivistája, Kaprinyák András fenntartható étkezéssel foglalkozó szakács és Katona Bálint, fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakember, a Collaborative Webs tagjai


18.30-tól egy konyhai melléktermék-kóstolóval és kötetlen beszélgetéssel zárjul a program.

Kaprinyák András szakács projektjében a konyhai melléktermékekre kerül a hangsúly. Olyan, szinte mindenki szemében már szemétnek számító alapanyagokból varázsolnak fejedelmi fogásokat, mint például a burgonya héja. A program végén az általuk készített finomságok mellett beszélhetitek meg a tapasztalatokat, és cserélhettek véleményt a klímaváltozás mindannyiunkat érintő témájáról.


A program ingyenes, de regisztrációköteles! A jelentkezőket limitált létszámig, a regisztráció sorrendjében tudjuk fogadni. 


A járványügyi rendelet értelmében a programon való részvétel kizárólag védettségi igazolvány felmutatásával lehetséges! 18 év alatti védettségi igazolvánnyal nem rendelkező gyermek csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében vehet részt az eseményen.


Együttműködő partner: Verzió Film Alapítvány