Egyéb

Szembenállásban a Ceres, aszteroida-övünk legnagyobb törpebolygója

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2021. november 27. (szombat) 17:45
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A mai napon kerül oppozícióba, azaz szembenállásba az aszteroida öv legnagyobb törpebolygója, a Ceres. 
Ilyenkor a legfényesebb, a legközelebbi, és a legjobban megfigyelhető! A csillagtúra első állomásként a megfigyelési nehézségben hasonló Uránuszt keresik fel a Kos csillagképben.
Az apró külső bolygót bizony erősen fel kell nagyítani, de 600x fölött már szép látvány nyújt a zöldeskék, finoman lapult óriásbolygó, ahogy egyenlítőjén gurulva rója Nap körüli pályáját. A hatalmas nagyításokról a legkisebbekre váltanak, miközben átirányítják távcsövüket a Bika csillagképbe.
A Ceres a Bika szarvai közt bújik éppen, de először megkeresik a híres Fiastyúk csillaghalmazt. A távcsőben kiderül, hogy a 7 csibe valójában két tucatnyi fióka, és van köztük négyescsapat is, sőt a szélén egy szófogadó, 6 csibéből álló csillaglánc is. Végül távcsővégre kerítik a Cerest. A törpebolygó színe már kis nagyításon is megfigyelhető, de annál nehezebb leírni: lilás-kékes feketének tűnik. A Ceres felszíne valójában koromsötét, mindössze a fény 3%-át veri vissza. Az alapos megfigyeléshez a lehető legnagyobb nagyítást sajtoljuk ki a távcsőóriásból: 1000x fölött a kisméretű törpebolygó felbomlik, és már nem csillagnak, hanem apró kerek korongnak fogják látni azt, ha a légkör elég nyugodt.