Egyéb

Műcsarnok Filmkör | Egy nő azonosítása | Yorgos Lanthimos: A kedvenc

Műcsarnok
2022. május 11. (szerda) 18:00

Helyszín:

Műcsarnok
1146 Budapest, XIV. kerület, Hősök tere

 Előadó: Hirsch Tibor


(The Favourite, 119 perc, 2018)
Yorgos Lanthimosz 2018-as filmje több dimenzióban érdekes, méltó filmklub-téma. Mindenekelőtt sikerült példája a kosztümös történelmi tabló megújuló zsánerének: ahogy a hajdani egyszerű látványosságra törő konzervatív családi műfajba lassanként kötelezően belekeveredik a múltat a maga mocskosságában megmutató testi-lelki naturalizmus, az az idealizált hősök, hősnők, tetszetős történelmi idillek provokatív leleplezése.
Második dimenzió: a nők és a történelem kapcsolatának újraértelmezése (megint egy friss kosztümös filmtrend), mellyel A kedvenc – más, hozzá hasonló friss filmekhez hasonlóan leporolja a „Keresd a nőt!” régi, üres polgári bölcsességét, megmutatva, hogy ha ezt egy film a történelem mögött kutakodva hirtelen halálosan komolyan veszi, akkor ott néha nem is talál mást, csakis, kizárólag nőket.
A harmadik dimenzió Yorgos Lanthimosz eddigi pályája, amelybe ez a film is illeszkedik. Egy rendező, aki három korábbi sikerfilmjével már bizonyította, hogy az extrém módon összetett személyiségek közti extrém kapcsolatok specialistája, mégpedig extrém világokban. Most viszont kipróbálhatja mindezt a valóságos 18. században, melyről kiderül, hogy eleve, minden stilizálás nélkül is van olyan bizarr és fantasztikus, mint egy jövőbeli szörnyállam (A homár, 2015), egy betegessé torzult családi idill (Kutyafog, 2009), vagy egy aktualizált, horrorba oltott antik tragédia (Egy szent szarvas meggyilkolása, 2017).


A film adatlapja


A programon 6 vagy 10 alkalmas Műcsarnok Filmkör bérlettel, támogató jeggyel vagy 2022. április előtt kiállított érvényes Műcsarnok éves belépővel lehet részt venni.

10 alkalmas bérlet 10.000,- Ft
6 alkalmas bérlet 6.000,- Ft
Támogató jegy 1.800,- Ft
Kedvezményes támogató jegy 1.000,- Ft

A kedvezményes támogató jegy megvásárlására a mozgáskorlátozottak és 1 fő kísérőjük, a sajtóigazolvánnyal rendelkezők és a Műcsarnokkal együttműködési megállapodással rendelkező szervezetek tagjai jogosultak.