Egyéb

Múzeumok Éjszakája

Ludwig Múzeum
2024. június 22. (szombat) 16:00 - 2024. június 23. (vasárnap) 01:00

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.

Az idei programsorban a múzeum gyűjteménye mellett a kockaházak sajátos univerzumában merülhetnek el a Ludwig Múzeumba látogatók, de meghallgathatják a világhírű jazz trombitás és fotós Till Brönner játékát is. Nem maradnak el a speciális tárlatvezetések, lesz irodalmi és táncos program, filmvetítés, sőt zseblámpás éjféli múzeumi séta is.


PROGRAMOK 


16:00-18:00 | Játsszunk kortárs művészetet!
A látogatók kipróbálhatják a múzeum Időgép című kiállításának műtárgyai inspirált, a METU hallgatói által tervezett különleges játékokat, társasjátékokat, melyek segítségével az érdeklődők közelebb kerülhetnek a művekhez és a kortárs művészethez.
Helyszín: 3. emeleti kiállítótér


17:00-18:00 | Generálkivitelezés “kicsiben” pályázat eredményhirdetés, díjátadó és kerekasztal beszélgetés
A Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállításhoz kapcsolódóan a múzeum és a tárlat fő támogatója a LATEREX Építő Zrt. közös pályázatot hirdetett, amelynek célja volt, hogy a projektbe bevonja azokat, akik ilyen típusú épületekben élnek, és bemutathassa a kiállítás látogatóinak a pályázók által megvalósított felújítás eredményét.
Az eredményhirdetés után A kocka el van vetve, a kockaházak jelene és jövője címmel kerekasztal beszélgetés a zsűri tagjaival
Helyszín: 2. emelet, kiállítótér


18:00-22:00 | Építsd meg a saját kockaházad!
A workshop a "Kis magyar kockológia" című kiállításhoz kapcsolódik. A program során az érdeklődők életkortól függetlenül különböző eszközök segítségével építhetik fel saját kockaházukat, miközben közösen mélyítik el ismereteiket az építészetről és a történelemről, felfedezhetik a kockaházakat kívül-belül, sőt megérthetik azok történetét és jelentőségét a korszak kontextusában.
Helyszín: 2. emelet, Múzeumpedagógiai Stúdió


18:00-19:00 | Az idő fogalma a kortárs irodalomban – Irodalmi beszélgetés Bánki Évával és Thimár Attilával
Bánki Éva: József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész. A középkori költészet kutatójaként kezdte a pályáját, jelenleg kreatív írást és világirodalmat tanít a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkarán. Publikált történelmi regényeket, fantasyt, regényes útirajzot, ifjúsági regényt, valamint novellás- és verseskötetet is.
Thimár Attila: József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, szerkesztő, egyetemi oktató, a Kortárs irodalmi és kritikai folyóirat főszerkesztője
Helyszín: 3. emelet, kiállítótér


19:00-19:20 | Körközpont, avagy csend a hurrikánban – kortárs táncelőadás a kiállítótérben
A három műben a rendezettség és könnyedség árad a végtelenbe. A táncos a testén keresztül jeleníti meg ugyanezt a térben.
Tánc, koreográfia, koncepció: Fülöp Tímea, Magyar Bronz Érdemkereszttel díjazott táncművész. 2001 óta a Bozsik Yvette társulat tagja és számos koprodukcióban vett részt a magyar és nemzetközi szcénában.
Zene: Bánki Berta fuvolaművész, a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója.
Helyszín: 3. emelet, kiállítótér


19:00-20:00 | Szolnoki József képzőművész tárlatvezetése a "Kis magyar kockológia című kiállításban
Szolnoki József képzőművész, ál-antropológus a tárlat egyik kiállító művésze, aki 2003 és 2012 között Katharina Roters fotográfussal egy képzőművészeti projekt keretében az egész országot bejárta, és a gulyáskommunizmus sátortetős kockaházainak homlokzatait díszítő „posztfolklór" elemekre koncentrálva lefényképezték a falusi házakat.
Helyszín: 2. emelet, kiállítótér


20:00-21:00 | Prőhle Gergely tárlatvezetése Till Brönner kiállításában
Prőhle Gergely volt német nagykövet, a Habsburg Otto Alapítvány igazgatójának tárlatvezetése a Till Brönner: Identitás-európai látkép című kiállításban.
Helyszín: 1. emelet, kiállítótér


21:00-22:00 | Till Brönner és a Balázs Elemér Group közös koncertje
A Balázs Elemér Group és Till Brönner jazzmuzsikusok zenés, improvizatív kollaborációja Till Brönner Identitás-európai látkép című kiállításában.
Helyszín: 1. emelet, kiállítótér


22:00-23:30 | Filmvetítés: Másik Magyarország
A Másik Magyarország című film Bukta Imre képzőművész identitáskeresésnek a lenyomata, egy cizellált helyzetfelismerés: hol tartunk, mink van, és mit tudunk ezzel kezdeni? Nem mentes az öniróniától, a humortól és az abszurdtól. Ugyanakkor rendkívül kemény látlelet egy, a falu hagyományos kultúrájának megszűnése és felemás modernizációjának következtében kialakult világról. (magyar dokumentumfilm, 51 perc, 2013. rendező: Nagy Dénes)
Helyszín: 2. emelet, Múzeumpedagógiai Stúdió


 23:00-00:00 | Szipőcs Krisztina kurátori tárlatvezetése az Időgép című kiállításban
Különleges lehetőség, hogy a nagyközönség kurátori tárlatvezetéssel tekintse meg az Időgép című gyűjteményi tárlatot. Szipőcs Krisztina, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese kalauzolja végig az érdeklődőket a kiállítóterekben.
Helyszín: 3. emelet, kiállítótér


0:00-01:00 | Kis éji fények - zseblámpás múzeumi séta Till Brönner kiállításában
Kivételes alkalom, hogy sötétben (azaz majdnem sötétben) tegyünk sétát a Ludwig kiállításában. Egyetlen elemlámpa segít majd abban, hogy megtaláljuk a termek közti átjárót, és persze, hogy „rávilágítsunk” annak a művésznek a munkáira, izgalmas részleteire, akinél mindig ott a trombita, és egy tapodtat sem megy sehová fényképezőgép nélkül. A kiállítás ebben az idősávban csak vezetéssel látogatható. A résztvevők száma limitált: 20–25 fő. Beengedés érkezési sorrendben.
Helyszín: 1. emelet, kiállítótér


Bővebb információ